A feng shui lakberendezés szabályai a konyhában

A taoista filozófia egyik alapja a feng shui, amelynek magyar fordítása „szél és víz”, az elméletben a harmónia keresése önmagunkban és a világban. A gyakorlatban a ház építése, felújítása és berendezése során követett ajánlások. A feng shui lakberendezés fő feladata az, hogy aktiválja a pozitív Qi energia áramlását és védje a szobát a negatív Sha-tól.

A feng shui lakberendezés lépésről lépésre.

Az ősi keleti felfogás szerint a házban vannak olyan területek, amelyek földrajzi elhelyezkedés szerint a legkedvezőbbek: az északi rész – a karrier növekedésének és a személyes eredmények elérésének a zónája, a legjobb hely egy dolgozószoba számára; az északkeleti – a bölcsesség és a tudás tere, amely alkalmas a könyvtár, a gyermek és a felnőtt dolgozó helyének megszervezésére; kelet – a család és az egészség övezete. Ide érdemes a nappalit vagy a konyhát terveznünk; délkelet – a gazdagsághoz kapcsolódik. A feng shui lakberendezés azt tanácsolja, hogy ezen az oldalon szekrényt, széfet, íróasztalt vagy laptopot helyezzünk el; dél – jelentése önmegvalósítás és dicsőség. Szintén tökéletes az otthoni iroda felállítására; délnyugat – szoros kapcsolatban áll a házassággal és a szeretettel.

A kínaiak ezt a helyet tartják megfelelőnek a hálószobára; nyugat – a gyermekek és a kreativitás birodalma. A legjobb hely a gyerekszoba megszervezésére; északnyugat – utazási és háztartási kellékek. A feng shui lakberendezés szerint ezen az oldalon érdemes megvalósítani a sporteszközök és a háztartási készülékek tárolását. Ezeken kívül a tudomány külön szabályokkal rendelkezik a konyha elhelyezésére és a belső terek díszítésére vonatkozóan.

 

A konyha kialakítására kedvezőnek tekinthető a ház keleti, déli vagy délkeleti oldalán található hely, ahol sok napsütés van. Ugyanez északon – rendkívüli módon nemkívánatos. Csak egy ajtó vezethet a szobába. Ha azonban több van, megbomlik az energiai egyensúly. A feng shui lakberendezés az is kiköti, hogy a konyha bejárata nem szabad, hogy látszon a folyosóról, megelőzve hogy a Qi kiszivárogjon. Negatív hatást eredményez, ha szomszédos a fürdőszobával.

feng shui lakberendezés

A mennyezet egyszintes kell hogy legyen, mesterséges gerendák és függesztett szerkezetek nélkül. A pódiumok és a fellépők kialakításától a konyhában a feng shui lakberendezés óva inti a lakástulajdonosokat. Az előbb felsorolt tippeket kétféleképpen lehet kiküszöbölni: tartsa tartósan zárva a konyhaajtót vagy akasszon fel egy szélhárfát a folyosón, ami megakadályozza, hogy a kedvező energia megszökjön, és ezzel egyidejűleg megvédje a konyhát a negatív invázióktól.

A megfelelő helyszínen használt szélhárfa segít bevonzani a sikert az élet különböző területein. Nem csoda hát, hogy ez a csodálatos kiegészítő a feng shui lakberendezés egyik legnépszerűbb kiegészítője lett. A fenti otthon tervezési ötletek csupán tippek arra, hogy harmóniát hozzanak a térbe és fenntartsák azt. De egy a nyugati kultúrában nevelkedett személy számára a kínai dogmák vak követése, anélkül, hogy saját megérzéseire is hallgatna, nem lenne túlságosan ésszerű.

Tartalom