Képek elrendezése a falon, mutatjuk a TOP 5 elrendezési módszert!

Miért fontos a képek elrendezése a falon? Bármennyire is kedvesek a szívünknek az általuk megelevenített emlékek, legyen bármily szép is a keret, ha nem fektetünk fokozott figyelmet az elhelyezésükre, a végeredmény nem váltja be a hozzájuk fűzött reményeinket. Mostani bejegyzésünkben bemutatjuk a legkreatívabb elrendezési tippeket, melyekkel megteremtheted a harmóniát.

Képek elhelyezése falon – avagy életünk nagy állomásai 2D-ben

Nyaralások, születésnapok, szeretteink mosolygó arca, akik talán már nincsenek is velünk, a fényképek különlegesen felbecsülhetetlen értékkel rendelkeznek, amelyek szép keretben, ideális elrendezésben művészeti alkotássá válnak a falon. Nincs gond, ha csupán egy-két képet szeretnénk közszemlére bocsátani, viszont amennyiben ez a mennyiség növekvő tendenciát mutat, tervszerű elrendezési módszerre van szükség.

Ha a szoba, melynek falát díszíteni szeretnénk, kisebb méretekkel operál, a képeket ne szórjuk szét, azokat érdemes ugyanazon a falon elhelyezni. A kérdés már csak az, milyen elvek mentén alakíthatjuk ki az ideális képcsoportot?

Néhány aranyszabály, amit érdemes fontolóra venni

képek elhelyezése a falon
 

Bármilyen izgalmas kaland is a kedvenc képeink falra való rögzítése, ne ragadjunk azonnal fúrót, és előzetes tervezés nélkül semmi esetre se essünk neki a falnak hűbelebalázs
módjára.

A rögzíteni kívánt képeket először a padlón rendezzük el a szimpatikusnak vélt koncepció szerint, s majd, ha ráleltünk a végső mintára, akkor kezdjünk hozzá a munka lényegi részéhez.

Ne feledjük! A képek falon való rögzítése kétemberes munka!

Testközelből ugyanis egymagunkban nem vesszük észre, ha az egyik kép kissé ferdén áll, vagy esetleg nem megfelelő távolságra van a többi képtől. A képek egymáshoz való viszonya távolabbról mutatkozik meg a legeredményesebben.

Azonos méretű keretekkel könnyű dolgozni

A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha azonos méretű keretekben lévő képeket szándékozunk a falra helyezni. Ezeket négyzethálós vagy szimmetrikus elrendezésben is rögzíthetjük a falon.

Ez a fajta légies elrendezés nyugalmat áraszt, még abban az esetben is, ha az egyes sorokat kissé játékos módon eltoljuk jobbra vagy balra.

Négyzetes és téglalap elrendezés

Könnyen előfordulhat, hogy a rendelkezésünkre álló keretek mindannyian négyzet vagy téglalap alakúak, viszont különböző méretűek.

négyzetes alak különböző méretekkel

Az elegáns, letisztult megoldások híveként rendezzük a képeket magukat is nagyobb téglalap alakba a falon, ezáltal teremtve egy megbonthatatlan egységet, ami klasszikus kisugárzásának köszönhetően a legtöbb stílusú lakásban remekül mutat.

Különböző méretű képek elrendezése központi tengely mentén

Ha különböző méretű képeket szeretnénk a falra helyezni, először az azok elrendezését szolgáló tengelyt kell gondolatban meghatározni. Az egyszerűség jegyében dönthetünk például a vízszintes tengely mentén történő elrendezés mellett.

képek elrendezése vízszintes tengely mentén

A képeket kezdjük el a tengelyhez igazítani, méghozzá úgy, hogy a tengely alatt lévő képek teteje, a felette lévőknek pedig az alja egy vonalba essen. Így távolról nézve a kompozíciót rögtön a rend látszatát fogja kelteni.

Ezzel a módszerrel rendkívül mozgalmas hatású, mégis precíz elrendezésű eredményt kapunk, ami valósággal vonzza a tekintetet.

Képek elrendezése központi tengely körül

Tengely körül nem csak úgy helyezhetünk el képeket, hogy az alá és fölé kezdjük el valamilyen szimmetria szerint felrakni a képeket. Képzeljük el úgy egy szimmetriát, hogy a képzeletbeli tengelyünk átszeli a központi képeket.

képek elrendezése vízszintes tengely körül

A tengely mentén ízlés szerint helyezzük fel a falra a képeket, amelyek, bármily különös is, harmóniát teremtenek a maguk aszimmetriás módján.

Elrendezés központi kép körül

A leginkább káoszosnak tűnő, ámde mégis összhangot sugárzó elrendezést akkor kapjuk, ha egy központi kép köré kezdjük el rakosgatni a többi képet.

képek elrendezése központi kép körül

Ennél a kompozíciónál különösen fontos, hogy először a földön próbáljuk meg kialakítani azt a formációt, ami valóban jól mutat, ugyanis nem midnig könnyű megtalálni 1-1 kép helyét.

Képek a falon – de mégis milyen keretben?

A keretek minősége, kialakítása abszolút a személyes ízlésvilágunk függvénye. Vannak, akik a szinte már láthatatlan, elegáns keretekre esküsznek, míg mások a díszes vintage vagy éppen a neonszínekben pompázó retro stílusú kereteket részesítik előnyben.

Tartalom