Emelőgépek és munkaállványok, a lakás- és házfelújítás bérelhető segédeszközei

A lakás, vagy házfelújítás, átalakítás a meglévő otthon belső (például elektromos és vízvezeték) és/vagy külső (falazás, betonozás, burkolat, tetőfedés, teraszépítés, napelemes rendszerek felhelyezése, hőszigetelés) korszerűsítését és/vagy az ingatlan egyéb fejlesztéseit (például kertrendezés, medence, kerti tó telepítése vagy garázskarbantartás/bővítések) jelenti.

A házfelújítás és lakásfelújítási projektek számos különböző okból valósulhatnak meg, ez lehet akár a személyes preferenciák és kényelem, a szükségszerű karbantartási vagy javítási munkák, vagy egy otthon bővítése plusz szobák, egyéb lakó és közösségi terek hozzáadásával, illetve energiamegtakarítást vagy a biztonság javítását szolgáló korszerűsítések.

Mindehhez akár a külső, akár belső munkálatokról van szó, szükségessé válik a hagyományos eszközök helyett korszerű munkaállványok, személyemelők használata, melyek nemcsak hatékonyabbá, de biztonságosabbá is teszik a munkavégzést.

A házfelújítás típusai

 

A „lakásfelújítás” kifejezés alatt gyakran nemcsak azokat az építési projekteket értjük, melyek megváltoztatják egy meglévő otthon belső szerkezetét, hanem azokat is, amelyek a külső terek átépítésére is irányulnak, és a kültéri építmények, például a pavilonok, kerítéselemek, szaletli, medence és a garázs fejlesztését is magában foglalja.
A felújítás gyakran az állagmegóvás érdekében végzett karbantartási munka, például az elöregedett ereszcsatorna cseréje, javítása, vagy a veszélyes hőszigetelő elemek lebontása-cseréje.

Nézzük, milyen munkákról lehet szó és ezekhez milyen munkagépekre, emelőgépekre, munkaállványokra lehet szükség.

Kényelmi céllal történő belső házfelújítás

Ezek a projektek a következőket foglalhatják magukban:

 • Fűtési, szellőző- és légkondicionáló rendszerek (HVAC) korszerűsítése.
 • Luxusfunkciók hozzáadása, például pezsgőfürdős kád építése a fürdőszobába, vagy külső térbe.
 • A víz- és elektromos rendszerek kapacitásának növelése.
 • Pincék vízszigetelése.
 • A lakó- és hálóhelyiségek hangszigetelése.

A belső terekben a kompakt, önjáró személyemelő, a kézi mozgatású teher és személyemelő, az apró, szűk helyeken is mozogni, fordulni képes, kis méretű pókdaru, és az ollós szerelő munkaállvány válik hasznos partnerré. (Olyat válasszunk, melynek kinyúlási magassága nem haladja meg a tíz métert.)

A beltéren használható emelők és állványok előnye, hogy:

 • elektromos erőforrással működnek tehát helyben tölthetőek,
 • gumijaik nem hagynak nyomot maguk után, kímélik a padlót, legyen az fa vagy kő járólap, vagy speciális műgyanta.
 • elektromos hajtás miatt a károsanyag kibocsátás és a zajszint is minimális.

Karbantartás, javítás, korszerűsítés

házfelújítás

Ezek a projektek a következőket foglalhatják magukban:

● Tetőbontás és csere.
● Nyílászárók cseréje vagy új építése,
● Kémény falazat és karima javítása,
● Szobák, falak vagy kerítések átfestése,
● Víz- és elektromos rendszerek javítása,
● Tapéták felhelyezése,
● Bútorfényezés,
● Zuhanyzó karbantartás.

Ezeken kívül ide tartozik még a közüzemi költségeket csökkentő, energiamegtakarítást célzó szerkezeti és épületgépészeti átalakítás is, például:

● A homlokzati hőszigetelés,
● Nyílászárócsere,
● A teljes elektromos rendszer újra vezetékelése,
● A régi villamoshálózat leszerelése és lekapcsolása a rendszerről,
● Az új, korszerű fűtésrendszer kiépítése például:
● faelgázosító kazán telepítése,
● geotermikus hőszivattyú rendszer kiépítése,
● a napelemes inverter vagy a szélturbina bekötése.

Az ilyen típusú munkáknál is nagy hasznát vesszük azoknak a géptípusoknak, melyek egyrészt helyettünk cipelik, emelik a munkaterületre a szükséges építőanyagokat, vagy komplett rendszereket – homlokrakodó, targonca – másrészt biztonságosan fel is emelik a munkát végző személyt a szükséges munkapozícióba, mint a szerelő munkaállványok.

A helyiségek funkcióinak megváltoztatása

A felújítás akár a szélsőséges terek teljes átalakítása is lehet, például a pincéből vagy tetőtérből irodát, vagy hálószobákat alakíthatunk ki, esetleg házimozit, edzőtermet.

 1. Ide olyan munkaállványokat, például csuklós teleszkópos munkaállványt kell beszerezni, melyek a megfelelő kitalpalással rendelkeznek, valamint nemcsak felfelé, de lefelé is képesek kinyúlni.
 2. Ennek a géptípusnak akkor is hasznát vesszük, ha a tetőtérrel egy síkban akarunk új helyiséget kialakítani, vagy napelemes rendszert integrálunk a tetőszerkezetre, vagy magát a tetőszerkezetet bontjuk meg és cseréljük ki teljesen, beleértve a hőszigetelést és a nyílászárókat is.
 3. A magasban végzett munkához olyan kosaras, teleszkópos emelőgépeket kell alkalmaznunk, melyek akár egyenetlen terepen is kitalpalhatók, szélterhelés mellett is biztonságosan tudnak dolgozni, valamint a kosár nemcsak vízszintes és függőleges irányban, hanem oldalra is mozgatható, valamint körben elforgatható, szükség szerint a kosár vízszintestől eltérő szögben megbillentve rögzíthető. Ehhez nem fix vázas, hanem forgózsámolyos csuklós-teleszkópos munkaállványra van szükség.

Tekintve, hogy a szerelőállványok, munkaállványok, emelőgépek kizárólag szakképesítéssel, tanúsítvánnyal működtethetők, célszerű a gépeket gépkezelővel együtt bérelni.

Tartalom