7 tipp, ami segít bekuckózni az edzéseket tekintve is

A téli időszak a hideg széllel, a havazással és a rövid nappalokkal sokakat elriaszt attól, hogy kilépjenek a házból, és elmenjenek a közeli edzőterembe. A modern technológia és az otthoni fitneszeszközök széles választéka azonban lehetővé teszi, hogy az edzéseket elhozzuk az otthonunkba.

Ebben a cikkben olyan tippeket és trükköket mutatunk be, amelyek segítségével hatékony és motiváló otthoni edzőtermet hozhatunk létre a hideg téli napokra – hiszen ebben az időszakban sem érdemes hanyagolni a rendszeres testmozgást!

Jelöljük ki a teret!

Az otthoni edzőterem kialakításának első lépése a megfelelő hely kijelölése. Válasszunk olyan teret, ahol elegendő hely áll a rendelkezésünkre, és ahol nem zavarnak minket a külső tényezők.

 

Lehetőség szerint válasszunk egy olyan helyiséget, amelyben viszonylag sok természetes fény van, hiszen ez növeli a motivációt.

A megfelelő eszközök kiválasztása

Ezen a téren érdemes az egyszerű, mégis hatékony megoldásokra helyezni a hangsúlyt. Nem feltétlenül szükséges drága gépekbe invesztálni, elég lehet egy jó minőségű jógamatrac, egy pár könnyű súlyzó és egy edzőgumi – ezekkel máris számos edzéstípust végezhetünk, remekül átmozgathatjuk magunkat.

Azoknak, akik szívesen végeznek kardióedzéseket – hiszen jól tudják, hogy a zsírégetők ezekkel együtt működnek igazán hatásosan –, egy ugrálókötél vagy hulahoppkarika is kiváló választás lehet.

Inspiráló környezet kialakítása

otthoni edzés minimális eszközökkel

A hideg, téli hónapok során, amikor egyébként is sok-sok vastag ruharéteg alá rejtjük a testünket és megannyi finom falat csábít az ünnepek során, nehéz motiváltnak maradni.

Éppen ezért az otthoni edzőterem kialakítása során fókuszáljunk a pozitív és motiváló elemekre! Használhatunk például motivációs idézeteket vagy a kedvenc edzőink képeit, ezek a vizuális ingerek segíthetnek abban, hogy könnyebben rávegyük magunkat a rendszeres sportolásra.

Időszakos célok kitűzése

A motiváció fenntartásában az is segíthet, ha időszakos célokat tűzünk ki magunk elé, hiszen egy-egy ilyen cél elérése hatalmas lendületet adhat.

Határozzunk meg tehát rövid és hosszú távú célokat, és kövessük nyomon a haladásunkat! Ez lehet a súlyvesztés, az izomtónus-növelés vagy akár csak a heti rendszeresség fenntartása is.

Online edzői rendszerek követése, appok használata

Az internet és az okostelefonok világában számos olyan online kurzus és alkalmazás áll a rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek edzéstervünk elkészítésében és a motivációnk fenntartásában.

Válasszunk olyan alkalmazást, amely megfelel az igényeinknek! Például, ha nem tudjuk, hogy hogyan kell megfelelően végezni egy gyakorlatot, jól jöhetnek a videós edzések. Ha pedig azt sem világos, hogyan vágjunk bele a mozgásba, akkor az edzésterv-készítő funkciók tehetnek jó szolgálatot.

Hangulatjavító zene mint energiaforrás

Egy jó zenei lista nemcsak a hangulatunkat javíthatja, de fokozhatja az edzés hatékonyságát is. Válasszunk olyan dalokat, amelyek lendülettel töltenek el, és szinkronban vannak az edzés intenzitásával.

Szerezzünk be egy hangszórót vagy hordozható hangfalat, ami ideális kiegészítője lesz az otthoni edzőtermünknek.

Az edzési rutin és a további részletek megtervezése

A rendszeres edzésidőpontok meghatározása segíthet abban, hogy az edzés beépüljön a mindennapi rutinunkba. Legyenek rugalmasak az időpontok, de azért tartsuk be őket!

Emellett ne feledkezzünk meg az edzés fontos kísérőjéről sem: a helyes táplálkozásról. Ügyeljünk arra, hogy ezekben a hónapokban se vigyük túlzásba a kalóriabevitelt, minimalizáljuk a nassolást, és ne hanyagoljuk el a táplálékkiegészítők szedését – például, ha egész évben szedünk zsírégetőt, akkor ne hagyjuk abba most se!

Tartalom