Penészes fal kezelése házilag

Miért jó ötlet a penészes fal kezelése házi praktikákkal? Egyrészt az egészségünknek teszünk jót, ha az erős, sokszor akár veszélyes bolti vegyszerek helyett a sokkal környezetkímélőbb házi módszereket vetjük be a csúnya foltok eltávolítására, másrészt pedig tagadhatatlanul pénztárcakímélőbb, ha az utóbbiaknak szavazunk bizalmat. A penészes fal tisztítása pedig egyáltalán nem ördöngös feladat.

Penészes fal kezelése házilag: ismerjük meg az ellenséget

A penész rendkívül gyakori jelenség, szinte nem is létezik olyan háztartás, ahol ne ütné fel a fejét. Nem csupán esztétikai probléma, de az egészségünkre is veszélyt jelenthet.

Megjelenését általában a magas páratartalom, a rossz, nem megfelelő szellőzés és a gyakran túl meleg hőmérséklet okozza.

 

A probléma az esetek többségében a nedves környezetű helyiségekben, a fürdőszobákban, a pincékben és a konyhákban jelentkezik, ám sajnos nem kíméli a többi szobát sem.

A megelőzés érdekében érdemes párátlanító berendezéseket használni, és rendszeresen alaposan kiszellőztetni az egész házat. Ezenkívül, sokak véleménye szerint, a vízálló festékek használata is segíthet a probléma megelőzésében – bár e festékek drágábbak, mint a hagyományos társaik.

Penész eltávolítása falról: a kezdeti lépések

Mielőtt nekilátnánk a penész eltávolításának, mindenképpen végezzünk előzetes biztonsági intézkedéseket. Használjunk védőmaszkot, gumikesztyűt és szemüveget, hogy minimalizáljuk a penésszel való érintkezés kockázatát.

Ecet penész ellen

Az ecet az egyik leggyakrabban használt természetes tisztítószer, amely hatékonyan veszi fel a harcot a penésszel (is). Az ecet nemcsak olcsó és könnyen hozzáférhető, de természetes antimikrobiális tulajdonságai miatt kiemelkedően hatékony.

Az ecet penész elleni alkalmazásához szükségünk lesz fehér ecetre és egy szórófejes flakonra. Töltsük meg a flakont ecettel, és fújjuk be az érintett területeket.

Hagyjuk az ecetet hagyni legalább 60 percig, majd dörzsöljük le egy kefével vagy szivaccsal. Végül, öblítsük le vízzel és hagyjuk megszáradni a felületet. Az ecet erős szagát semlegesíthetjük, ha hozzáadunk néhány csepp illóolajat, de egyébként a szúrós szag magától is elpárolog.

Az örök kedvenc: a szódabikarbóna

Már „megszokhattuk”, hogy a szódabikarbóna a háztartásban a főzés mellet a takarításban is Jolly Joker.

Az ezerarcú szódabikarbóna abban az esetben is jó szolgálatot tesz, ha a penésszel vennénk fel a harcot. Készítsünk langyos vízből és szódabikarbónából masszát, majd vigyük fel az érintett felületekre.

Hagyjuk az anyagot dolgozni, majd egy kisebb kefe segítségével dörzsöljük le a csúnya foltokat. A szódabikarbóna megelőzésre is hatékony alternatívát kínál.

Egy szórófejes flakonba töltsünk 2 csésze vizet és 2 evőkanál szódabikarbónát, rázzuk jól össze, és spricceljük le a falakat. A csodaszer erős védőréteget képez a felületen, ami megakadályozza a penész újbóli megjelenését.

Penészes fal kezelése házilag citromlével

Bár nem olyan hatékony, mint a fenti két módszer, ha a penész még nem terjedt el nagyobb területen, a citromlé segítségével is megszabadulhatunk attól. Csavarjunk ki 3-4 citrom levét, és natúr, vegyítetlen formában vigyük fel az érintett területekre, majd hagyjuk megszáradni a falat.

szódabikarbóna a háztartásban

Mire jó a szódabikarbóna a háztartásban?

Szuper takarítási trükkök szódabikarbónával a kárpittisztítástól a csempék tisztításáig.

Tartalom