Lefolyótisztítás házilag olcsó technikákkal

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy otthonunkban eldugul valamelyik lefolyó. Ez nagyon bosszantó tud lenni, hiszen ilyenkor nem tudjuk használni a zuhanyt, a kádat, mosdókagylót vagy a mosogatót, amik nélkülözhetetlenek a mindennapi tevékenységeinkhez.

A lefolyótisztítás házilag is lehetséges, nem feltétlenül kell azonnal szakemberhez fordulni. Van néhány egyszerű módszer, amit házilag is bevethetünk annak érdekében, hogy megszüntessük a dugulást és a lefolyókon ismét szabad utat kapjon a víz. Ehhez pedig csak néhány alapanyag, illetve eszköz kell, amik valószínűleg amúgy is megtalálhatók a házban.

Mit tehetünk az eldugult lefolyók ellen?

Bár az eldugult lefolyó tisztítása házilag is lehetséges, nem szabad megfeledkezni egy fontos dologról. A probléma megelőzése sok esetben egyszerűbb, mint annak kezelése, így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit öntünk bele a lefolyóba. Ha rendszeresen nagy mennyiségű haj vagy ételmaradék kerül bele, akkor előbb vagy utóbb szinte garantált, hogy dugulás lesz az eredménye.

 

Ha már megvan a baj, akkor érdemes meggyőződni arról, hogy pontosan hol is van a dugulás, illetve mi okozza. Ez azért fontos, mert ha rögtön nekiesel pumpálni vagy mindenféle vegyszert öntesz bele, lehet, hogy teljesen feleslegesen teszed azt.

lefolyótisztítás házilag

Ha mosdókagylóról vagy mosogatóról van szó, akkor alul találsz egy szifont, amit csavarj le! Előtte persze tegyél alá egy vödröt, mert víz fog kifolyni belőle. Az a szerencsésebb eset, ha kiderül, hogy ez volt eldugulva, mert akkor az alapos megtisztítása után már meg is oldottad a problémát.

Érdemes megnézned a szifon közelében lévő csöveket is, amik még elérhető közelségben vannak. Ha itt szennyeződést, hajat vagy más koszt találsz, akkor szedd ki és a szifon visszatekerése után tegyél próbát, hogy lefolyik-e a víz.

Használj forró vizet!

A lefolyótisztítás házilag forró vízzel is történhet. Ha a szifon letekerésével és megtisztításával nem értél célt, akkor ez a következő módszer, amivel érdemes próbálkoznod.

Figyelj rá, hogy a víz valóban forró legyen és ne csak langyos, mert az nem annyira hatékony. Esetleg rakhatsz bele néhány csipet sót is, majd öntsd a lefolyóba. Ez után csak annyi a dolgod, hogy türelmesen várakozol, amíg a forró víz kioldja a csövekben a szennyeződéseket. Ezt nem csak a mosdókagylónál vagy a mosogatónál, hanem a kádnál, zuhanyzónál is megteheted.

Milyen házi lefolyótisztítókat használhatsz?

A lefolyótisztítás szódabikarbónával nagyon hatékony tud lenni. Úgy a legjobb, ha ecettel is kombinálod, a két anyag ugyanis erősíti egymást. Vegyél egy pohár szódabikarbónát és önts hozzá ugyanennyi ecetet, majd az egyveleget öntsd a lefolyóba. Érdemes egy egész éjszakán át benne hagyni, hadd dolgozzon!

A szódabikarbónát nem csak ecettel párosíthatod, hanem sóval is, az arány ez esetben is ugyanúgy 1:1 legyen. A különbség csak annyi, hogy a keverékhez 4 pohár vizet is hozzá kell adni.

Az eldugult lefolyó tisztítása házilag kólával is történhet. Biztos te is hallottál már róla, hogy ez a sokak által kedvelt ital nem csak üdítőként, hanem házi lefolyótisztítóként is remekül funkcionál. A benne található foszforsav ugyanis maró hatással rendelkezik, ennek köszönhetően pedig hatásos segítséget nyújt a duguláselhárításban.

A művelet az előzőekhez hasonlóan nagyon egyszerű, kb. 2 liter kólát önts bele a lefolyóba és várj 1-2 órát, amíg kifejti a hatását. Ez után pedig öblítsd le meleg vízzel.

Mit tegyél, ha nem jársz sikerrel?

lefolyótisztítás pumpa

Érdemes még egy próbát tenned a nagy erejű pumpálással és nem árt bevetned a csőgörényt se. Ha viszont még ezek után sem eredményes a lefolyótisztítás házilag, akkor valószínűleg komolyabb a probléma, amit házi módszerekkel nem tudsz megoldani.

Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki egy lelkes laikussal ellentétben pillanatok alatt meg tudja állapítani a dugulás okát. És persze minden tudása és eszköze megvan ahhoz, hogy elhárítsa. Azért ilyenkor nem árt felkészülni lelkileg, ugyanis lehet, hogy falat kell bontani, de amíg ez nem biztos, addig bátran lehet optimista.

Tartalom