Karnis és a függöny szerepe a lakberendezésben.

Karnis és függöny kéz a kézben járnak a lakberendezés témájában. Díszítő és praktikus árnyékolás technika amely minden lakás része a modern építészetben.

Manapság többféle megoldás is létezik, fém karnis, fa karnis és a műanyag sínes megoldások.

Napjainkban mindhárom típus jelen van a lakásokban, azonban egyre elterjedtebben a japán stílusú sötétítők, amelyek lassan lecserélik a karnis és függöny kombinációt.

A fa karnis és előnyei

 • Elegáns megjelenés
 • Klasszikus enteriőr hatás
 • Könnyen festhető
Fa karnis
 

A fa karnisok sok esetben régebbi lakásokban és klasszikus berendezési tárgyak mellett nagyon mutatós. Eleganciát és méltóságot kölcsönöz a megfelelő függöny használatával.

Fém karnis

 • Strapabíró kialakítás
 • Olcsóbb kivitelezés
 • Karnis végek cseréje egyszerű
 • Karnis rúd mérete könnyen variálható
 • Széles választék a barkácsáruházakban
Fém karnis

A fémkarnisok beszerzése manapság gyerekjáték. A Praktiker és Obi áruházakban számtalan karnis szett található mind méret és forma kínálatában. Legnagyobb előny a formálhatósága, toldhatósága és méretre alakíthatósága.

Műanyag sínes megoldások

 • Olcsó előállítási költség
 • Méretre gyártás
 • Könnyű felszerelés
 • Lakótér teljes magasságának használata
 • Több soros megoldások
mennyezeti sín

A műanyag sínes megoldások számtalan előnnyel járnak. Akár kétsoros sín is alkalmazható ahol a fehér és sötétítő függöny is egy rendszeren használható. A mennyezeti sín felszerelése igen egyszerű és a függöny így önálló dekorációs elem lehet a lakásban.

Lehet akár fa, műanyag vagy alumínium karnis a lakás dekoráció egyik elengedhetetlen eleme az ízléses függöny tartó.

Műanyag mennyezeti sín

A kiegészítők tekintetében a legtöbbet használt a karika és a sínbe illő függönycsipesz. Ezek beszerzése a barkácsáruházak bármelyikében könnyen megtehető. Ha azonban különleges helyről vásárolunk, érdemes extra szettet vásárolni a függönycsipeszekből és karikából.

Hazánk egyik vezető függöny és karnis lelőhelye lehet az Ikea áruház, amely nagy választékkal és ízléses színvilággal várja.

Nézzünk honnan is ered ez a remek találmány?

Mikor és hol jelent meg a karnis?

Hogy gondolja, szobájának melyik eleme vagy berendezési tárgya tölti be a központi szerepet és határozza meg a helyiség teljes összhangját? Helyes! Ez nem más, mint a karnis és az ablak, amely az első emberi lakóhelyekkel egyidejűleg jelent meg. Természetesen ezek a modern ablakok primitív példái voltak. Csak amolyan lyukak, amelyeken a szél befújt, az eső és a hó pedig beesett.

Valahogy meg kellett oldani ezt a problémát. Így az improvizált ablakon megjelent egy pálca, amelyre bőrt vagy fonott leveleket akasztottak. Ez volt az első függöny és az első karnis. Az utóbbiak a fémfeldolgozás technológiájának fejlődésével kezdték elnyerni a hagyományos formájukat. Később megjelentek a díszített végekkel ellátott karnisok, amelyek a legigényesebb vásárlók kívánságainak megrendelésére és kielégítésére készültek.

A hegyeket fémből kovácsolták vagy fából és csontokból faragták, és különféle állatok, gyümölcsök, kúpok, levelek alakját ábrázolták. A mesterek a rudakat lefestették, mintákat faragtak rá, aranyozott bevonattal kenték át, elegánsak és ragyogó szépségűek voltak. A XIX. század jelentette a valódi fellendülést a függönytartó számára.

Akkoriban mindenkinek volt drapériája vagy másnéven lambrequin-je, azaz az ablak, az ajtó vagy a hálófülke felső részének dekoratív kendője egy rövid vízszintes függöny formájában, a karnis teljes szélességén át. A lambrequinok sűrű redős anyagból készültek, amelyeket gyakran dekoratív elemek egészítenek ki fodrok és ritmikusan elhelyezkedő kivágások formájában. A stukkók szintén népszerűek voltak, amelynek következtében maga a függönytartó rúd gyakorlatilag láthatatlan volt.

Ebben az esetben a karnis nem látott el semmilyen esztétikai funkciót, hanem egyszerűen a függönyök vagy drapériák tartását végezte. Így a XIX. század végén a luxus divatja fokozatosan átalakult a XX. század minimalizmusává. A függönytartók visszafogottabbá váltak és minimális művészi jelentőséggel bírtak. Napjainkban az említett dekoratív elemek továbbra is két funkciót látnak el: funkcionálisat és esztétikait.

Karnis
Karnis

A funkcionális feladatot ellátó típusok lehetnek a műanyagból vagy alumíniumból készült rudak, míg azok, amelyek esztétikai és gyakorlati funkcióval bírnak, öntött, kovácsolt és fa anyagból készülnek. Nem sokunk gondolkodik el azon, hogy milyen tárgyak vesznek körül minket és azok miből készülnek. Nem is beszélve arról, hogy milyen módon készülnek!

A karnisok a mai napra leginkább fémből, fából és műanyagból készülnek.

A fém és a fa többé-kevésbé tiszta sor, de mi a helyzet a műanyaggal?

A műanyag használata manapság széles körben elterjedt, és fokozatosan felváltja a fém, a papír, a fa és az egyéb anyagokat, amelyeket korábban a gyártásban általánosan használtak. Mindez a műanyag pozitív tulajdonságainak, az erősség, a könnyűség és a plaszticitás kombinációjának, valamint a könnyű gyártásnak, alakításnak és a színezésnek köszönhető. Nálunk az említett karnis típusok összes elérhető változatát megtalálhatja. Nézzen be hozzánk!

függöny mosás kézzel

Függöny mosás otthon

A függöny mosás többféleképpen is történhet, mutatjuk mikor hogyan érdemes nekiállni.

Tartalom