Divatos és elérhető luxus az épített zuhany

Sokáig csak a jobb hotelekben találkozhattunk az épített zuhany kialakításával, de manapság már a saját otthonunkban is megvalósíthatjuk, ha akarjuk. Ezzel a különleges megoldással igazi élménnyé válik a tusolás.

Az épített zuhanyzó kialakítása könnyen megvalósítható újépítésű házban, de régi ingatlanokban és panellakásokban sem kell lemondani róla. Legyen szó csempével burkolt, könnyű pórusbeton falazóelemekből felépített vagy fényáteresztő, víztiszta, netán színes üvegtéglákból összeállított zuhanykabinról, van néhány szabály, amit érdemes betartani.

Cikkünkben körbejárjuk a témát, hogy megkönnyítsük az épített zuhanyzóra vágyók dolgát. Segítésünkkel megismerhetik a zuhanyzó építése témában a lehetőségeket, az esetleges problémákat és a kényelmet növelő apró trükköket.

Az épített zuhany alapja a tökéletes tervezés

 

A szokványos zuhanytálcák vagy a kész zuhanykabinok beszerelése nem igényel komolyabb tervezői munkát. Be kell illeszteni a helyére, a lefolyót össze kell kötni a vízvezeték rendszerrel. Végül szigetelni kell a fal mentén, hogy ne áztassuk el a házat.

Az épített zuhanyzó kialakítása ennél bonyolultabb és nagyobb hozzáértést igényel. Egyszerre kell ugyanis figyelembe venni a fürdőszoba adottságait, a lakók igényeit, valamint a biztonságot, az esztétikai elvárásokkal összehangolva.

kis fürdőszoba csempe kék

Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük az otthonunkban a különleges, szállodai hangulatot idéző zuhanykabint, pár dologra kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Ezek a lefolyó, az épített zuhany szigetelése, az üvegajtó, a burkolás. Persze az épített zuhany mérete szintén mérvadó.

A fő pont az épített zuhany lefolyó

Ha új házat és/vagy fürdőszobát építünk, már a tervezés során felkészülhetünk az épített zuhanyzó lefolyójának elhelyezésére. Érdemes a középen elhelyezett padlóösszefolyó helyett, oldalra lejtő padlózattal kialakítani egy, az egész zuhanykabin oldalán végigfutó zuhanyfolyókát. Ez a megoldás elegáns és praktikus egyszerre, hiszen a padló szintjébe süllyeszthető. Ráadásul a talpunk sem fagy le, ha a zuhany alá lépünk, mivel nem kerül alá a hideg fém és ezáltal a kisebb balesetek is elkerülhetőek.

zuhanyfolyóka kialakítása

A zuhanyfolyóka további előnye, hogy egy irányba lejtve vezeti a vizet a csatornába. Ugyan a padlóösszefolyó olcsóbb, mint az épített zuhany folyóka, de ennek alkalmazásánál minden irányból a lefolyó felé kell lejtenie a padlónak. Ezt pedig egyes esetekben nehezebb megoldani, mint egy 2%-os, egyszeri lejtést, ami a zuhanyfolyóka beépítéséhez szükséges. Amennyiben a padlóösszefolyó felé nem lejt a padló mindenhol egyenletesen, megállhat a víz az épített zuhanyzóban.

Szabjuk a csempéhez és az ajtóhoz az épített zuhanyzó méreteket!

Amennyiben a zuhanyzó építés a sarokba lesz kivitelezve, 2 fal adott, így csak egyet kell felhúzni. Ez történhet pórusbeton elemekből – vagyis ytong téglából -, építő lemezből, edzett üvegből vagy üvegtéglából. Az első esetben szükséges a vakolás és a függőleges falsík kialakítása, illetve szigetelése, majd a száradás után a burkolása.

Fontos, hogy a csempézett zuhanyzónál mindig olyan burkolatot válasszunk, amely lapjainak mérete elég nagy ahhoz, hogy a lehető legpontosabban kitöltse a felületet. A sok vágott lap, az apróbb darabok betoldása ugyanis nem túl elegáns megoldás. Az épített zuhany csempe kiválasztásánál is erre kell a leginkább figyelni, amikor meghatározzuk a kívánt méretet, hiszen csak így lesz tökéletes a zuhanyzó hangulata.

Néha kompromisszumot kell kötni, ha a nekünk tetsző burkolat csak sok vágás árán tölti ki az épített zuhany falát. Mondjunk le róla és válasszunk másikat? Ezzel nemcsak garantált az elegáns zuhanyzó, de pénzt és időt is megtakaríthatunk, hiszen kevesebb lesz a hulladék és gyorsabbá válik a burkoló munkája is.

épített zuhanyzó kialakítása

Természetesen választhatjuk a praktikus és igen látványos, hálóra ragasztott mozaikot is, amivel ráadásul jóval egyszerűbb megoldani a burkolást, hiszen könnyen méretezhető.

Az üvegajtót érdemes a már kapható standard méretek közül kiválasztani, mert ez gazdaságosabb, mintha egyedi preferenciák szerint gyártatnánk le. Persze, ha ragaszkodunk az egyedi méretű épített zuhanyzóhoz, az ajtóra is több pénzt kell áldoznunk.

Zuhanyfüggönyt is használhatunk, de ha már a luxusérzés a cél, érdemes beruházni egy edzett üvegből készült ajtóra. Kicsi fürdőszobáknál a kifelé nyíló ajtó helyett, érdemes lehet egy görgős változatban gondolkozni. Ez helytakarékos megoldás és egyszerűbb a használata. Természetesen ez több odafigyelést igényel, mint a zsanéros megoldás, hiszen a görgők néha elakadnak vagy eltörnek, így ezeket pótolni kell.

Milyen legyen az épített zuhanytálca?

Az akadálymentes megoldás az igazán elegáns, de az épített zuhany küszöb szintén nagyon kedvelt. Ez utóbbi egyik előnye, hogyha rosszul lejt a padló, a küszöb megfogja a felgyülemlő vizet, így fürdéskor nem árasztjuk el az egész fürdőszobát.

épített zuhanyzó küszöb

Ha az akadálymentes változatot választjuk, figyelembe kell venni, hogy milyen vastag a kiválasztott padlólap, mivel ez befolyásolja a lefolyó magasságát is. Ha szabad kezet kap a mesterember a vízgyűjtő elhelyezésében, akkor a padló lebetonozása után felhelyezett burkolólapok vágásával és elrendezésével kialakítja a padlóösszefolyó fészkét. Ezáltal a lefolyó egy síkba kerül az épített zuhanyzó padlójával.

A panellakásokban az akadálymentes padlózat, az épített zuhany lejtése és az ehhez megfelelő szennyvízelvezetés nem, vagy csak nagyon nehezen alakítható ki. Ráadásul ezekben a lakásokban a fürdőszobák igen apró mérettel rendelkeznek. Így, ha valaki ilyen helyen szeretne épített zuhanyt, akkor inkább az üvegfal és az előre legyártott szimmetrikus vagy aszimmetrikus formájú zuhanytálcák nyújtanak megfelelő megoldást.

Korábbi cikkünkben kis fürdőszoba kialakításához találhatsz további szuper ötleteket.

Ezek a szögletes vagy íves kialakítású zuhanytálcák többféle anyagból készülhetnek, mint akrilból, kerámiából vagy műmárványból. Ez utóbbiak azért számítanak jó választásnak, mert ellenállnak a vegyszereknek és nem olyan sérülékenyek, mint az akril példányok. Az élettartamuk is sokkal hosszabb, mint a műanyagból legyártottak esetében.

Üveg zuhanyfal – megéri ezt választani?

Kicsi fürdőszobákba az edzett üvegből összeállított kabin az ideális, mivel optikailag tágasabbnak mutatja a helyiséget. Viszont minden használat után komplett takarításra van szükség.

A vízkő azonnal meglátszik a felületen és a vízpermet, valamint a tisztálkodószerek cseppjei is hamar opálossá, piszkossá teszik. Ha nem akarunk folyton törölgetni, netán rendszeresen ecetillatban tobzódni, az épített zuhany üvegfal nem a legjobb választás.

üveg zuhanyfal

A görgős ajtók sínjei is okozhatnak némi fejfájást, hiszen ezekben folyamatosan pang a nedvesség. Ha nem törölgetjük ki minden használat után szárazra ezeket a mélyedéseket, az gyorsan penészesedéshez vezethet, ami nemcsak ronda látvány, de súlyos egészségkárosító hatása lehet az arra érzékeny személyeknél.

A görgők minőségén nem érdemes spórolni, mivel az olcsó darabok gyorsan törnek, a pótlásuk pedig néha elég nehézkes. Érdemes inkább minőségi gyártótól vásárolni, ha többe is kerül.

Ha valamin, akkor az épített zuhany szigetelésén nem szabad takarékoskodni!

A megfelelő szigetelést semmiképpen nem lehet kispórolni az épített zuhanytálca alól, illetve a lefolyó körül, ez utóbbi helyen több réteget ajánlott létrehozni. Bár az épített zuhany házilag is kivitelezhető, de a vízszerelői szakmunkát mindenképpen érdemes profira bízni.

Az épített zuhanyzó és a kényelmi berendezések

A naponta használt tusfürdőket, samponokat valahol tartani kell, hogy kéznél legyenek. A tapadókorongos kosarak azonban csak ideig-óráig maradnak a helyükön. Ráadásul gyakran az éjszaka közepén pottyannak le a falról, lehetőleg hatalmas robaj kíséretében.

Az utólag felfúrt tárolók viszont nem túl dekoratívak, ráadásul a csempe is megrepedhet a fúrás során, ez pedig tönkreteheti az egész kabin hangulatát. Az épített zuhanyzóban viszont falfülkéket is ki lehet alakítani, ahol a tisztálkodószereket tarthatjuk, vagy éppen egy kisebb ülőkét, amire akár le is telepedhetünk.

Egyedi világítás is beszerelhető a zuhanykabin plafonjába, így nem kell a fürdőből beszűrődő fényben tapogatóznunk tusolás közben. Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni a kabint, hangszórót is tervezhetünk bele, hogy zuhanyzás közben a kedvenc dalaink szólhassanak a háttérben.

Milyen típusú zuhanyrendszer építhető be?

Egy épített zuhanyzóban nemcsak a klasszikus, falra szerelt zuhanypanel helyezhető el, hanem a hidromasszázs vagy a kiegészítő, esőztető változat is. Ez nemcsak sokkal hangulatosabb, de a megvásárolt modelltől függően, színterápiás fényárba is boríthatja a tusolót és a végtelen luxusérzetét kelti, jobbá téve így a közérzetünket.

épített zuhany esőztető

Mennyibe kerül egy épített zuhanyzó készítése?

A költségek mindenkinek számítanak, így nem meglepő, ha ez az első kérdések között hangzik el. Az épített zuhanyzó ára nagyban függ attól, hogy új építésű fürdőszobáról van szó vagy egy régebbi épületben kell létrehozni a kabint. Az utóbbi esetben ugyanis gyakran kell falat bontani, vízvezetéket cserélni, szigetelést megoldani, biztosítani a szennyvíz elvezetését. Ezt követően ki kell javítani a falazatot és csak ezután kezdődhet a többi munka.

Függően attól, hová tervezték az épített zuhanyt, új falat vagy falakat kell felhúzni, burkolatot kell felrakni és el kell végezni a kisebb munkálatokat is. Ha új épületben kell ugyanezt a zuhanyzót kialakítani, a költségekből lejön a bontási, átépítési és helyreállítási munkák díja.

Abban az esetben, ha csak az épített zuhanyzót kell kivitelezni, munkadíjjal, felhasznált anyagokkal és gépészettel együtt körülbelül 250-300 ezer Forintra jön ki az otthoni luxus, de ebben az árban az üvegajtó még nincs benne! Természetesen a kiválasztott burkolóanyagok és szaniteráruk ára nagyban befolyásolja a végösszeget. Ha előre gyártott, edzett üveg zuhanyfalat választunk, olcsóbban kihozható, hiszen ilyenkor nincs szükség burkolásra.

A választás nem mindig egyszerű, ahogy cikkünkből is látszódik, rengeteg mindent érdemes eldöntenünk, mielőtt igent mondunk erre a projektre. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy aki az épített zuhanyzó kialakítása mellett dönt, nem fogja megbánni!

fürdőszoba dekoráció tükör

Bármikor megújíthatod a fürdőd, mutatjuk hogyan!

10 egyszerű és olcsó fürdőszoba dekoráció

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás