A legjobb marádetető házilag

A madáretető házilag szinte bármilyen feleslegessé vált használati tárgyból elkészíthető nagyjából fél óra alatt. Egy műanyag flakon, üvegpalack, konzerves doboz, Tetra Pak doboz, sőt még akár egy kiselejtezett bögre is megfelel a célra. A konyhai hulladék, például narancs-, vagy citromhéj is kiválóan alkalmas arra, hogy etetőként funkcionáljon.

Madáretető
Madáretető
Madáretető házilag 2020
Madáretető házilag 2020
madáretető készítés
madáretető készítés

A hűvösebb idő beköszöntével nem minden madár költözik el délebre. Csak, hogy néhányat említsünk az itthon maradt tollasok közül, a mezei veréb, a kék cinege, a réti sas, az őszapó és az uhu is az országhatárokon belül kísérli meg átvészelni a telet.

A zord időjárás számukra alaposan megnehezíti az élelemjutást, éppen ezért érdemes segítenünk rajtuk. A madáretető házilag is könnyen elkészíthető néhány alapanyag, illetve eszköz segítségével.

legjobb madáretető
legjobb madáretető

Hogyan készítsünk madáretetőt?

Madáretető házilag
Madáretető házilag
 

Ha megvan a madáretető alapja, akkor már csak a felfüggesztésről kell gondoskodni. A műanyagot könnyen ki lehet lyukasztani egy éles szerszám segítségével, majd pedig fel lehet lógatni egy strapabíró zsinórral.

Az üvegpalack esetében kreatívabb megoldásra van szükség. Egy műanyag vagy fa tálba lefelé helyezve szuper adagolós etető lehet belőle, már csak a rögzítésről kell gondoskodni.

Ezt egy fém pánttal is meg lehet oldani, de a palack nyakára erősített juta zsinór is jó választás. A konzerves és a Tetra Pak dobozon is könnyen át lehet vezetni a madzagot, miután átvágtuk ollóval vagy késsel, a bögrét pedig a fülén keresztül érdemes fellógatni.

Az ötletes madáretetők szinte végtelen mennyiségben sorakoznak fel az interneten, de persze a szomszédnál vagy a környező házakban lógó etetőkből is inpsirálódhatunk. A madáretető házilag készített változatát egyszerűen nem lehet elrontani.

Madáretető házilag-1
Madáretető házilag-1

Milyen eledelt érdemes beletenni a madáretetőbe?

Ezt követően már csak meg kell tölteni madáreleséggel az etetőt. A tollas barátaink előszeretettel fogyasztják az olajos magvakat, a zsiradékokat és a gyümölcsöket. A nem sózott, nem pirított ipari napraforgó, a kacsa-, liba-, és sertésháj, a gyümölcsök közül pedig az alma a legjobb választás.

Tartalom