Minden amit az Ágyi poloskárol tudni kell.

Az ágyi poloskától sokan úgy rettegnek, mint a legádázabb ellenségeiktől.

Ez nem véletlen, ugyanis az egyik legalattomosabb rovarfajtaként híresült el. Nem csak a maguk után hagyott bűzös foltokkal tudnak az ember agyára menni, hanem a kellemetlen viszketést okozó csípéseikkel is.

Bizony, egy vérszívó parazitáról van szó, ami kifejezetten szeret élősködni másokon.

forrás: wikipedia.org

 

Főleg a régi lakásokban tanyáznak, de az sem kizárt, hogy új építésű lakásokban ütik fel a fejüket a lakók legnagyobb bánatára.

Ha te is ágyi poloskával osztozol az élettereden, ne aggódj az együttélés nem örökre szól. Szerencsére van megoldás, amivel egyszer és mindenkorra ki tudod adni a paraziták útját.

Hogy néz ki az ágyi poloska?

Az ágyi poloska szabad szemmel szinte alig látható. Hossza nagyjából 5-7 milliméter, barna színű, a testét pedig finom szőrök borítják.

Ha előzőleg már jól megcsípett és megszívta magát vérrel, akkor valamivel duzzadtabb lesz a teste, de alapvetően lapos és korongszerű. Bármilyen meglepő az a szerencsésebb eset, ha látjuk őket, sok esetben ugyanis csak a viszkető csípés az egyetlen jele annak, hogy befészkelték magukat az életterünkbe. Ez esetben viszont bottal üthetjük a nyomukat a lakásban.

Ágyi Poloska
Ágyi Poloska

Mi az ágyi poloska tápláléka?

A rovar tápláléka a gazdatest vére, ami azt jelenti, hogy szeret közvetlenül az ember mellett tanyázni, ahol bármikor könnyen tud lakmározni.

Éppen ezért az egyik kedvenc helye nem más, mint az ágy, innen kapta a nevét is, bár igazából bárhol máshol is megjelenhet, például bútorokban, textíliákban, sőt még akár bőröndökben is.

Táplálkozni jellemzően az esti órákban szokott, amikor is a hő- illetve a szén-dioxid kibocsátás alapján találja meg, hogy honnan tud vért szívni. Ekkor egy vékonyabb bőrfelületet keres, ahova könnyedén be tudja szúrni a szájszervét, hogy azon keresztül csapolja meg a vénát.

Az ágyi poloska alapvetően fénykerülő állatfaj, de ha nagyon éhes, akkor nem zavartatja magát, napfénynél is előmerészkedik a búvóhelyéről.

Honnan ismered fel az ágyi poloskát?

Az ágyi poloska „fészke” úgy néz ki, mintha penészes, vagy sáros lenne a terület. Többnyire matrac varrása mentén, általában textilben laknak.

ágyi poloska fészek
ágyi poloska fészek

Milyen az ágyi poloska csípése?

Az ágyi poloska csípését onnan ismerheted fel, hogy vörös, viszkető, csalánszerű kiütést látsz magadon.

Mivel az esetek nagy részében éjszaka “támad” és szinte észrevétlenül csapolja le a véredet, ezért rendszerint csak reggel szembesülhetsz a ténnyel.

Mivel elég béna és sokszor nem találja el elsőre a vénát, ezért egymás mellett 4-6 piros pöttyöt is csinál a próbálkozásaival.

ágyi poloska csípése
ágyi poloska csípése

forrás: wikipedia.org

Bár más élősködőkkel ellentétben nem terjeszt betegségeket, ennek ellenére a nyála allergiás reakciókat válthat ki a bőrön.

Így űzd el az ágyi poloskát örökre

Ha az ágyban találod őket, akkor húzd le a teljes ágynemű garnitúrát a lepedővel együtt mosd ki 60 Celsius fokon.

Bármilyen meglepő teljesen felesleges mindenre kiterjedő nagytakarítást csinálnod, ezzel ugyanis csak rontasz a helyzeten.

Ha az ágyi poloskát elűzöd a rejtekhelyéről, akkor másik búvóhelyet keres magának, ami azt jelenti, hogy neked már fogalmad sem lesz, hogy hol keresd.

A szaküzletekben poloska csapda és poloska irtó szerek is kaphatók, amiket házilag tudsz alkalmazni.

Ha viszont hatástalannak bizonyulnak, esetleg nem szeretnél próbálkozni ezekkel a módszerekkel, akkor az ágyi poloska irtás szakemberrel is elvégezhető.

Ez lehet, hogy kicsivel többe kerül, de legalább minden kétséget kizáróan megszabadulsz a hívatlan vendégeidtől.

Tartalom