Miért érdemes kárpitozott ágyat választani?

Hogyan és milyen ágyat válasszuk a hálószobába? A kárpitozott franciaágy, vagy a boxspring ágy lenne a jobb választás? Olvassa el hasznos tanácsainkat, melyben bemutatjuk hogyan válassza ki a legjobb ágyat hálószobájába!

A bútorvásárlás során felmerülő dilemmák nem jelentenek újdonságot. Főleg akkor, ha a rendelkezésre álló lehetőségekről való ismereteink hiányosak, vagy még csak kialakulóban vannak. Hiszen kevesen tudnak különbséget tenni egy kárpitozott ágykeret, és egy kontinentális ágy között. Valószínűleg lesznek ilyenek, de vajon hányan tudják majd megállapítani a köztük lévő különbséget? Milyen előnye van, ha kárpitos ágyat veszünk a hálószobánkba? Milyen tulajdonságokra kell különösen odafigyelni? Milyen vizuális hatásra számíthatunk a különböző megoldások kiválasztásakor?

Életünk egyharmadát ágyban töltjük, ezért fontos, hogy ízlés, életmód és gyakorlati felhasználás alapján válasszunk. Az ágy kiválasztása egy kanapé kiválasztásához hasonlítható. Vásárláskor nem lehet elhamarkodott döntéseket hozni, mert életünk nagy részét töltjük benne, és hosszú évekig szolgáljon bennünket. 

 

Ágy vásárlásakor mindenképpen figyelni kell: a hálószoba területére, az ágy rendeltetésére – az alváson kívül – és a szoba teljes stílusára. Kevés bútor olyan személyes, mint egy ágy. A hálószoba fő karakterének mindenekelőtt meg kell felelnie a felhasználó preferenciáinak, stílusának és igényeinek, az egész belső térnek pedig hangulatosnak és pihenésre csábítónak kell lennie. Ha olyan bútort keres, amely melegebbé teszi a teret, válasszon egy kárpitozott ágyat, mert semmi sem hasonlítható az általa nyújtott bársonyos csillogó luxushoz.

kárpitozott ágy kanape shop manchester

Foto: Manchester kárpitozott ágy. Kanape-shop.hu

Érdemes a szükséges minimumnál kicsit több időt szánni a hálószoba berendezésére. Ez egy olyan hely, ahol pihenünk, alszunk és erőt gyűjtünk egy új naphoz. Ebben kétségtelenül segít a megfelelő elrendezés, aminek köszönhetően megfelelő hangulatot teremt a hálószobában. 

A modern hálóban bár a kényelem a legfontosabb, melynek ugyanakkor esztétikusnak és divatosnak kell lennie. Egy modern hálószobában biztosan nem fog unatkozni, melyet sokféleképpen elrendezhet. Választhat nagyon minimalista vagy kicsit melegebb változatot, klasszikus vagy glamour elemekkel, szürke, fehér vagy sötét színekben.  

Mit kell tudni a kárpitozott ágyakról?

Mit jelent valójában, hogy kárpitozott ágy? Leegyszerűsítve minden olyan ágykeret (beleértve a fejtámlákat és a lábakat is), amelyek olyan anyagokkal vannak bevonva, mint a velúr, a bársony, vagy a műbőr, és egyéb szövetek. A kárpit a párnázatra kerül, ami azt jelenti, hogy a fejtámlák, és az oldalsó elemek tapintása puhább és kényelmesebb, mint a csupasz fa, ami valljuk be nagyon kellemes, ha az ágyban szeret ülni és olvasni. A fényűző érzet növelés érdekében gyakran díszítik őket csodálatos hímzésekkel, és további dekorációkkal, mint például gombok, kristályok.

A kárpitozott ágyak választéka hatalmas: választhat egy egyszerű, modern kárpitozott fejtámlát, vagy egy hagyományosabbat, gombokkal díszítve, és körbehajló kerettel. Ha a varrás helyett más alternatívát szeretne, fontolja meg a foltvarrással készült nem hagyományos geometriai mintákat.

A kárpitozott ágyak 7 fő előnye

1. Sokoldalúság

A választható formák, minták, szövetek és egyéb jellemzők sokasága révén soha nem fog kifogyni a lehetőségekből, amikor új fekhelye választása mellett dönt. A kárpitos ágyak több száz mintával rendelkeznek: minden az Ön stílusától és preferenciáitól függ. A dekorítív fejtámlával rendelkező kárpitozott franciaágyak egyszerű, de hatékony módja annak, hogy színt és karaktert adjon bármely hálószobának. 

2. Színek kavalkádja

Milyen színt válasszunk egy modern hálószobába? A kárpitozott ágyak szépsége, hogy tucatnyi árnyalatban készülnek, hogy illeszkedjenek az Ön álmaihoz és a meglévő dekorációhoz.

A legtöbb hálószobában a világos színek dominálnak. Azért választjuk ki őket, hogy optikailag nagyítsuk és hangulatosabbá tegyük a hálószobát. Így a falakon általában olyan színek találhatók, mint a fehér, bézs és szürke. Egy ilyen felületél ajánlatos a teret finom, a természetre utaló stílussal szigetelni, az ihletet a nyersfa textúrájával hangsúlyozva. 

Az olyan gyakran választott semleges színek, mint a szürke, vagy a fehér kiváló alapja lesz az egész hálószoba elrendezésének, amit szabadon kombinálhat sötét árnyalatokkal, intenzív színekkel, vagy nyugodtabb pasztellekkel. 

Ne aggódjon, egy modern hálószoba hangulatos belső tér lesz, továbbá az egyszerű formák vagy kicsit hidegebb színek mindig felmelegíthetők. A meleg bézs, az elegáns fekete és a mostanában divatos arany részletek is tökéletes színalapot adnak a stílusos elrendezéshez. A fa, a kárpitozott ágy és a kiegészítő szövetek, például szőnyegek, párnák és függönyök tökéletesek lesznek erre a szerepre, mely által kicsit hangulatosabb légkört kölcsönöznek a hálószobának. 

3. Hangulatos vizuális hatás

A kényelmes alvás kellemes, pihentető légkört biztosít a hálószobában is. Ne felejtse el a bútorokat szimmetrikusan elhelyezni, mert ez a megfelelő feng shui egyik vezérelve. A puha szövetek és az áramvonalas bútorformák viszont a máig népszerű dán boldogságfilozófia, a hyggie területei. 

A megfelelő ágy kiválasztásakor érdemes tudni, hogy a szabályos varrással ellátott kárpitozott fejtámlák boldogító harmóniát hoznak a hálószobába. A dekor színeit illetően érdemes merész kontrasztokat vagy biztonságos, visszafogott színeket választani – mindkét megoldás beleillik az idei trendekbe. Már sok fa van a szobájában, vagy a belső tér túl szigorúnak tűnik?

kárpitozott ágy kanape shop trivio

Foto: Trivio kárpitozott ágy. Kanape-shop.hu

A kárpitozott ágy olyan otthonosságot adhat a hálószobának, amely hiányzott. Elegáns és érzéki, mely által tökéletes lesz a hálószoba, ahol a rend és harmónia uralkodik, ami a kikapcsolódást elősegítő légkört teremt. 

4. Kényelem és funkcionalitás

Szeret tévézni, vagy könyveket olvasni lefekvés előtt? A párnák felhalmozása a hátunk mögé, vagy a falnak dőlve semmiképpen nem ugyanaz, mint egy ágyban ülni, a tökéletes tartást biztosító, kárpitozott fejtámlával. A magas fejtámlák kétségtelenül esztétikai és dekoratív funkciót töltenek be, továbbá kényelmet kölcsönöznek a hálószobának, valamint megnyugtatják az ágy használóit. Ne felejtsük el azonban megtartani az arányokat a fejtámla magassága és az ágy szélessége között. Ily módon hatékonyan erősíthetjük a harmónia érzetét a hálószobában.

5. Otthonos és puha

Ha szereti a meleg és puha ágyat, amelybe bebújhat éjszakára, vagy pihenhet egy laza hétvégén, akkor biztosan tetszeni fog a kárpitozott ágy két fő előnye: a puhasága és az otthonossága.

Az ágyak kárpitozhatók puha, finom szövettel, valamint természetes vagy ökológiai bőrrel. A fejtámlák különféle modelljei természetesen kulcsfontosságúak. A steppelt ággyal ellátott hálószoba nagyon hangulatos, puha és finom benyomást kelt. 

Egészen más hatást érhetünk el a bőrkárpitokkal. A kárpitozott franciaágyak a legjobban a minimalista és loft hálószobákban, valamint a glamour stílusban díszített szobákban mutatnak a legjobban. A kárpitozott ágyak kétségtelenül puhák, kényelmesek és annyira hívogatóak, melyből soha nincs kedve felkelni. 

6. Hőmérséklet szabályozás

Túl hideg, vagy túlmeleg van a hálószobában? Egy kárpitos ágy javíthat ezen, hiszen ezen bútorok előnye, hogy képesek megtartani a hőt egy további szigetelőrétegen keresztül Ön és a hálószoba hideg fala között.

7. Tartós és könnyen karbantartható

A legtöbb kárpitozott ágy tömör, kiváló minőségű keményfából készül, hogy kiállja az idő próbáját. A párnázott párnák segítenek megvédeni az ágykeretet a külső tényezőktől, amelyek károkat okozhatnak.

Míg egyes kiváló minőségű kárpitozott anyagok nem ideálisak a mindennapi használatra, a leggyakrabban használt anyagokat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a foltoknak és könnyen tisztíthatók legyenek. Hogy ne csalódjon, váráslása során keresse az olyan helyeket, ahol vízzel tisztítható Easy Clean szövetekkel, vízlepergető és kisállatbarát anyagok közül is választhat.

6 gyakorlati szempont kárpitos ágy vásárlásakor

1. Mennyi helyem van a hálószobában? 

Egyes ágytípusok gyakran több helyet foglalnak el, mint mások. A hagyományos kárpitozott ágyakkal ellentétben a boxspring ágyaknak nincs „tartó” kerete a matrac körül. A matrac közvetlenül a rugós dobozon, vagy boxon fekszik. A nevét is innét kapta: az angol boxspring szó, magyarul rugós dobozt jelent.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A kontinentális ágy felépítésének köszönhetően akár húsz centiméternyi helyet is megtakaríthatunk a hálószobában, ami az elrendezésnél kulcsfontosságú lehet. Sőt, egy másik elem, amellyel még több helyet takaríthatunk meg a szobában, a megfelelően kiválasztott fejtámla. 

Mint ismeretes, a fejtámla kinyúlhat vagy egy síkban lehet az ágy testével. Ez a második lehetőség, amit érdemes választanunk, ha okosan szeretnénk megtakarítani felbecsülhetetlen értékű centimétereket a hálószobából.

2. Szüksége van tárolóra az ágyban?

Az ágyneműtartóval felszerelt ágyak a teljes hálórész alatt nagyszerű lehetőséget nyújtanak a hálószobában további terek kialakítására.Tehet bele egy további paplant, vagy elrejthet benne például szezonális ruhákat, melyekhez az év jelenlegi szakában nem kell hord.

Ez a megoldás jól működik kis hálószobákban, ahol minden méter prémium érték. Ha értékeli az ágy alatti tárolást, fontolja meg az ágyneműtartónak megfelelő keretet. A tárolók alapvető opciói a fiókok, vagy a lábtartó rendszer, ahol az ágyrácsot általában gázrugók emelik meg, így nagy tárolóhelyet tesznek lehetővé.

kárpitozott ágy kanape shop ariel

Foto: Ariel kárpitozott ágy. Kanape-shop.hu

3. Szeretné növelni a szabad helyet a hálószobában? 

Amikor az ágynemű kialakításáról dönt, gondoljon az alacsony lábak kiválasztására – ezek segítenek növelni a térérzetet a hálószobában.

4. Szeretnék ágyat egy csomagban matraccal vagy nem? 

Az ágy kiválasztásakor fontos kérdés, hogy ellenőrizze, van-e benne matrac. Egyrészt nagy kényelem, mert nem kell megfelelő matracot keresni. A matrac nélküli komplett bútor viszont jó megoldás, ha nem a gyártó által kínáltra vágyik. Akkor nyugodtan válogathat a piacon kapható ágyak közül. Először mindig gondolja át, hogy mit becsül többre, és alaposan ellenőrizze az egyes bútorokat.

5. Milyen matrac legyen az ágyamban? 

Ez azért fontos kérdés, mert egy ilyen vásárlás évekre szóló befektetés, a választék pedig széles. Sokan okkal mondják, hogy az ágy matracának kiválasztása sokkal fontosabb, mint magának a keretnek a megvásárlása. Ebben persze sok igazság van, mert a matrac nagyban meghatározza, hogy alvás közben megfelelően regenerálódik-e a szervezet. 

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ágy kiválasztása befolyásolhatja a matrac vásárlását is. Minden a keretről szól. Például nem érdemes megemelt fejtámlával rugós matracot vásárolni, mert a váz szerkezete nagyon hamar tönkreteheti a rugókat. Egy kontinentális ágy már tartalmazza a matracot, és sok esetben a fedőmatracot is.

Magának a matracnak a kiválasztásakor elsősorban az alvási szokásaira kell irányulnia. Attól függően, hogy milyen pozícióban alszik, általában szakember segít kiválasztani a megfelelő matracot. Így például a termoelasztikus hab matracok a hőmérsékletváltozás hatására reagálnak a nyomásra, és egyben kiváló támasztást nyújtanak a gerincnek. 

A rendkívül rugalmas habbal rendelkezők sokszor keményebbek, ugyanakkor jobban ellenállnak a mechanikai sérüléseknek. Egy táskarugós a rugók számával arányosan tud alkalmazkodni a test formájához. A matrac felületének megváltoztatására pedig választhatunk rengeteg fedőmatrac, vagy más néven topper közül.

6. Milyen mélyen legyen a matrac a kárpitozott ágyon? 

Ez elsősorban vizuális, másodsorban elrendezési kérdés, mely a boxspring ágyak esetében természetesen nem merül fel, hiszen ott közvetlenül a boxra helyezzük a matracot. Egy átlagos kárpitozott ágy fejtámlájának magassága 106 cm.

Az arányokat figyelembe véve érdemes úgy kalkulálni, hogy a fejtámlának legalább a fele a matrac felett legyen. Az oldalkeret magassága általában 30 cm, a lábak magassága 4-10 cm között alakul. Egy 20-25 centiméter magas matracnak is 4-8 centimétert érdemes besüllyednie a keretbe.

Ha nagyon magas matraccal rendelkezik, akkor érdemes lehet valamivel magasabb, akár 120 centiméter magas fejtámlát választani. Viszont, ha az ágyat az ablak alá helyezzük el, akkor a párkány 90 centis magasságát figelembe véve a 86 cm magas fejtámla lesz az ideális választás.

Önkifejezés kárpitos ágy által

Figyelembe véve, hogy a kárpitozott ágy mennyire befolyásolja a szoba összképét, ez egy olyan elem, amellyel kiemelheti kedvenc stílusát, és személyessé teheti hálószobáját – különösen, ha lakást bérel, és nem tud olyan jelentős változtatásokat végrehajtani, mint például átfesteni a falakat, vagy kicserélni a padlót, parkettát..

Amikor egy kárpitozott ágy vásárlása mellett dönt sokféle dizájn, szövettípus és szín közül választhat, és biztos lehet benne, hogy megtalálja az Ön stílusához illőt. A kárpitozott ágyak soha nem mennek ki a divatból, ami könnyen érthető, hiszen ezek egyszerűen egyediek és stílusosak. Az általuk nyújtott otthonosság, kényelem és szépség érzését régóta értékeljük, és ez a tendencia sokáig nem fog változni.

Az ágy kulcsszerepe, hogy kényelmet és megfelelő helyet biztosítson az egészséges alváshoz és pihenéshez. Az ágya egyben az a hely, ahol elkezdi és befejezi a napot, így pihenést és kikapcsolódást kell nyújtania a stresszes pillanatokban is. Ha a tökéletes bútordarabot keresi, ügyeljen a kárpitozott modellekre – egy ilyen ágy minden igényt kielégít!

Tartalom