Ablaktisztítás házilag – csíkmentesen, könnyedén

Az ablaktisztítás házilag, az ablakpucolás úgy általában nem tartozik a kedvenc háztartásbeli elfoglaltságaink közé – legalábbis nagyon ritka az a háziasszony, aki eme munkát jelöli meg kedvenc tevékenysége gyanánt.

Mégis, az ablaktisztítás, bármennyire is ódzkodunk lélekben a munkától, sajnos nem az a kategóriájú feladat, amelynek az elodázása kivitelezhető vagy kifizetődő volna. Jobb tehát, ha megacélozva magunkat, felgyűrjük az ingujjat, és belevetjük magunkat a munkába.

Mutatjuk, az ablaktisztítás házilag hogyan lehet egyszerűbb, könnyebben elvégezhető feladat, akár kifejezetten magas ablakok esetén is.

Az ablaktisztítás csíkmentesen nem ördöngös feladat!

 

Ablakaink a külvilág felé nyíló „kapuk”, amelyeken keresztül a napfény beáradhat otthonunkba. Nélkülözhetetlenek, de sajnos hajlamosak beszennyeződni.

A megfelelő eszközöket használva, a legszuperebb technikákat bevetve, és a mi sokat próbált tippjeinket követve, még a legmagasabb ablakok tisztítása is könnyedén elvégezhető házilag.

Az ablaktisztítás eszközei, avagy a sikeres munka titka

ablaktisztító eszközök

Az alapos, csíkmentes ablaktisztítás nem csupán a megfelelő technikától, de az eszközöktől is függ. A megfelelő felszerelés hozzájárulhat a sikerhez, nem utolsóssorban pedig a munkát is hatékonyabbá, no meg gyorsabbá teszi.

Az első és legfontosabb eszközünk egy jó minőségű ablaktisztító spray vagy házi készítésű oldat. A kereskedelmi termékek széles skáláját találjuk a boltok polcain, de házilag is elkészíthetjük a saját, hatékony, „szupertitkos” oldatunkat.

Erről korábban már írtunk az oldalunk, de, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme, ezek azok a házi készítmények, amire a „dörzsölt”, sokatlátott háziasszonyok a leginkább esküsznek: a szódabikarbóna és víz kombója, ami mindenre (is) jó, az ecet és víz kombinációja, vagy, ha illatos eredményre vágyunk, a citromlé és víz keveréke. Apropó, ha az ecet szaga zavaró, adjunk hozzá néhány csepp illóolajat – például levendulát vagy citromot.

Mire lesz még szükség?

Az ablaktisztító kendők, mikro-szálas rongyok vagy a híresen hatékony a papírtörlő is szerepel a felszerelés listánkon.

A kezdeti nagyobb szennyeződések, a sarkokban felgyűlt kosz eltávolításához használjunk puha szivacsot, míg a csíkmentes fényesítéshez pedig dolgozzunk ablaktisztító lehúzóval.

Ablaktisztítás lehúzóval – szakértői módszer a csíkmentes eredményért

ablaktisztítás lehúzóval

Az ablaktisztító lehúzó egy roppant praktikus, profi eszköz, amit nem kizárólag háztartási kellékként kell elkönyvelni: a professzionális ablaktisztítók is szívesen használják ezt az eszközt a munkájuk során a csíkmentes ablaktisztítás jegyében.

A lehúzó megfelelő használatával tiszta, fényes ablakokat kaphatunk, amelyek úgy ragyognak, mintha sosem érintették volna koszos kezek, mintha sosem érte volna szennyeződés – öröm rájuk is nézni!

Ablaktisztítás házilag – milyen a jó ablaklehúzó és hogyan használjuk helyesen?

Az ablakpucolás során használt lehúzó, rendszerint hosszú nyele és gumis feje révén, segít eltávolítani a vízben és tisztítószerben oldott szennyeződéseket.

A lehúzó mozgatásánál figyeljünk arra, hogy mindig az ablak egyik sarkából induljunk, majd a másik sarok felé húzzuk le a szerszámot egy egyenletes, folyamatos mozdulattal.

Ne feledjük, hogy közben rendszeresen töröljük le a lehúzó gumis részét, így elkerülhetjük a csíkok és szennyeződések visszahúzását az ablakra. Az eredmény pedig önmagéért beszél majd.

Profi ablaktisztítás tippek a csillogóan tiszta ablakokért

ablaktisztítás házilag hatékonyan

Néhány egyszerű, de hatékony tipp követésével még a legmakacsabb szennyeződésektől is megszabadulhatunk.

Először is, a munkát mindig igazítsuk az adott időjárási viszonyokhoz, kerüljük például az ablaktisztítást a közvetlen napsütésben. A napsugarak által felmelegített üveg gyorsan megszárad, így a tisztítószert nem tudjuk kellőképpen eldolgozni, ami bizony csíkokhoz vezethet.

Az ideális időpont az ablaktisztításra a kora reggeli-, vagy a késő délutáni órák, amikor az ablakot nem éri közvetlen napfény.

Ablaktisztítás házilag – fel és le

Másodszor, alkalmazzuk a „fel és le” technikát. Az ablakpucolás során, különösen nagyobb nyílászárók esetén, a felső részről kezdjünk, így a lefolyó vízcseppek nem hagyhatnak csíkokat a már tiszta üvegen.

Magas ablakok tisztítása: teljesíthetetlen feladat? Ugyan!

A magas ablakok tisztítása sokak számára különösen ijesztő kihívást jelent – mert valljuk be, a munka tényleg nem a legegyszerűbb, különösen első ránézésre. Azonban, a megfelelő eszközökkel és módszerekkel ez a feladat is megoldható.

Az elérhetetlen magasságú ablakoknál a hosszú nyelű ablaktisztító lehúzók lehetnek a legjobb barátaink. Ezek lehetővé teszik a magas helyeken lévő szennyeződések eltávolítását anélkül, hogy balesetveszélyes helyzetekbe kellene kerülnünk – tehát még „hegymászói” babérokra sem kell törnünk.

Ha ez nem áll rendelkezésünkre, kipróbálhatjuk a háztartási létrát is, de mindig ügyeljünk a biztonságos használatra! És ne siessünk! Hamar munka sose jó, mondták a bölcs öregek, s valóban: ha magas ablakokat kell megtisztítanunk, a precizitás, illetve az óvatosság legyen a két vezércsillagunk.

Tartalom