Gipszkarton fal festése – mire figyeljünk oda a tökéletes végeredmény érdekében?

A gipszkarton festése gyors és költséghatékony megoldást jelent a belső terek kialakításánál. S bár valóban nem ördöngös feladatról van szó, a belső terek felújítása, frissítése közben gyakran szembesülünk a gipszkarton festésének „trükkös” kihívásával is. Ennek az anyagnak a felülete ugyanis speciális előkészítést igényel.

Hogyan lássunk hozzá a munkához? Milyen eszközökre lesz szükségünk? Mikre figyeljünk oda? Jelen írásunkban a barkácsolás szerelmeseinek nyújtunk segítséget arra vonatkozóan, hogyan lesz tökéletes a gipszkarton fal festése.

Előkészületek a gipszkarton festése előtt

Mielőtt felgyűrnénk az ingujjat és ecsetet ragadnánk, nagyon fontos megértenünk, hogy a felületi előkészítés kardinális.

 

Az egyik legyakoribb kérdés erre vonatkozóan: kell-e glettelni a gipszkarton falat festés előtt? A rövid válasz: igen! A gipszkarton glettelése nélkülözhetetlen lépés, amelynek eredménye egy homogén felület.

A gipszkarton felülete természeténél fogva pórusos, így a glett segít kitölteni ezeket a kisebb „tökéletlenségeket”.

A glettelés folyamatáról

A glettelés nem bonyolult feladat, de annál inkább igényli a precizitást. A teendő tipikusan NEM a „tudjuk le minél gyorsabban” feladatok csoportját gazdagítja, ellenkezőleg.

gipszkarton fal előkészítése vakolás

Először is, szerezzük be a megfelelő eszközt. Alapvetően jó döntés, ha gipszalapú glettet használunk, mert ez könnyen felvihető a gipszkartonra.

A glettet viszonylag vastag rétegben kell felvinni, majd egy simítóval egyenletesen eloszlatni. Fontos, hogy a glett réteg ne legyen túl vékony, mert ebben az esetben nem tölti ki megfelelően a pórusokat.

Miután a glett megszáradt, csiszolással érdemes simára csiszolni a kissé domborúra sikeredett felületeket.

A mélyalapozás szerepe

A gipszkarton festése előtt a mélyalapozó használata is erősen javasolt. De milyen a jó mélyalapozó gipszkartonra?

A mélyalapozó olyan anyag, ami behatol a felület mélyebb rétegeibe, stabilizálja azt, és biztosítja, hogy a festék jobban tapadjon. Tehát magát a végeredményt teszi sokkal időtállóbbá, strapabíróbbá.

A megfelelő mélyalapozó gipszkartonra vízbázisú és szilikonos adalékokat is tartalmaz. A mélyalapozó használatával elkerülhetjük a festék leperegését és foltosodását, valamint hosszabb élettartamot is kölcsönzünk annak.

A mélyalapozással továbbá elérhetjük, hogy a festék egyenletesen terüljön el a falon – így lényegében gazdaságos megoldást is biztosít. És nem, még mindig ne ragadjunk festékes ecsetet! Az alapozó felvitelét követően hagyjuk a felületet teljesen megszáradni.

Jöhet a festés!

Miután a mélyalapozó réteg megszáradt, végre valahára belevethetjük magunkat a gipszkarton festésébe.

Ajánlott két rétegben felvinni a kiválasztott színű festéket a falra, ahogy azt már megszokhattuk, minden réteg felvitele között türelmesnek kell lennünk és időt hagyni az adott felület megszáradására.

A festék felvitelekor törekedjünk a lehető legnagyobb egyenletességre. A munkánkat nagyban megkönnyítjük, ha nagyobb méretű hengert használunk.

Nem tetszik az eredmény? Aggodalomra semmi ok: ha a második réteg felvitele után sem vagyunk maximálisan elégedettek a fedettséggel, még egy harmadik réteg is nyugodtan felvihető – elbírja a gipszkarton azt is.

Bonyolítsuk egy kicsit a helyzetet: zöld gipszkarton festése

zöld gipszkarton táblák

Ha zöld gipszkartonról van szó, a helyzet valamivel komplikáltabb. Ez a változat ugyanis speciális anyagokból készül, amik ellenállóbbá teszik azt a nedvességgel szemben.

Előkészítés: ugyanaz a folyamat, kicsit másképp

Az előkészítés során is végig kell mennünk a már jól ismert lépéseken: glettelés, mélyalapozás. Azonban itt figyelembe kell venni, hogy a zöld gipszkarton nedvességálló tulajdonsága miatt speciális, vízálló glettet és mélyalapozót igényel.

Ebben az esetben a festék választása is kicsit körülményesebb. A legjobb választás az a festék, ami szintén rendelkezik vízálló tulajdonságokkal. Ez segít megőrizni a gipszkarton már sokat méltatott tulajdonságait, és megelőzi a festék hólyagosodását vagy lepattogzását a magas páratartalom esetén.

Egyébként ugyanazokat a lépéseket kell követni, mint a hagyományos gipszkarton esetében: alapozás, majd két réteg festék felvitele, száradási idő betartásával.

Az eszközök tisztítása

A munka befejeztével ne felejtsük el megtisztítani a használt eszközeinket! A festékmaradékokat azonnal távolítsuk el, mert, ha a foltok megszáradnak, nehezebb lesz megszabadulni azoktól.

És persze nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, miszerint a festékhengerünk élettartamát is meghosszabbíthatjuk, ha minden használat után alaposan tisztítjuk – ki tudja, mikor lesz rá szükség legközelebb…

Tartalom