Így történik a szalagparketta lerakása

A szalagparketta lerakása azon feladatok közé tartozik, amit saját magunk is elvégezhetünk, hogyha van egy kis érzékünk a barkácsoláshoz. Az anyagát tekintve könnyen megmunkálható, hasonlóan a laminált padlólapokhoz és nagyjából ugyanúgy kell eljárnunk ebben az esetben is. De mindenekelőtt érdemes átvenni, hogy milyen előkészületekre és eszközökre van szükség a szalagparketta lerakása előtt. Apropó! Ön tudja, hogy mi a különbség a laminált padló és a szalagparketta között?

Mit nevezünk szalagparkettának?

Mert ránézésre könnyen össze lehet téveszteni a manapság népszerű laminált padlóval, ezért nem árt, hogyha tisztában vagyunk néhány alapvető különbséggel.

Hátrányokról igazából egyik esetben sem beszélhetünk, inkább ízlés dolga, hogy ki melyik mellett dönt. A titok valóban a parketta lerakása, mert ha ez szakszerűen és nagy odafigyeléssel történik, akkor biztosan esztétikus lesz a végeredmény bármely típusról is legyen szó.

 

A szalagparketta szinte minden esetben vastagabb (14-15 mm) a laminált lapoknál (6,7,8 mm), bár a prémium változatok a 12 mm-esek is lehetnek.

Minél vastagabb, annál stabilabb felületet kapunk, aminek a hang és hőszigetelőképessége is jobb.

Amit már nem lehet az első pillantásra megállapítani, az a kopófelület, ami a szalagparketta esetében 3-4 mm igazi fa. Ennek az az előnye, hogy a későbbiekben még felújítható egy néhány alkalommal. Attól függően, hogy mennyire kopott a felülete és, hogy milyen mértékben kell csiszolni, akár 2-3 alkalommal is felújíthatjuk.

A laminált padlón is látható általában valamilyen fa mintázat, de tulajdonképpen bármilyen színben és mintával előállítható, révén egy nyomdai utánzat alkotja a kopófelületet. Az árát tekintve kedvezőbb, viszont nem felújítható. Ezért, ha odébb toljuk a szekrényt és összekarcoljuk, akkor a sérülés csak a lapok cseréjével hárítható el teljesen.

A szalagparkettát általában lakkal vagy olajjal kezelik és a mintázatát tekintve soha nem fogunk két egyforma darabot találni, igazi fáról révén szó.

Mire lesz szükségünk a szalagparketta lerakásához?

A méretre vágáshoz szükség lesz egy dekopír fűrészre, ami mellé nem árt egy vezetősínt is beszerezni az egyenes vágatok kivitelezése érdekében. De ha a rendelkezésünkre áll a tolófűrészt, vagy asztali körfűrészt, akkor azt is bátran használhatjuk erre a célra.

dekopírfűrész parketta vágás

Kalapács valószínűleg mindenkinél akad otthon, de behúzóvas már annál kevésbé. Nem árt, ha vannak távtartó ékek és ütőfa is legyen kéznél.

Kelleni fog valamilyen jelölő eszköz, pl. egy ceruza vagy filctoll, amiből célszerű a lemosható változat mellett dönteni.

A precíz munka érdekében illesztőfűrésszel is dolgozhatunk, amivel levágható az ajtófélfa alsó része a padló síkjával egyvonalban. Így a padlót esztétikusan alá lehet tolni.

Valamilyen gérvágó eszközt is szerezzünk be a szegőlécek gérvágásához.

Szalagparketta lerakása házilag – lássuk a lépéseket!

Ideje rákanyarodni arra, hogy miként történik a parketta lerakása. A lerakás minta szerint is történhet, amiből elég sokféle áll a rendelkezésünkre az egyszerűbbektől a bonyolultabb változatokig. Persze, ha úgy tetszik akkor bármilyen rendszer, vagy minta betartása nélkül is rakosgathatjuk egymás után a darabokat.

Szalagparketta aklimatizálása

Az első legyen a parketták aklimatizálása (pihentetése). Ugyan ki gondolná, hogy a szalagparketta ahhoz, hogy jól érezze magát, meg kell szokja a környezet klímáját? Lehet, hogy furán hangzik, de sokat számít a végeredményt illetően. Érdemes 48 órára a szalagparkettát abban a helyiségben hagyni, ahol lerakásra kerül.

Legyen legalább 18 fok és a páratartalom ne haladja meg a 70%-ot. Így elkerülhető a lapok számottevő mozgása (púposodás, szétcsúszás) a későbbiekben.

Egyenletes aljzat kialakítása

Míg a parkettázás várat magára, addig sem kell tétlenkednünk, hiszen az aljzat minőségére is gondunk kell legyen, amennyiben az nem elég egyenletes. Ökölszabályként elmondható, hogy 3 mm feletti különbség esetében nincs tolerancia. Ki kell küszöbölni a problémát, hogy az aljzat, amire a szalagparketta lerakása történik, minél egyenletesebb legyen.

Ha szükséges akkor használjunk önterülő aljzatkiegyenlítőt, vagy távolítsuk el a régi ragasztó maradványokat, csiszoljuk le a beton stb.

Az egyenetlenségeket egyszerűen ellenőrizhetjük egy egyenes léc átlós lefektetésével. Ha van rés a léc és az aljzat között, akkor mér dolgoznunk kell rajta.

A szalagparketta lerakása előtt használhatunk lépészajcsökkentő lapokat, amik a minimális egyenetlenségeket is eltüntetik. Ez a megoldás lényegesen feljavítja a helyiség akusztikáját. Kevésbé fog visszhangzani.

szalagparketta lerakása

Szalagparketta lerakása

A parkettázás a lapok lerakásával kezdődik, amit az egyik faltól kb. 1-1,5 cm-re kell elkezdeni. Ez a távolság a tágulási hézag. Hogyha közvetlenül a falhoz illesztve helyezzük a lapokat, akkor valószínűleg fel fog valahol púposodni és szétnyílik, mert nem marad helye mozogni.

A ragasztható parketta esetében értelemszerűen először a ragasztó felvitelét kell elvégezni, majd szorosan egymás mellé illeszthetőek a lapok.

A klikkes rendszer esetében viszont ragasztásra már nincs szükség. Bár ragasztani ilyenkor is lehet az illesztéseknél, de előtte mindig próbáljuk oda a levágott lapot, mert így még később korrigálhatunk. Nem árt kalapáccsal óvatosan megütögetni a jobb illeszkedés érdekében.

A lapok vágására is szükség lesz a sorok végén. Mindig a levágott darabbal érdemes kezdeni a következő sort. Az akadályokkal is számolnunk kell, mint pl. fűtéscső. Így ennek megfelelően kell kivágni a parkettát továbbra is tartva a tágulási hézagot.

Végső lépés a parketta szegély lerakása

Végső, de egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen ezt is könnyen el lehet rontani, hogyha nem illeszkedik megfelelőn egy elmért, vagy ferde vágás miatt. A szegőlécek eltakarják a falak mentén a tágulási hézagot.

A parketta szegély lerakása nehezebb, hogyha egyenetlen a fal. Csavarozni vagy egyszerű bognárszeggel is rögzíthető. A panellakásokban a falak általában betonból készülnek, ezért itt könnyebb dolgunk lesz, hogyha ragasztjuk a szegélyeket.

ragasztós vinyl padló lerakása

Vinyl padló lerakása lépésről lépésre

Szalagparketta helyett vinyl-t használnál? Mutatjuk ebben az esteben hogy néz ki a lerakás.