Így űzd el a csótányokat örökre

Az egyik legnyomasztóbb érzés a világon, amikor az ember arra eszmél, hogy ijesztő, sőt mi több, undort keltő rovarokkal él együtt otthonában vajon ki tudja mióta.

Ha te is ebbe a helyzetbe csöppentél, akkor csak egy dolgot tehetsz: megpróbálod megőrizni a hidegvéredet és ahelyett, hogy hisztérikus pánikba esel, utánajársz, hogy milyen alternatíváid léteznek a nem kívánatos “háziállataid” eltávolítására.

Jó hír, hogy több opció közül is választhatsz. Ott vannak például a házilag is alkalmazott módszerek, ha viszont ezekkel mégsem érnél célt, vagy ha csak a fél csótánykolóniát tudod kiirtani, ahelyett, hogy az utolsó példányig mindegyiket megsemmisítenéd, akkor még mindig ott van a szakember által végzett csótányirtás B tervként.

Hogy néz ki a csótány?

 

A csótány szeret rejtőzni, de ha felbukkan a színen, akkor az biztos, hogy a tudatunkba ég a kinézete. Aki egyszer már találkozott vele, utána nehezen felejti el ezt a meglehetősen kellemetlen “randevút”.

A kifejlett példányok akár 22-27 mm-esek is lehetnek, a színezetük a vöröses barnától a feketéig bezárólag sokféle lehet, a mozgásuk pedig meglehetősen gyors.

csótány
csótány- wikipedia.org

A csótány kedvenc helye a lakásban

Miért van csótány a lakásban? Sajnálatunkra a csótányok kifejezetten szeretik az emberközeli helyeket, ugyanis szinte mindenféle szerves hulladékot elfogyasztanak.

Éppen ezért nem meglepő, hogy leggyakrabban az éléskamrában, illetve a konyhában találkozunk össze velük. Mivel akár hetekig is bírják az éhezést, ezért az sem okoz problémát, ha átmenetileg nem találnak élelmiszer hulladékot.

Ilyenkor nem túl aktívak, ami azt az érzetet kelti, hogy eltűntek az életterünkből, pedig csak a rejtekhelyükön várnak türelmesen, hogy mikor csaphatnak le egy kis kenyérmorzsára vagy bármilyen más ételmaradékra.

Van-e okod félni a konyhai csótányoktól?

A konyhai csótányok nem veszélyesek, ugyanakkor már a puszta látványuk is pszichés problémákat okozhat az arra érzékenyek számára.

Mivel a csótányok sok esetben a hulladék között, például csatornában vagy szeméttároló közelében tanyáznak, ezért nem ritka, hogy a testükhöz tapadt vírusok, baktériumok révén fertőző betegségeket terjesztenek.

Nem csak hulladékra utaznak, a fogyasztásra alkalmas, lezáratlan élelmiszerekből is szívesen lakmároznak.

Ha nem vesszük észre és a fertőzött termékeket felhasználjuk ételkészítéskor, akkor akár súlyos gyomor- és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak.

Repülő csótányok – tényleg léteznek?

Sokan kétkedve fogadják, hogy a repülő csótányokról szóló történeteket, mondván, hogy ők ugyan nem láttak még szárnyas példányokat, de ami igaz, az igaz.

A repülő csótányok léteznek, csak ezek nem merészkednek be a lakásba, hanem jellemzően “csak” a kertben vagy a nyitott ablaknál, ajtónál okoznak riadalmat. Ezek egyébként mutáns egyedek, amik teljesen ártalmatlanok és a szakemberek szerint véletlenül tévednek a közelünkbe.

Csótányirtás házilag vagy szakemberrel

Sokan próbálkoznak a házi csótányirtással, például porcukorral kevert szódabikarbónát szórnak le nekik, illetve tudunk olyanokról is, aki a távol tartás végett citromot vagy uborkát tettek le az úgy nevezett “betörési” pontokra.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csótányirtás házilag vegyes eredményeket szül, van, amikor működik, van, amikor nem. Ez nagymértékben függ attól, hogy mekkora csótánykolóniával kell megküzdenünk.

Mindenesetre, ha ezek a módszerek nem működnek, akkor még mindig tárcsázhatjuk a csótányirtó telefonszámát, aki jön, lát, irt és győz.

A csótányirtás szakemberrel kicsit költségesebb mulatság, de ez esetben legalább biztosra mehetünk és örökre elbúcsúzhatunk a kártevőktől.

Tartalom