Kerti bútor anyag – melyiket válasszuk?

A kerti bútorok elengedhetetlen részét képezik otthonunknak. Praktikusak és mutatósak is egyben és ha jól választunk sokáig díszítik majd környezetünket. A legfontosabb kérdés a kerti bútor vásárlása előtt annak gyártási anyaga. Mivel a szabadban való használat során ezek a bútordarabok ki lesznek téve a nedvességnek és a kedvezőtlen időjárási körülményeknek, a legfontosabb szempont a tartósság. Miből készülnek a kerti bútorok, és melyek a legstrapabíróbbak?

Fonott, rattan és polyrattan

A fonott anyag és a rattan könnyű és természetes anyagok, amelyekből gyönyörű, különböző formájú és felhasználású kerti bútorok készíthetők.

Bár jól néznek ki, nem melegszenek túl a napon, és kis súlyuk miatt könnyen lehet ide-oda mozgatni őket. Nem nedvességállóak, ezért célszerű fedett helyen, például részben zárt teraszon használni őket.

rattan kerti bútor
 

A technorattan egy viszonylag új anyag, amelyet vizuálisan nehéz megkülönböztetni a természetes rattantól. A természetes rattanhoz képest azonban kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, és sokkal ellenállóbb is. Nehezen törik, nem fakul ki, ha napfény éri, és számos színre festhető, míg a természetes rattan esetében a lehetséges színek skálája korlátozott. Valóban ideális kerti asztal anyag székekkel kiegészítve.

Műanyag kerti bútorok

A műanyagból készült bútorok általában olcsók és könnyűek, ezért sokan ezeket választják. A műanyag bármilyen színű és formájú lehet, így a belőle készült kerti bútorok választéka valóban óriási.

Nagy előnyük a rendkívül egyszerű ápolás, tisztításukhoz csupán vízre, bármilyen mosószappanra vagy mosószerre lesz szükséged.

Bár a tartósság szempontjából sok múlik az adott műanyag minőségén, ez az egyik legalacsonyabb minősítésű anyag.

A műanyag bútorok kiválasztásakor mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a gyártó mennyi ideig vállal rá garanciát.

Fából készült kerti bútorok

Sokféle bútor készül fából, például fa kerti székek, pergolák, hinták, illetve napozóágyak, amelyek tökéletesek a kertben töltött napsütéses délutánokra.

Készítésükhöz hazai fát, például fenyőt vagy lucfenyőt, vagy egzotikus fát használnak, amely sokkal jobban ellenáll a víz káros hatásainak.

fa kerti székek vidaxl

A fa szép, tartós, hipoallergén és nem melegszik túl, ha napfény éri. Habár természetesen a fa is felmelegszik, nem égeti meg a bőrt, mint például a felhevített fém.

Természetesen a fának is megvannak a maga hátrányai. Hosszú ideig szárad, viszonylag drága és rendszeres ápolást, különösen karbantartást igényel, hogy védve maradjon a nedvességtől.

Tartalom