Összetett feladat a parketta felújítás házilag

Egyszer eljön az az idő, amikor nagytakarítás közben elgondolkodunk azon, hogy megéri-e a parketta felújítás házilag, vagy sem. A szőnyeget feltekerve szembesülünk a szomorú ténnyel, hogy bizony lenne mit csiszolni a parketta esztétikáján. Itt-ott lehet, hogy javítani is kéne, hiszen elég szembetűnő rések tátonganak a darabok között. Na de meddig érdemes elmenni? Honnan tudjuk, hogy jobb lenne inkább lecserélni, mint felújítani?

A parketta csiszolás házilag is kivitelezhető a megfelelő eszközökkel

Hogyha komolyan szeretnénk belevágni a dologba, akkor inkább kerüljük a látszat megoldásokat. Ez annyit jelent, hogy ne a szőnyeget cseréljük le egy nagyobbra, ami jobban fedi a hibás részeket, hanem kezdjük az alapoktól, ami alapvetőleg a parketta csiszolását jelenti.

Jobb esetben csak a régi lakkréteget kell felfrissítenünk, ehhez viszont érdesítenünk kell a felületet, illetve el kell távolítani a régi, pattogzó részeket.

 

A régi megöregedett falapok nem jelentenek problémát amennyiben „egészségesek“, azaz nem kezdtek el korhadni. Ilyenkor már nem kell számolnunk a mozgás okozta szétcsúszással. Hogyha nincsenek hézagok, akkor kezdődhet a csiszolás csiszológéppel.

Valószínűleg parketta csiszoló gépe nincs mindenkinek otthon, de ez még nem azt jelenti, hogy máris rohannunk kéne venni egyet, mivel elég, hogyha a bérlés mellett maradunk.

parketta csiszolás géppel

A nagy gép mellett egy kicsire, azaz egy kézi változatra is szükség lesz, hogy a nehezen hozzáférhető helyekkel se legyen gondunk. A sarkokban a parketta csiszolás kézi csiszolóval a legegyszerűbb, ezzel lehet csak igazán precíz munkát végezni.

Hogyha a csiszolást lakkozás követi, akkor csiszolópapírból is fel kell készülnünk. A csiszoláshoz nagyjából ennyire lesz szükség, na és persze védőfelszerelésre, ami elsősorban egy védőszemüvegből és egy porvédő maszkból áll.

A parketta csiszolás házilag komoly odafigyelést igényel, kiváltképp akkor, hogyha még soha nem csináltunk ehhez hasonlót. Tájékozódjunk a gépek helyes használatáról és ne legyünk restek előkészíteni a terepet. Sokan ilyenkor vétik a legnagyobb hibát, amikor nem gondolnak pl. a szegőlécek eltávolítására, pedig a parketta felújítás házilag ezt is magába foglalja.

A parketta felújítás csiszolás nélkül is megoldható

A parketta felújítás házilag akkor számít a legegyszerűbbnek, hogyha nincs szükség csiszolásra. Bár manapság már mindent egyszerű beszerezni a csiszoláshoz, ez még nem azt jelenti, hogy egy kellemes munkafolyamatról van szó, mivel rengeteg porral jár.

Ráadásul, ha nem vagyunk elég alaposak, az bizony csúnya nyomot fog hagyni a végeredményen. Az alapos kivitelezés pedig a por nyomtalan eltűntetését is magába foglalja. Hogyha ez nem történik meg, akkor az apró porszemek a lakk hatására érdes felületet képeznek, amivel pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk.

De, ha szerencsénk van, akkor egy egyszerű fényezés is megoldhatja a problémánkat. Az olajos felületű sérült parketta esetében nem lesz nehéz dolgunk, mert ezeknek az újra olajozásával gyakorlatilag megoldottuk a problémát csiszolás nélkül.

A sérült részek eltüntetéséhez különféle javítószetteket-, csomagokat használhatunk a parkettalap típusától függően, mert ilyenkor figyelembe kell venni az összetételét és nem utolsó sorban a felületi tulajdonságait is.

Parketta lakkozás házilag – Mire figyeljünk?

parketta lakkozás

Elsősorban azzal, hogy ne ezzel kezdődjön a parketta felújítás házilag. Ezt megelőzően mindenképp el kell végeznünk a már említett csiszolást, de az is előfordulhat, hogy a parketta javítás sem maradhat ki a sorból, ugyanis a probléma olykor egészen mélyről származhat.

Ez alatt értendő az aljzat egyenetlensége vagy a nem megfelelő minősége. Hogyha nagyon rossz minőségű aljzatra lett fektetve a parketta, akkor kár erőltetni a javítást és a lakkozást. Jobb inkább felszedni az egészet, kiegyenlíteni az aljzatot, majd új parkettát vagy padlót fektetni.

Munkaigénye és költséges, viszont messzemenőleg jobb megoldás, mint időt, pénzt és energiát áldozni valamire, ami úgysem lesz tökéletes és hosszúéletű.

Hogyha szerencsénk van, akkor a parketta teljesen sík és sima, nincsenek lötyögő lapok, amiket le kell ragasztani. Így már csak a felületkezelés marad hátra úgy, mint a tömítés, polírozás és lakkozás. Ezt pedig sokan úgy oldják meg, hogy megveszik azt a terméket, amit a szomszéd vagy egy ismerős ajánlott, ahelyett, hogy feltérképeznék valójában mire is van szükség.

A különféle parkettalapok, különböző felületkezelési eljárást igényelnek, különben rongálódhat a minőségük és az összetételük. Nem véletlenül léteznek könnyű, vizesbázisú lakkok és nehezebb, oldószeres változatok. Ez utóbbi esetében biztosítani kell a helyiség megfelelő szellőzését.

A lakkok típus szerint más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. Választhatunk árnyalatot az ízlésünknek megfelelően, vagy maradhatunk a teljesen átlátszó változatnál is. Továbbá nem mindegy, hogy mennyi időt kell várnunk a rétegek felvitele között és az is típusonként változik, hogy mennyi idő után válik terhelhetővé a felület.

A parketta lakkozás házilag többek között ezért számít kissé kellemetlennek, mert a teljes száradásig nem használható a helyiség.

Lakkozás előtt használhatunk alapozót, ami segít jobban megkötni a lakkot. Az első réteg száradása után finomszemcséjű dörzspapírral érdesítsük a felületet, ezzel előkészítve a következő réteg fogadására.

A régi parketta felújítása tehát nem igényel különösen nagy szakértelmet, hanem inkább a körültekintésen van a hangsúly. A gyakorlati megvalósítás minden további nélkül megoldható, hogyha tisztában vagyunk parketta tulajdonságaival, illetve a csiszolás és lakkozás menetével.

Mikor bízzuk szakemberre a régi parketta felújítását?

parketta felújítás házilag

Elméletben ugye minden könnyebb, viszont a körülmények gyakran közbeszólhatnak, amik meghiúsíthatják a terveinket a parketta javítását, felújítását illetően.

Ilyen például az időhiány. Egy szabadnap nem biztos, hogy elég lesz a teljes felújításra, mert adódhatnak olyan nem várt gondok, amiknek a javítása több időt vesz igénybe. Pl. akkor, hogyha több lap mozog, vagy némelyiket a rossz állapota miatt cserélni kell. A sok hézag sok tömítést igényel, ami szintén tetemes időbe telhet. Ilyenkor jobb másra bízni, ahelyett, hogy elkapkodnánk és kihagynánk egy fontos lépést.

Ha nem áll módunkban beszerezni minden szükséges eszközt, csiszológépet, kézi csiszolót vagy nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen alapozót, lakkot kéne választanunk. Amennyiben nem szeretnénk kockáztatni, akkor szintén érdemes megbízni egy szakembert, akinek mindez a kisujjában van.

Ha már menthetetlen az egész, akkor a parketta felújítás házilag, de valószínűleg már szakemberrel sem éri meg. Jobb a teljes burkolatot lecserélni és az új parketta mellett dönteni. Bár, ha egy modernebb felületet szeretnénk, akkor a laminált padló mellett is dönthetünk.

Ne feledjük, hogyha sikeresek voltunk a parketta felújítását illetően, akkor élvezhetjük a legtovább a végeredményt, hogyha nem feledkezünk meg a parketta ápolásáról. Ez nagyjából magával a karbantartással ér fel. Minél jobban vigyázunk a felületére, annál biztosabb, hogy sokáig élvezhetjük az elegáns fényezését. Nem mellesleg amikor csak rápillantunk büszkeséggel tölt majd el, hogy mi magunk végeztük a parketta felújítást házilag.

Mindezeket összevetve könnyebben eldönthető, hogy érdemes-e saját kezűleg belevágni, vagy inkább igényeljük egy hozzáértő segítségét, aki rendelkezik minden eszközzel és elméleti tudással, amire csak szükség lehet a javítás és felújítás során. Szerencsére efféle szolgáltatásokból nincs hiány.

szalagparketta lerakása

Szalagparketta lerakása

Cserélni kell a parkettát? Mutatjuk hogyan rakd le az új szalagparkettát házilag.

Tartalom