Hogyan alkalmazd a Feng Shui-t a hálószobában

A Feng Shui a harmónia keleti filozófiája, célja hogy egyensúlyt teremtsen az ember és a természet között. A központjában a flow – vagyis az energiaáramlás – áll.

Feng Shui
Feng Shui

Ma már rengeteg lakberendezéssel kapcsolatos ötlet áll rendelkezésünkre, de ha a lehető legharmonikusabb élettereket akarjuk létrehozni magunk körül, akkor elkerülhetetlen a Feng Shui alkalmazása.

A hálószoba otthonunk legszemélyesebb, legintimebb része. Ez az a hely, ahol kipihened a nap fáradalmait, ezért itt a feltöltő energiáknak különösen fontos szerepet kell tulajdonítanunk.

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy hogyan alkalmazd a Feng Shui-t a hálószobában.

 A Feng Shui alapelvei:

A Feng Shui a harmónia keleti filozófiája, célja hogy egyensúlyt teremtsen az ember és a természet között. A központjában a flow – vagyis az energiaáramlás – áll. A Feng Shui igen szerteágazó, aki igazán el akar mélyedni a témában, annak érdemes meghatároznia GUA számát és aszerint kialakítani a hálószobáját.

A hálószoba berendezés Feng Shui alapelvei:

 • A lakás forgalommentes – tehát a főbejárattól minél távolabbi – részén legyen
 • Több szint esetén a szobát a felső emeleten alakítsuk ki
 • Elhelyezésnél ideális a keleti irányú tájolás
 • Törekedjünk a meghittség és a romantika kialakítására
 • Szabaduljunk meg mindentől, ami a nyugodt pihenésünket gátolhatja
 • Hálószobánkat ne zsúfoljuk tele bútorokkal: biztosítsunk elegendő helyet a közlekedés számára, illetve a szekrényajtók nyitásához, a fiókok kihúzásához is
 • A berendezések kiválasztásakor használjunk nyugtató színeket és minél több természetes anyagot
 • Érdemes lekerekített bútorokkal, növényekkel dekorálnunk
 • A szobának legyen közvetlen szellőztetési lehetősége
 • Elektromos tárgyak mellőzése, vagy letakarása
 • Tartsunk mindig rendet maguk körül

Az ágy terének kialakítása:

Az ágy a háló legfontosabb bútora, ezt mindig tartsuk észben. Elhelyezését tekintve, az ágy akkor van a legjobb helyen, ha a bejárattal átlósan helyezkedik el és az ágytámla teljesen a falhoz legyen tolva. Mindkét oldal legyen körbejárható. Ablak alá lehetőség szerint ne tegyük, mert az nyugtalan energiát eredményezhet.

feng shui ágy

A feng shui kritikus a regenerálódásunk során kiáramló negatív energiákkal kapcsolatban. Ezeknek az ágy alatt kellene távoznia. Ennek érdekében fontos, hogy ágyunk lábakon álljon. A tisztaságról ott sem szabad megfeledkeznünk. Ha mód van rá, kerüljük bármilyen tárgy elhelyezését az ágy alatt.

Kevesen veszik figyelembe, de matrac tekintetében kerüljük a használt darabok vásárlását, mivel elképzelhető, hogy negatív energiákat raktároz. A párunkkal való közös ágyban pedig ne aludjunk két külön matracon, mert az épp ellentétes a vágyfokozással kapcsolatban.

A két matrac közötti rést fedjük be!

A feng shui szerint az is fontos hogy az ágy mindkét oldalán egyforma – lehetőség szerint irányítható fényű – lámpák és éjjeliszekrények legyenek elhelyezve, ezzel is erősítve az egyensúlyt a párkapcsolatban.

feng shui világítás

Ügyeljünk arra, hogy fejünk felé ne helyezzünk semmilyen nehéz tárgyat, például könyveket, mert ezek nem keltenek biztonságérzetet. Néhány kedvenc darab lehet a hálóban, de a túl sok könyv megléte fáradtságot eredményezhet. Ne felejtsük a hálószoba a pihenés, a kikapcsolódás helye.

A színek használata:

Fontos észben tartani, hogy a különböző színek különböző életterületeket erősítenek. Ha nem megfelelő a párkapcsolatunk, de a munkánkban sikeresek vagyunk, akkor érdemes odafigyelni a szerelem színeire, amelyek pozitív energiát áramolnak a kapcsolatunkba.

Nagy általánosságban a falszín mindenképpen nyugtató hatású, pasztelles legyen, de persze választhatjuk a legsemlegesebb színt, a fehéret is. Kerüljük az élénk, harsány vagy mintás színeket, mert azok gátolják a nyugodt alvást.

feng shui színek

A textíliák tekintetében szintén a pasztell színeket részesítsük előnyben, és érdemes természetes anyagokkal dekorálnunk, mint a len, pamut vagy a selyem.

Ne feledjük mindennek a pihentető nyugalmat kell árasztania.

A tükör energiája:

A tükörrel kapcsolatban sok ellentmondással találkozhatunk, de az biztos, hogy a rosszul elhelyezett tükrök bizony sok boldogtalanságot okozhatnak. Szóval hova tegyük a tükröket?

feng shui tükör
feng shui tükör

Amikor elhelyezünk egy tükröt otthonunkban, nagyon fontos, hogy az mit tükröz. Ha rendetlenséget, számlákat az asztalon, akkor ezeket a problémákat a tükör csak felerősíti. Tehát mindig álljunk meg és nézzünk szét. A tükör csak a számunkra szép, kedves dolgokat tükrözze: virágokat, tisztaságot. A tükröket rendszeresen tisztítsuk, a sérült darabokat pedig távolítsuk el.

Tükör Feng Shui

A hálószobában a tükör az ágyat semmiféleképpen se tükrözze vissza. Takarjuk le függönnyel vagy távolítsuk el a szobából. A szekrényekben elhelyezett tükröknek nincs negatív hatása. Az egymásfelé néző tükrök sem ajánlatos, mert negatív hatással van a párkapcsolatra.

Ha erre odafigyelünk, a tükör energetizálni fogja az életterületeket. A harmóniát, nem pedig a problémákat fogja erősíteni.

A növények tisztító ereje:

Gondosan válogassuk meg növényeinket és azok helyét otthonainkban, mert minden bennünket körülvevő növénynek hatása van ránk. Az élő virágok és növények tisztítják a levegőt, megnyugtatnak és pozitívan hatnak az energia áramlására.

feng shui növények

A hálószobába ne tegyünk egynél több növényt, mérete pedig ne haladja meg az egy métert. Arra szintén figyeljünk oda, hogy ne legyen a látóterünkbe, amikor lefekszünk. A legjobb, ha legalább két méter távolságra van az ágytól. Igyekezzünk kerek levelű növényekkel díszíteni, mert azok ösztönzőleg hatnak a jó energiára. Amit a hálószobába előszeretettel ajánlanak az például a bambusz és az aloa vera. Mindkét virágnak nagyon sok pozitív hatása van ezért akár a lakás bármelyik más pontján is elhelyezhetjük őket. Az élet minden területén harmóniát, egészséget, gazdagságot ad.

feng shui növények

A hálószoba harmonikus berendezéséhez tehát nem kell sok dologra odafigyelni. Próbáljuk megérezni, hol van szükség több pozitív energiára és azt hogyan tudjuk megteremteni saját egyéniségünk összehangolásával.

Olvas el a konyhai cikkünket is itt!

Tartalom