Karácsonyi asztaldísz házilag – egyszerű ötletek a sűrű ünnepi készülődésre

Karácsonyi asztaldísz házilag viszonylag könnyen kivitelezhető: nem kell hozzá más, csupán jóadag lelkesedés, egy-két filléres hozzávaló és persze néhány remekbeszabott ötlet. Ez utóbbival, így a közelgő ünnep jegyében, szeretnénk olvasóinknak mi kedveskedni.

Asztal dekoráció házilag – nem kizárólag az ünnepi asztalban gondolkodhatunk

Előre leszögeznénk, hogy bár kifejezetten a karácsonyi asztaldísz házilag való elkészítése kerül most terítékre, nem kizárólag az ünnepi vacsoraasztal dekorálásban gondolkodhatunk.

A nappali asztalát, de a kisebb méretű dohányzóasztalokat is teljes díszbe öltöztethetjük e meghit, idilli időszak apropóján.

Asztaldíszek házilag – mini karácsonyfák bűvöletében

 

A karácsonyról általában az ünnep ékére, magára a karácsonyfára asszociálunk. Miért is ne használhatnánk ezt a szép motívumot az asztaldísz megalkotásának folyamatában?

A képlet egyszerű: vegyünk egy hungarocellből készített kúpot (például hobbiboltból), és gyűjtsünk össze néhány régi karácsonyfadíszt, amit ragasztópisztoly segítségével ízlésesen rögzíthetünk azon. Az eredmény pedig? Nos, az bizony magáért beszél!

Klasszikus és elegáns: gyertyák az ünnepi asztalon

karácsonyi asztaldísz

A gyertyáknak megvan a maguk varázsa, amit a karácsony közeledtével egyre erősebben érezhetünk. Gyertyákból no meg néhány szezonális barkács holmiból (fenyőtobozok, szalagból készített masnik, régi karácsonyfadíszek) csodaszép asztaldíszt készíthetünk, méghozzá viszonylag egyszerűen és kevés időráfordítással.

A gyertyákat helyezzük gyertyatartóba (akár kisméretű befőttes üvegbe), a szóban forgó tartót pedig a már említett módon, ragasztópisztoly segítésével öltöztessük díszbe az összegyűjtött dekor kellékekkel.

Az i-re a pontot egy piros szalagból készített masnival tehetjük fel, ami akár a kecses gyertyát is körbe ölelheti.

Karácsonyi asztaldísz házilag – elő a tortatatartó állvánnyal!

A legtöbb háztartásban van elfekvőben egy használaton kívüli sütiállvány – ha emeletes, csak annál jobb! Az egyszerűség jegyében pakoljuk tele kifejezetten ünnepi hangulatot árasztó kiegészítőkkel, díszekkel az állványt, amivel kedvünk szerint a dohányszóasztalt, de akár az ebédlőasztalt is díszíthetjük.

Ezen ötlet megvalósításánál még ragasztani sem kell, így a konyhai kiegészítőt a téli szezon után minden gond nélkül újra a rendeltetése szerint használhatjuk.

Aprócska részlet, mégis annál nagyobb a hatása

karácsonyi asztaldísz házilag

Az ünnepi asztalon hosszában végigfutó girland igazán látványos megoldás – és röpke félóra alatt is elkészíthető, akár papírból.

Idézzük meg a tradicionális fagyöngy hagyományát idén karácsonykor. Vágjunk ki zöld papírból a fagyöngy levelére hasonlító formákat, illetve piros papírból aprócska köröket – ez szimbolizálja majd a fagyöngy termését. A leveleket és a termést cérnára felfűzhetjük, de akár egymás mellé is ragaszthatjuk, hogy az hosszú láncot adjon ki.

A girlanddal az asztalt, de akár a kandallót is ékesíthetjük.

Idézzük meg a természet szépségét az ünnepi teríték körül

Fenyőágak, tobozok, csipkebogyó – ezek a természet ajándékai a számunkra karácsony táján. Ezeket a természetes dekorelemeket mutatós kompozícióba rendezve (például vázában) elegáns asztaldíszt készíthetünk.

Honnan szerezzük be a hozzávalókat? Nos, természetesen dönthetünk úgy, hogy hobbiboltból műanyagot vásárlunk – ám, ha méltó módon szeretnénk adózni az ünnepeknek, inkább természetes kiegészítőkben gondolkodjunk.

Ezeket egy kellemes délutáni erdőjárás során is minden gond nélkül összegyűjthetjük – és ráadásul egy fillérbe sem kerül az általuk elkészíthető dekoráció.

Befőttes üvegből csodás karácsonyi asztaldísz

Kisméretű befőttes üveg – ki gondolná, hogy ez az egyszerű háztartásbeli holmi milyen sokoldalú dekorációvá avanzsálhat kreatív kezeink alatt! Az üvegeket díszíthetjük dekupázs (szalvéta) technikával, de kellő kézügyesség fejében akril festékkel akár idilli karácsonyi képet is festhetünk azokra.

Az így kapott díszes tartó edényekben apró díszekkel ékesített faágakat, fenyőágakat is tehetünk, de ha úgy tartja kedvünk, aprócska teamécseseket vagy elemes égősort is helyezhetünk a belsejükbe. Pazar asztaldísz – aminek a megvalósítása ráadásul sem időben, se anyagiakban nem megterhelő.

Tartalom