Mennyi fogyasztásmérőt vásároljak?

Tudom, hogy a fogyasztásmérők igen hasznos eszközök, hiszen velük tudom a legjobban, legkönnyebben, valós időben követni otthonom elektromos áram felhasználását. De hány darabot vegyek? Melyik készülékeket elengedhetetlen mérni, melyeket felesleges? Ha ezek a kérdések Önben is felmerültek, jó helyen jár!

Amikor az új otthonunkba való beköltözés előtt állunk, a hatékony energiagazdálkodás biztosítása kiemelt fontosságúvá válik. Az elektromos fogyasztásmérők kulcsszerepet játszanak saját és családunk energiafelhasználási szokásainak megértésében, segítve a költségmegtakarítást és a környezetbarátságot.

Cikkünkben egy tipikus két hálószobás családi ház szükségleteit vesszük sorra, melyben átlagos számú és jellegű elektromos eszközöket és berendezéseket működtetnek. Megnézzük azt is, a fogyasztásmérők gyors beszerzése milyen fogyasztók esetén a legfontosabb.

Az igények felmérése

 

Mielőtt meghatároznánk az új otthonhoz szükséges elektromos fogyasztásmérők számát, elengedhetetlen, hogy megértsük családunk energiafogyasztási szokásait és a rendszeresen használt készülékeket.

Egy két hálószobás családi ház esetében, ahol szabványos elektromos eszközök, például számítógépek, mosógépek és egyebek találhatók, íme, néhány fontos szempont:

 • Készülékek száma: Vegyük figyelembe az otthonunkban található alapvető elektromos készülékek számát, beleértve a hűtőszekrényeket, mosógépeket, számítógépeket, televíziókat, légkondicionálókat és az okosotthon rendszert.
 • Napi használat: Becsüljük meg az egyes készülékek átlagos napi használati idejét. Egyes eszközök, mint például a hűtőszekrény, folyamatosan működnek, míg mások, például a mosógép, nincsenek rendszeres használatban.
 • Névleges teljesítmény és energiahatékonyság: Ellenőrizzük az egyes készülékek névleges teljesítményét (wattban). Ez az információ segít az energiafogyasztás pontos kiszámításában. Vegyük figyelembe készülékeink energiahatékonysági besorolását is. Az újabb modellek gyakran energiahatékonyabbak, így beköltözés előtt fontolja meg a régi darabok lecserélését.

TOP 10 mérésre érdemes fogyasztó

új otthon áramfogyasztás

Annak érdekében, hogy eldönthessük, hány elektromos fogyasztásmérőre van szükség, az alábbiakban felsoroljuk a háztartásokban leggyakrabban előforduló 10 elektromos gépet és szerszámot. Ezek az elemek jelentősen hozzájárulnak az energiafogyasztáshoz.

Kezdjük a legalapvetőbbekkel!

 • Hűtőszekrény: folyamatosan működnek, és a háztartások egyik legnagyobb villamosenergia-fogyasztói.
 • Légkondicionáló: a klímaszabályozó, hűtő-fűtő rendszerek jelentősen hozzájárulnak az energiaszámlához, különösen szélsőséges időjárási körülmények között.
 • Mosógép: a mosógépek, különösen gyakori használat esetén, jelentős mennyiségű energiát fogyaszthatnak.
 • Televízió: a TV-k gyakran használt szórakoztatóelektronikai eszközök, és ezeket mindenképpen érdemes felvenni az energiafelügyeleti tervbe.
 • Világítás: bár külön-külön nem olyan energiaigényes, az egész ház világítása együttesen hatással lehet az energiaszámlájára.
 • Sütő és tűzhely: a főzőkészülékek, ha gyakran használják, megnövelhetik az energiafelhasználást.
 • Mosogatógép: a mosogatógépek jelentős mennyiségű energiát fogyaszthatnak a ciklusuk során.
 • Vízmelegítő: A vízmelegítők, különösen a hidegebb hónapokban, jelentős mennyiségű áramot fogyaszthatnak.
 • Számítógép és egyéb informatikai eszközök: a számítógépek, laptopok és a kapcsolódó eszközök hozzájárulhatnak a teljes energiafogyasztáshoz.
 • Szórakoztatóelektronikák: ha házimozival vagy több audio/video eszközzel rendelkezik, ezek jelentősen hozzájárulhatnak az energiafogyasztáshoz.

A fogyasztás szempontjából jelentős elektromos készülékek és eszközök száma alapján megbecsülhetjük a szükséges elektromos fogyasztásmérők számát.

A legtöbb esetben egyetlen energiafogyasztás-mérő is elegendő lehet otthona teljes energiafelhasználásának nyomon követésére.

Ha azonban mélyebben szeretnénk elmélyülni az egyes készülékek energiafelhasználásában, fontoljuk meg a nagy fogyasztású készülékek egyedi, egy mozdulattal konnektorba dugható fogyasztásmérőinek felszerelését.

Tartalom