Padlófűtés vagy radiátor?

Amikor egy otthon felújításáról van szó, felmerül a kérdés, hogy padlófűtés vagy radiátor legyen beszerelve? Aki már elkezdte kutatni a rendelkezésre álló lehetőségeket, az nagy valószínűséggel e két hagyományos fűtési rendszer között próbál választani.

Szeretnénk megkönnyíteni ezt a döntést, ezért áttekintjük az egyes rendszerek összes előnyét és hátrányát. A cikk segítségével remélhetőleg mindenki el tudja majd dönteni, számár melyik fűtési rendszer lesz a tökéletes megoldás.

Hogyan működik a padlófűtés és a radiátor?

Ahhoz, hogy eldöntsük, padlófűtés vagy radiátor legyen a lakásban, érdemes az alapoknál kezdnünk és megértenünk, hogyan működik a két rendszer.

Padlófűtés működése

padlófűtés működése
 

A padlófűtés esetén a kész padló alatt egy csőrendszeren keresztül alacsonyabb hőmérsékletű meleg vizet juttat a rendszer a padló alá. A hőt intelligens termosztátok felügyelik és szabályozzák, hogy az egész ingatlanban, vagy differenciálva az egyes zónákban, egyenletes hőmérsékletet tartsanak fent.

A padlófűtéshez bármilyen hőforrás használható, például hagyományos, kombinált, kondenzációs vagy biomassza kazánok, hőszivattyúk és kályhák is.

A radiátor működése

A radiátorok működésüket tekintve eltérnek a „vetélytársuktól”, hiszen alapvetően hőáramlással, míg a padlófűtés nagyrészt sugárzásos módon biztosítja a hőt. A vízből vagy gőzből hőt vonnak el és ezt a hőt a környező levegő felmelegítésére használják. Ezáltal hatékonyan fűtik fel az adott helyiséget.

A radiátorok fémből készülnek, mivel az kiváló hővezető. A forró víz vagy gőz áthalad a radiátoron és a külső lamellák idővel természetes módon felmelegszenek. Ahogy ez megtörténik, a környező levegő is felmelegszik.

Padlófűtés típusai

 A sugárzó rendszerű padlófűtés esetében a hőt biztosító meleg vizet szállító csöveket, illetve az ez elektromos fűtőszálakat a padlóba betonozzuk.

A konvekciós padlófűtés esetében a fémlemez kádacskákba süllyesztett padlóradiátorok, úgynevezett fan coil-ok biztosítják a megfelelő hőmérsékletet.

Radiátorok fajtái

Anyaguk szerint lehetnek öntöttvas radiátorok, alumínium radiátorok, acéllemez radiátorok.

Üzemmódjuk szerint lehetnek meleg vizes fűtési rendszerre alkalmazható radiátorok, elektromos radiátorok, vegyes üzemű radiátorok.

Melyik helyiségben melyiket használjuk?

padlófűtés vagy radiátor fűtésrendszer megtervezése

Hálószoba

Valószínűleg sokan találkoztak már a „radiátor szaggal”, ami nem más, mint az égett porszag. A radiátor felszívja a port a hideg levegővel együtt, majd azt a helyiség közepén cirkuláltatja. Ez a pihentető alvásra is rossz hatással van és mivel a levegő gyorsan elhasználódik, a komfortérzetünk sem lesz az igazi.

Ezzel ellentétben, a padlófűtés nem szárítja ki a levegőt, nem lesz porkeringés sem. A padlófűtés vagy radiátor kérdésre itt egyértelmű a válasz.

Nappali

A nappali a valódi kikapcsolódás helyszíne és a hálószoba után, a második olyan helyiség, ahol a legtöbb időt töltjük akár egyedül, akár a családtagokkal vagy barátokkal.

padlófűtés „rejtőzködő” tulajdonságának köszönhetően nincsenek csúnya radiátorok, amelyek elrontják a hangulatot, így pedig lehetővé teszik, hogy a bútorokat ott lehessen elhelyezni, ahol csak szeretné.

Konyha, fürdőszoba

Mivel leggyakrabban ezekben a helyiségekben sem bővelkedünk a túl tágas térben és a szabad falakban, ezért a nappalihoz hasonlóan, itt is a padlófűtés a praktikusabb. Talán ennél is fontosabb indok lesz az, hogy az esetek nagy részében hidegburkolat kerül ide, így nem árt a kényelmünknek sem, ha a meleg egészen lentről érkezik.

Padlófűtés vagy radiátor kiépítése a kedvezőbb?

Bár a radiátor rendszernek alacsonyabb a kiépítési és beszerelési költsége, mint a padlófűtésnek, azonban utóbbinak az üzemeltetési költsége kedvezőbb.

Az sem mindegy, hogy új ingatlan építésekor vagy egy felújítás alkalmával kell meghozni a döntést. A meglévő padlózat felbontása jelentősen megdrágítaná a padlófűtés beszerelését, ilyenkor inkább érdemes a radiátort választani. Azonban, ha még a tervezéskor van lehetőségünk a padlófűtéses variáció mellett letenni a voksunkat, hosszútávon jobban fogunk járni vele.

A két rendszer kombinációja?

Padlófűtés vagy radiátor? Sokan nem így teszik fel a kérdést maguknak. Egyre elterjedtebb, hogy a két fűtési rendszert egyszerre alkalmazzák egy ház felfűtése érdekében.

A konyhába és a nappaliba a padlófűtést, a többi helyiségbe pedig radiátort szereltetik be, de ettől eltérő kombinációk is előfordulnak. Nem biztos ugyanakkor, hogy jól járunk, ha ezt a kevert megoldást választjuk, hiszen nemcsak az előnyeit nyerjük meg vele, hanem a hátrányai is „összeadódnak”. Talán érdemesebb az egyik mellett döntenünk, annak egy-két hátrányával együtt is.

A padlófűtés előnyei

padlófűtés beépítése

Költséghatékony és energiatakarékos az üzemeltetése. Sok embert a padlófűtés magas beszerelési ára riaszt el. Mivel a padlófűtés alacsonyabb hőmérsékleten ugyanazt a hőteljesítményt adja, mint a radiátorok, az üzemeltetési költségek gyakran sokkal alacsonyabbak. Ez hosszútávon valóban olcsóbbá teheti.

A padlófűtés tökéletesen felfűti a helyiséget, továbbá ezek a rendszerek praktikusságot és hatékonyságot is mutatnak. Mivel a hő természetesen felfelé emelkedik, a padlófűtés rendkívül hatékony lesz és Ön azonnal érezheti az eredményt.

Jobb légkeringés. Mivel a hő folyamatosan emelkedik felfelé a helyiségben, a padlófűtés által biztosított légáramlás sokkal tisztább és gyakran kellemesebb. A radiátorok ezzel szemben ugyanazt a levegőt és hőt keringetik az egész helyiségben, ami gyakran áporodott és fülledt érzést kelt.

 A padlófűtés hátrányai

Nehéz telepíteni, ráadásul a barkácsolt rövidítéseknek csak sírás lesz a vége. Bízza ezt a munkát a szakemberekre és tegye vissza a szerszámosládát a szekrénybe!

A padlófűtés megvásárlása meglehetősen olcsó, a beszerelési folyamat azonban hosszú időt vesz igénybe és meglehetősen költséges. Azonban, ha a padlóburkolat még nem került lerakásra, nagyon ajánljuk, hogy ragadja meg a lehetőséget és egyúttal szereltesse be a padlófűtést! Különösen az elektromos padlófűtést, amit sokkal könnyebb felszerelni.

Nem használható minden padlóburkolattal. A padlófűtéshez a legjobb padlóburkolat kiválasztása létfontosságú! Általában kemény padlóburkolatokkal, például csempével, márvánnyal és tömör fával működik a legjobban. A technológia fejlődésének köszönhetően, az új padlófűtési rendszerek a padlóburkolatok széles skálájával használhatóak.

A hatékony szigetelés elengedhetetlen. Padlófűtés vagy radiátor, teljesen mindegy, ha a ház nincs megfelelően szigetelve. Mivel a padlófűtés felfelé irányuló hőáramlást biztosít, a megfelelő szigetelés kulcsfontosságú, hacsak nem akarja, hogy a hő a kéménybe szálljon.

Hosszú ideig tart a felmelegedés. A padlófűtés hibái között említhetjük, hogy míg a radiátorok azonnali hőt adnak le, mielőtt felmelegítenék a helyiséget, a nedves padlófűtésnek időbe telik, mire beindul. Az infra padlófűtés esetében azonban gyorsabban fog a szoba felmelegedni.

Radiátoros fűtés előnyei

Könnyen telepíthető, mivel a radiátorok egyszerűen a falra helyezhetőek, nem kell aggódnia semmilyen ijesztő szerelési folyamat miatt. Ha ügyesnek érzi magát, akár egyedül is felszerelheti a radiátort, feltéve, hogy a csövek már készen állnak.

radiátor felhelyezése

Változatos stílus. Ha azt szeretné, hogy a radiátor illeszkedjen a lakás berendezéséhez, mindenféle színben talál radiátorokat. Ezek a gyönyörű fehér radiátorok minimál és elegáns megjelenést kölcsönöznek bármelyik otthonban, míg a trendi piros radiátor egy unalmas szobába a szükséges színpompát varázsolja.

Könnyen kikapcsolható a nem használt helyiségekben. Szerencsére, ha vannak radiátorok, akkor nem kell pénzt költenie a kihasználatlan helyiségek fűtésére, hiszen a nem használt szobákban egyszerűen kikapcsolhatja.

A radiátorok hátrányai

A radiátorok sok helyet foglalhatnak el. Amennyiben csinos vagy karcsú radiátorod van, akkor is elkerülhetetlenül igaz, hogy a radiátor sokkal több értékes helyet foglal el, mint más fűtési módok.

Meg kell találnod az optimális pozíciót a szobádban a legjobb meleghez. A padlófűtéses rendszereknél a hő alulról emelkedik fel és a helyiség minden sarkát felmelegíti. Természeténél fogva ugyanez nem mondható el a radiátorokról. A hő felemelkedik, de nem a padlóból és nem biztos, hogy az egész helyiségben kering, ha a megfelelő szellőzés nem ösztönzi erre.

A radiátorok zajosak lehetnek. Mostanra már tudjuk, hogy a radiátorok a természetüknél fogva nem éppen diszkrétek, inkább zajosak, és ez igen kellemetlen lehet, akár kisgyermekes családoknál, akár az otthon dolgozók esetében.

Tehát akkor padlófűtés vagy radiátor?

Most, hogy nagyjából képbe kerültünk a különböző fűtési rendszerekkel kapcsolatban, ideje meghozni a döntést, hogy padlófűtés vagy radiátor? Segítségként igyekszünk mutatni néhány szempontot, ami alapján még egyszer átgondolhatja, melyik lehet a jobb választás:

  • Beruházás és üzemeltetés költségei, rövidebb vagy hosszabb távon legyen kedvezőbb
  • A rendszer hatásfoka és a költségek viszonyulása egymáshoz
  • Megfelelő komfortérzet: hőmérséklet, légmozgás, páratartalom
  • Egészségügyi szempontok, por-cirkuláció
  • Mobilitás, szabályozhatóság

Tartalom