Érkezik a baba? 18 elengedhetetlen dolog a gyerekszobába

Mielőtt megérkezik a családunk legújabb tagja, úgy érezhetjük, annyi teendőnk van, hogy semmivel sem fogunk időben végezni. Nos, szerencsés esetben azért még van jó pár hónapunk arra, hogy kialakítsuk a babaszobát, beszerezzünk minden szükséges dolgot – és lélekben is felkészüljünk a következő időszakra.

Hogy egy kicsit stresszmentesebbé tegyük ezeket a hónapokat, most összeállítottunk egy listát, amellyel a babaszobából biztosan semmi nem marad majd ki!

Ami az alváshoz kell

Az egyik legfontosabb alapdarab kétségtelenül a kiságy. Ez legyen minél erősebb a kicsi biztonsága érdekében, hiszen rengeteg időt tölt majd itt.

 

Emiatt az is fontos, hogy megfelelő matrac legyen benne, ami lehetőség szerint légáteresztő és könnyen mosható. Ha nem találunk moshatót, akkor a huzatot kell minél okosabban megválasztunk.

Emellett egy pihe-puha lepedővel és egy éjjeli lámpával is készüljünk!

Az etetés kiegészítői

újszülött baba anyuka

Hogy az etetés minél gördülékenyebben és nyugodtabban folyhasson, válasszunk egy kényelmes hintaszéket vagy szoptatós fotelt. A ringató mozgás segít megnyugtatni a babát, a kényelem pedig az anyuka számára fontos.

Egy szoptatós párnát is érdemes lesz beszerezni, hiszen az első napokban a kicsi akár 8-10 alkalommal is ehet, ami nagyon megterhelő lehet a kismamának. Azaz: a kényelem a kulcsszó!

A pelenkacseréhez szükségünk lesz…

Szintén alapvető egy pelenkázóasztal – manapság sok olyan kiságyat találunk, amely ezzel egybeépítve érkezik a szülők kényelméért.

Magán a helyen kívül szükségünk lesz egy tárolóra, amelyben a plusz pelenkákat, törlőkendőket és minden mást elsüllyeszthetünk. Ehhez például tökéletes választás egy kis komód, amibe akár a babaruhákat is belehajtogathatjuk.

Végül pedig szükségünk lesz egy szemetesre, lehetőleg egy kifejezetten pelenkatárolásra kifejlesztett kukát válasszunk!

Ne feledkezzünk meg a tárolásról!

komód bab holmik tárolása

Már szót ejtettünk arról, milyen jól jöhet egy komód. A ruhák és egészségügyi holmik mellett viszont rengeteg más kacatot el kell tennünk, amire tökéletesek a mutatós textilkosarak.

Ha előregondolkodunk, készülhetünk könyvespolcokkal is, vagy egy nagyobb szekrénnyel, amiben függő szekrényszervezőt is elhelyezhetünk.

Fő a biztonság!

Egyetlen gyerekszobából sem hiányozhat a babamonitor: ez lesz a szülők szeme és füle, amikor épp nem tartózkodnak a helyiségben. Emellett jó ötlet egy puha gyerekszőnyeget is elhelyezni a kemény padlón, hogy tompítsuk az esetleges ütődéseket.

Néhány extra

Már egészen a korai időszaktól találhatunk ideális szórakoztató kiegészítőket a kicsinek: például csörgőket vagy a kiságy fölé függeszthető színes játékokat. De egy interaktív, játékként is funkcionáló gyerekszőnyeg is remek választás lehet.

Emellett a babaszobában is elhelyezhetünk sötétítő függönyöket, amelyek biztosítják a bébi – és a szülők – kellemes álmát. Végül pedig fordítsuk figyelmet a dekorációra is: a színes képek, tapéták a falon mind-mind stimulálják az újszülöttek agyát, így érdemes izgalmas kis szobát összeállítani a számára!

Tartalom