Hogyan lehetsz még kreatívabb?

Szívesen kicsinosítanád a lakásodat, de fogalmad sincs, hogyan kezdjél hozzá? Böngészel a jó tippek között, de egyik sem hoz lázba? Gyakran elfog az az érzés, hogy „nem vagyok elég kreatív”? Ne aggódj: a kreativitás fejleszthető.

A kreativitás egy olyan képesség, hogy képesek vagyunk valamit új nézőpontból nézni, nyitottak vagyunk a megszokottól eltérni, új dolgokat befogadni, sőt megalkotni. Ha úgy érzed, hogy nem vagy kreatív, annak két oka lehet. Vagy kicsi az önbecsülésed, vagy túlságosan beleragadtál a rutinszerűen zajló hétköznapokba.

De mit tehetsz azért, hogy megszakítsd ezt a folyamatot, és mozgósítsd kreatív energiáidat?

Használd a színek erejét

 

Oldalunkon sokszor foglalkozunk a színekkel. A színek ugyanis nagy hatással vannak a kedélyállapotunkra, a gondolkodásunkra, az energiaszintünkre.

Vannak színek, amelyek nyugtatóan hatnak, például a zöld és a kék kellemesen hűvös, szép pasztellárnyalatai. Ezeket érdemes a lakás olyan helyiségeiben használni, ahol pihenésre és nyugalomra vágysz. Ilyen a fürdőszoba vagy a hálószoba.

Az élénk, friss színekből, mint a sárga vagy a narancssárga, szinte árad az energia, ezért jól jönnek a konyhában vagy a dolgozószobában. Kreatív színeknek is hívják őket, mert élénkítő hatásuknál fogva jókedvre derítenek, és növelik a tettrekészséget.

színes falfesték

Persze semmit sem jó túlzásba vinni. Túl nagy felületen alkalmazva az erős sárga, narancsszín vagy a piros nyomasztóan hathat. Kezdd apró lépésekkel. Helyezz el egy-két feltűnőbb színű tárgyat, például plédet, vázát vagy képet a helyiségben. Vagy ismerkedj meg a bútorfestés lépéseivel és újítsd fel kedvenc komódodat.

De az is jó ötlet, ha a ruhatáradba csempészel egy-két élénkebb színű darabot. Bónuszként nemcsak te, de a környezetedben levő embereket is színterápiában részesítheted!

Azt is megteheted, hogy felülvizsgálod a lakásban uralkodó színeket, és váltasz valami másra. Ha eddig pont hogy színes volt a lakás, lehet, hogy itt az ideje az elegáns, visszafogott szürke árnyalatoknak! A változás ugyanis kizök

kent a komfortzónából, és új utakra invitál.

A változtatás felpezsdít

Sokan félnek a változástól, mert stresszként élik meg. Ám ennek az a hátulütője, hogy előbb-utóbb minden nap egyformává válik, a környezeted nem inspirál, hanem lehangol, és a kreativitás sorvadásnak indul.

Mint minden képességet, a kreativitást is lehet fejleszteni, és az első lépés az, hogy elszánod magad a változtatásra.

Napközben mindig ugyanazokkal az emberekkel váltasz szót? Változtass! Ne csak ints oda a szomszédnak, amikor találkoztok, hanem állj le vele beszélgetni. Még az is kiderülhet, hogy kifejezetten szórakoztató figura!

Halálosan eleged van a munkahelyedből, de eddig még sosem jutottál túl a morgolódáson? Nézz körül, milyen cégek kínálnak állás Szentgotthárd környékén, és válts! Egy új munka sok szempontból felvillanyozó hatású lehet.

Keress új alkotó tevékenységet

Vagy térj vissza akár egy régi hobbidhoz. Régebben horgoltál, de már azt is elfelejtetted, hova süllyesztetted a horgolókészletedet? Ásd elő, vagy vegyél egy indulószettet, és állj neki!

Jó ötlet az is, ha szülinapodra olyasmit kérsz a családtól vagy barátoktól, ami szinte rákényszerít arra, hogy alkoss valamit. Például képkeretet (így neked kell festened valamit, amit bekeretezhetsz), egy varrógépet (hogy végre varrj egy klassz függönyt a nappaliba), vagy csempefestéket (és végre elkezdődhet a fürdőszoba felújítás).

Állítsd az agyadat kreatív üzemmódba

Megeshet, hogy semmi baj a kreativitásoddal, sokkal inkább az a gond, hogy nem is kezdesz ötletelni, mert nem bízol abban, hogy képes leszed rá. Úgy érzed, mások folyton sziporkáznak, de te egyetlen épkézláb ötletet sem vagy képes kicsiholni magadból…

De ha meg sem nyitod az ötletcsapot, ne várd, hogy elárasszanak az új gondolatok! Az első lépés tehát az, hogy meggyőződ magad: képes vagy rá.

A második lépés a megfelelő módszer megtalálása. A szakértők szerint nincs olyan módszer, amely mindenkinél beválik, mivel sokféle személyiségtípus létezik.

A racionális embereknél a listamódszer működhet. Egyszerűen le kell írni az ötleteket, akár egy noteszba, akár a telefonba. Fontos, hogy pár napig mindent írj le, még azt is, ami nem feltétlenül hangzik zseniálisan.

lista írás

Lehet, hogy másnap már annak fogod tartani! Pár naponként gyúrd át a listát: kiveheted, ami mégsem tetszik, hozzáadhatsz, átformálhatsz egy ötletet. A végén ki fog jönni belőle valami!

A vizuális típusoknak azt ajánlják, hogy írott lista helyett készítsenek vázlatokat, vagy gyűjtsenek képeket. Oldalunkon remek képeket találhatsz, amelyeket elmenthetsz magadnak.

Végül van, akit a zene ihlet meg. Készíthetsz egy zenei listát kifejezetten ötleteléshez! A zene remekül beindítja a kreatív folyamatokat – csak ne felejtsd el lefirkantani vagy bepötyögni a telefonodba az agyadon átsuhanó szikrákat!

Töltődj fel

Néha csak az a baj, hogy túlságosan fáradt vagy. A kreativitást nemcsak a monotonitás és a rutin ölheti meg, de a kimerültség is. Ha teheted, vegyél ki egy szabadnapot, és töltődj fel ötletekkel a lakáson kívül. Mondjuk keress fel egy izgalmas lakberendezési áruházat vagy barkácsboltot, és szívd magadba, amit látsz.

A kreativitás mindenkiben ott van. Csak mozgósítani kell!

Tartalom