Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal: műszaki szempontok és energiahatékony megoldások

A szigetelés nélküli vagy nem megfelelően hőszigetelt homlokzatok hozzájárulnak az épületen keletkező hőveszteség kialakulásához. A nem szigetelt falak ráadásul hidegek maradnak, és emiatt még a folyamatos fűtés ellenére is hűvös érzetünk lehet otthonunk helyiségeiben, főleg a falak közelében.

Ez az alacsony energiahatékonyságú állapot magasabb fűtési költségeket eredményez. A kellemes belső lakóklíma, a megfelelő hőkomfort biztosítása és a fűtésszámla csökkentése érdekében célszerű hatékony szigetelési megoldások mellett dönteni. Ideális választást jelent a kőzetgyapot szigetelő-lemezek választása.

Energiahatékonyság – gazdaságosság és környezetvédelem

Az energiahatékonyság manapság kiemelt cél, mely szorosan összefügg a gazdaságos működéssel és a környezetvédelemmel.

 

Az otthonok, közintézmények és egyéb épületek energiahatékony üzemeltetésével csökkenthetők az energiaszámlák, aminek eredményeképpen az épületek károsanyag-kibocsátása is mérsékelhető. Azaz minél kevesebb tüzelőanyagot használunk a fűtéshez, annál kevesebb káros szennyezőanyag kerül a légkörbe.

Ha egy adott település összes lakója odafigyelne otthona energiahatékonyságára, a környezet tisztább, jobb minőségű levegőnek örvendhetne.

Az energiahatékonyság megvalósításához fontos a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása. Ilyen anyag kőzetgyapot, mely számos előnyös jellemzőjével nemcsak az épületek energiahatékony üzemeltetéséhez, da a zaj- és tűzvédelemhez, páraáteresztő tulajdonságával pedig az egészséges beltéri klíma kialakításához is hozzájárul.

Energiahatékonyabb épületek kőzetgyapottal

kőzetgyapot szigetelés

Miért bizonyul jó megoldásnak a homlokzatok kőzetgyapottal történő szigetelése? A kőzetgyapot kiváló szigetelőanyag — alacsony a hővezetőképessége, amiből kifolyólag erős a hidegtől való védelemben és a fűtött levegő megtartásában. Nyáron pedig nem engedi be a meleg levegőt, ezáltal kellemes hűvösséget tartva a helyiségekben.

A kőzetgyapot maga az energetikai és akusztikai hatékonyság!

A kőzetgyapot kiválóan alkalmas az épületben keletkező fűtött levegő benntartására. Ez azonban nem az egyetlen előnye. A kőzetgyapotot ugyanis jó hangszigetelés is jellemzi. A kőzetgyapot elnyeli az összes, kívülről érkező zajt, ami különösen előnyös, ha forgalmas utcában lakunk.

De ez még nem minden. Főként padló és válaszfal szigetelőként az épületen belül keletkező hangokat is csillapítja – gondoljunk csak a zajos szomszédoknak „köszönhető” nem kívánt hanghatásokra.

Ezenkívül a kőzetgyapot éghetetlen anyag. Tűzállósági besorolása szerint a legmagasabb, A1-es jelöléssel rendelkezik.

Az anyag porózus szerkezete olyan tűzgátat képez, amely több órán keresztül nem adja át magát a lángoknak — nem olvad meg, nem képződik belőle mérgező füst továbbá égve nem csepeg.

A kőzetgyapot továbbá kiváló páraáteresztő tulajdonságokkal is rendelkezik, mellyel minimálisra csökken a lakóhelyiségek falain képződő penészesedés, gombásodás esélye.

Tartalom