Mi az a vinyl tapéta, avagy a dizájn és a praktikum találkozása

Mi az a vinyl tapéta? – kérdezik sokan, akik épp a lakásfelújítás izgalmas, ámde igencsak idő- és energiaigényes, kemény fájába vágták a fejszéjüket.

Ha úgy érezzük, hogy otthonunknak frissítésre van szüksége, gyakran kezdünk azokkal a felületekkel, amelyek a leginkább határozzák meg a teret: a falakkal.

Amennyiben Te is szereted a változatosságot és új ötletek után kutatsz, érdemes közelebbi ismeretséget kötnöd a vinyl tapétával. Jelen írásunkat ennek a rendkívüli anyagnak szenteltük.

Mi az a vinyl tapéta: mit jelent pontosan a kifejezés?

 

A címben szereplő tapéta egy olyan faldíszítő anyag, amelynek fő alkotóeleme – nem meglepő módon – a vinyl.

Ez a speciális műanyagból készült burkolat nemcsak divatos választásként funkcionál a modern lakásfelújítók számára, de a praktikum terén támasztott elvárások vonatkozásában is megállja a helyét.

A különböző stílusok és minták széles választéka miatt bármely helyiségben könnyedén használható, de amint azt a későbbiekben látni fogod, bizonyos tulajdonságai miatt a vinyl alapvetően azokban a helyiségekben tesz nagyon jó szolgálatot, ahol gyakran magasabb a páratartalom.

A vinyl tapéta anyaga

vinyl tapéta felrakása

A vinyl az egyik legtartósabb és legellenállóbb anyag a tapéták világban. Nedvesség- és kopásálló tulajdonságai elképesztők.

A vinyl tapétáknak két alaptípusa ismert: a teljes vinyl és a vinyllel bevont tapéták. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, abban a pozitív tulajdonságokban viszont osztoznak, miszerint rendkívül tartósak, illetve könnyen tisztíthatók.

Beszéljünk egy kicsit a vinyl tapéta tulajdonságairól

A vinyl tapéta számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, a lentiekben ezekből szedtünk össze egy jó nagy csokorravalót:

Ha fontos a számodra, hogy a választott burkolat jelesre vizsgázzon a nedvességállóság tekintetében, megtaláltad a tökéletest! A vinyl ezen előnyös tulajdonsága miatt ideális választás fürdőszobákba, konyhákba és más, magas páratartalmú helyiségekbe. Ellenáll a kopásnak, a karcolásnak és az erős napfénynek is, így hosszú ideig megőrzi eredeti szépségét.

Ha a családban gyerkőc is él, a vinyl-t imádni fogod, hiszen rendkívül könnyen tisztítható, így a véletlen balesetek és a nem is annyira véletlenek (például a „zsírkréta-művek”) sem okoznak gondot többé.

Az anyagának köszönhetően könnyen letörölhetők róla a foltok, a kosz és az egyéb szennyeződések. Az élettartamára sem lesz panaszod – egy-egy minőségi darab nagyon hosszú ideig szolgálja majd ki maradéktalanul az igényeidet.

A falburkolatok ezen típusa roppant színes spektrumon mozog, már, ami a dizájnt illeti. Retro, klasszikus, modern vagy vintage? A Te dolgod csupán annyi, hogy kitaláld a burkolat stílusát – garantáljuk, néhány perces internetes kutatómunka után rátalálsz az ideálisra!

No de lássuk az érem másik oldalát is

Ez mind nagyon szép, viszont ne feledkezzünk meg a vinyl hátrányairól sem. Az egyik ilyen: ha megunod, készülj a lelki-testi megpróbáltatásra, mert ettől a tapétától nehéz könnyes búcsút venni – nem olyan egyszerű ugyanis az eltávolítása. Továbbá egyes fajtái nehezebben lélegeznek, ami penészedéshez vezethet, ha nem megfelelően van felrakva.

Tartalom