Amit a konyhai páraelszívóról tudni érdemes…

A modern konyhák elhagyhatatlan eszközei a különböző páraelszívók. Feladatuk a kellemetlen szagok eltávolítása, valamint az ételkészítés során keletkező gőzök és zsírok felszívása. A páraelszívó munkájának köszönhetően a falakat, bútorokat és egyéb konyhai eszközöket nem takarja el zsíros maradék, a főtt vagy sült ételek illata sem terjed szét a házban.

A páraelszívó olyan felszerelés is lehet, amely kiemeli a konyha stílusát. A kereskedelmi kínálat kifejezetten széles, különböző típusokkal találkozunk, így a kiválasztás nem könnyű feladat. Az alábbi írás a ezeket az eszközöket igyekszik bemutatni.

A páraelszívók típusai

A páraelszívók különböző igények kiszolgálására alkalmasak, ennek megfelelően többféle típusukkal találkozhatunk.

 

A hagyományos változatok egyszerű szerkezetek, amelyeket a tűzhely felett kell elhelyezni; nem rendelkeznek különleges funkciókkal, de a felfelé szálló gőz elvezetésére tökéletesen alkalmasak.

A legtöbb ilyen készülék esetében a szűrést egyfajta rostos papírszerű szűrő vagy szivacsszerű lap biztosítja. Ezeket rendszeresen cserélni kell.

A hagyományos páraelszívók kedvező áron vásárolhatók meg; elsősorban kis igénybevételű konyhák esetében jelentenek megfelelő megoldást.

A kürtős elszívók is nagy választékkal vannak jelen. Ezek rendszerint a szekrény síkjából kiemelkedő kürtős szerkezetek, amelyeket rendszerint trapéz formából szűkülve gyűjtik össze a konyhai párát.

Rendszerint nagyobb konyhák esetében tesznek jó szolgálatot, ahol jut hely a kürtőnek. A hagyományos trapéz kialakítás mellett szögletes, sokszög, félkör, ovális változatok is elérhetők.

A teleszkópos páraelszívók szintén népszerűnek mondhatók. Legfőbb előnyük a helytakarékosságuk, hiszen a konyhaszekrények felső elemeibe építhetők. Hagyományos csöves kivezetésű változatok és szénszűrős belső keringésű eszközök is elérhetők.

A sziget elszívók tulajdonképpen a kürtős páraelszívók különleges változatai. Ezeket úgy tervezték, hogy a főzősziget fölé belógatva képesek legyenek elvégezni a feladatukat. A prémium kategóriás eszközök sok esetben távirányítással rendelkeznek.

Mire figyeljünk a választáskor?

konyhai elszívó használata

Akármelyik típus mellett döntünk, érdemes figyelmet fordítani a légszállítás sebességére. Ez az érték jellemzően 100 és 750 köbméter/óra között változik. Minél nagyobb ez az érték, annál hatékonyabb az elszívás. Ez azonban csak abban az esetben jelent garanciát a páraelszívásra, ha a készülék megfelelően van elhelyezve.

Érdemes azt is tudni, minél hosszabb a kivezető cső, a motornak annál nehezebb dolga van. Ha jelentős távolságokat kell áthidalnunk, illetve a kivezető cső több kanyarral is rendelkezik, az esetben érdemes mintegy 20 százalékkal nagyobb kapacitású készüléket választani.

A külső oldalon egy sapkaszeleppel lezárhatjuk a szellőzőt, így megakadályozhatjuk a visszafelé érkező fuvallatok kialakulását.

Fontos, hogy a készülék rendelkezzen sebességbeállítási lehetőséggel. Két vagy három fokozat tökéletesen elegendő lehet. A lassabb sebességű elszívás melegítés és szellőztetés esetén kínál jó megoldást, aktív főzésnél nagyobb sebességű elszívásra van szükség.

Ne feledkezzünk meg a zajszintről sem. Sajnos a legtöbb páraelszívó kifejezetten hangos; általánosságban elmondható, minél nagyobb az elszívás sebessége, annál nagyobb a zajszint. A felsőbb kategóriákra sorolt eszközök gyakran rendelkeznek hangcsillapító megoldásokkal.

Tartalom