Adalékamentes bodzaszörp házilag!
A bodzaszörp házilag történő elkészítése szuper közös program lehet, ha a család többi tagját is bevonjuk a munkafolyamatba, de akár egyedül is élvezetes kikapcsolódásban lehet részünk.

A bodzafa virágzását sokan a nyár hírnökének tartják.

A virágzat összegyűjtésével isteni szörpöt lehet készíteni belőle, amit aztán frissítőként lehet fogyasztani a meleg nyári napokon.
Az otthon előállított változat fogyasztása sokkal egészségesebb a boltban kapható társainál, ugyanis garantáltan nem kerülnek bele mesterséges adalékanyagok.
Ráadásul az édességét is a szánk íze szerint alakíthatjuk.
A bodzaszörp készítés lépései

- A bodza virágzatát lehetőleg természetközeli helyekről szerezd be, ahol nincsenek forgalmas autóutak és permetezett gyümölcsös kertek.
- A Bodzavirágot Májustól Júliusig gyűjtögetjük, ekkor van szezon.
- ügyeljünk arra, hogy akkor szedjük le amikor a legtöbb sárga virágport látjuk a virágokon.
- A virágokat ne mosd meg, így nem veszik el a legértékesebb részük, a virágpor.
- Vizsgáljuk át, hogy ne legyenek bogarak vagy levelek rajta, csak a virág koszorú.
- A virágokat rakjuk edénybe áztatni.
- Adjunk hozzá citromkarikákat, majd lefedve 2-4 napig áztatjuk.
- Cukorból és vízből szirupot keverünk majd ezt hozzáadjuk a leszűrt bodza levéhez.
- Steril üvegben lezárva tartjuk.
- Igény szerint mentával vagy citrom karikával ízesíthetjük.
A bodzaszörp házilag történő elkészítéséhez rengeteg receptet lehet találni, ugyanis szinte mindenki más mennyiségeket használ az összetevőkből. Ahogy mondani szokták, annyi ház, annyiféle szokás. Ez azonban még véletlenül se tántorítson el a kísérletezgetéstől.
Egy bevált recept az ízletes bodzaszörphöz
Az egyik, mások által is próbált receptváltozat szerint 15-20 db virágot össze kell keverni 2 l vízzel és 2 db szeletelt citrommal.



Ezt követően két napig félre kell tenni a lakás egyik hűvösebb zugában, hogy jól összeérjenek az ízek.
Egy vékony anyaggal érdemes letakarni, hogy a szennyeződések ne hulljanak bele, de azért tudjon szellőzni.
Pihentetés közben alkalmanként meg kell keverni.
A két nap leteltével a félig kész bodzaszörpöt le kell szűrni, majd össze kell főzni 2 kg cukorral és 5 dkg citromsavval, és kész is van a mennyei bodzaszörp házilag.
Bodzaszörp mézzel, barna cukorral, cukor nélkül



A bodzaszörp édesítéséhez nem csak hagyományos cukrot lehet használni.
A méz, a barna cukor, illetve a növényi édesítőszerek valamelyike is remek alternatíva.
A mennyiségeket illetően érdemes a saját bőrödön kitapasztalni, hogy neked mennyi az elegendő.
Először mindig csak keveset használj, aztán szép lassan növeld a mennyiséget, amíg úgy nem érzed, hogy elég édes.