Raklap kerti bútor – így kell elkészíteni!

Egyre többen vágnak bele saját raklap kerti bútor készítésébe, amihez egyáltalán nem kell profi asztalosnak lenned, hogy sikerrel járj. Persze szükségeltetik hozzá néhány szerszám, pár segítő kéz, idő, kitartás és persze némi fantázia sem árt. Utóbbiban azonban segítségünkre lesz az internet, ahol rengeteg inspiráló fotót találhatunk. Ha ezek megvannak, máris indulhat a munka!

Ha te is szereted a DIY megoldásokat és környezetkímélő üzemmódban vagy, akkor tarts velünk! Mutatjuk hogyan vágj bele a raklap ülőgarnitúra elkészítésébe, milyen fázisokat érdemes előre megtervezned, hogy ne érjenek nagy meglepetések.

Ha pedig további kiegészítőket is szeretnél készíteni a kanapé mellé, itt rengeteg kerti raklap ötletet találsz.

A raklap kerti bútor alapja a jó tervezés

 

Mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor van egy adott méretű hely, amit szeretnénk berendezni, de sehol nem találunk megfelelő méretű bútort. Ez egy idő után eléggé frusztráló dolog, így nem meglepő, ha az ember úgy dönt, hogy egyedül oldja meg a problémát.

raklap kerti bútor megtervezése

Ez az a pillanat, amikor belevág a raklap kerti bútor készítésbe. Ennek első lépéseként alaposan meg kell tervezni a berendezést. Ugyanis, ha néhány centiméterrel is elszámoljuk magunkat, nem fog beférni a raklap ülőgarnitúra a helyére, utólag pedig már nagyon nehéz levágni a kilógó részeket. Fontos továbbá, hogy tudjuk mennyi raklapra és egyéb alapanyagokra lesz szükségünk a kivitelezéshez.

Raklap bútor készítés lépésről lépésre

Ahhoz, hogy raklap kerti bútor vagy a beltérre szánt darabok tökéletesek legyenek, a lehető legjobb minőségű hozzávalókat kell beszerezni. Bár tény, hogy a különböző fatelepeken és lerakatokban is lehet használt raklapokat vásárolni, mégis az a legjobb, ha újakat veszünk. Igaz, ezek egy kicsivel többe kerülnek, mint a világot megjárt példányok, de nem szennyeződtek, nem koszosak és az állapotuk is kifogástalan.

fa csiszolása

Ha megvan a kellő mennyiségű és minőségű raklap, jöhet a következő lépés, a méretezés és a szálcsiszolás. Bár több helyen azt lehet olvasni, hogy ez utóbbihoz nem kell más, mint jó sok csiszolóvászon, lehetőség szerint ne ezt a módszert válasszuk. Ahhoz ugyanis, hogy ne tartson napokig a csiszolás, gépre lesz szükség, de ha nincs, lehet kölcsönözni is.

A legpraktikusabb talán az, ha ott vágatjuk és csiszoltatjuk le a raklapokat, ahol megvásároltuk, egy kis felár fejében. Ezzel a módszerrel tökéletes felületet kapunk, ami a további munkához nagyon fontos, ráadásul a karunk sem szakad le a smirglizés közben.

A kerti bútor raklapból kezelhető páccal, festékkel, lakkal, kedvünk szerint. Érdemes olyan anyagot választanunk ami ellenáll a különböző időjárási körülményeknek, mint pl. a sok nedvesség vagy a tűző napsütés.

raklap bútor kezelése, lakkozása

Fontos, hogy megfelelő méretű fedett hellyel rendelkezzünk, ahová kirakhatjuk a raklapokat, hiszen a száradás során ezeket forgatni kell, hogy mindenhol le tudjuk kenni.

Ugyan a raklapok nem örök életűek, de ha időről-időre megfelelően ápoljuk, újra átfestjük és védjük őket a nedvességtől, sokáig boldogan használhatjuk pihenésre, lazításra a saját készítésű kerti bútorunkat.

A lekezelt és méretre vágott lapokat szegekkel és pántokkal érdemes összefogni, hogy ne csússzanak szét és stabilak legyenek. Ha van rá lehetőségünk érdemes a végső helyén összeszerelni a bútort. Ha összerakott állapotban kell cipelnünk a kanapét, azzal egyedül biztosan nem birkózunk meg, de segítséggel sem lesz könnyű falat.

raklap kerti bútor

A lakásba is bekerülhet a raklap ülőgarnitúra

A forgalomban lévő, tehát használt raklapokat mindenféle vegyi anyaggal kezelik, például gombaölővel és hasonlókkal. Ezek az anyagok folyamatosan párolognak a faanyagból és mivel meglehetősen mérgezőek, benti bútornak nem alkalmasak.

Mégis, ha valaki a lakásában is raklap bútorra vágyik, nem kell lemondania az álmáról. Lehet vásárolni kezeletlen raklapokat is. Ha beltéri raklap bútor készítésére vállalkozunk, mindenképpen ilyeneket szerezzünk be, hogy elkerüljük az esetleges vegyszerek kipárolgását.

A beltéri raklap bútor elkészítése ezen kívül nem különbözik a kinti kiviteltől. Tudni kell azonban, hogy a kezeletlen faanyag szinte issza magába az alapozó festéket, így abból jóval többre lesz szükség.

A praktikum mellett, a kényelem is igen fontos, ha raklap kerti bútorról van szó

Mivel önmagukban cseppet sem kényelmesek, ezért ki kell párnázni a raklap bútor készítés után az új ülőgarnitúrát. Kétféle módon oldhatjuk ezt meg. Vásárolunk megfelelő vastagságú szivacsot és magunk varrunk rá huzatot strapabíró anyagból vagy valamelyik barkács, lakberendezési áruházban megvesszük a raklap méretre előre legyártott párnázatot.

kerti raklap ülőgarnitúra

A raklap kerti asztalra érdemes egy üveglapot vagy egy egyszerű asztallappot felszerelnünk, így nem kell attól aggódnunk a lécek közt tátongó résektől.

Kellő kreativitással kerti szolár fényekkel is felszerelhetjük raklap kerti bútort, így még hangulatosabb pihenő helyet biztosít egy-egy nyári éjszakán vagy a kerti partikon.

Hiába kültéri, a raklap kerti bútort is védeni kell az időjárás viszontagságaitól

A mozgatható kerti bútorok raklapból általában a garázsban vagy más zárt helyen, esetleg a fedett teraszon szokás tárolni késő ősztől tavaszig. Azokat, amelyeket méretük vagy súlyuk okán nem igazán lehet rakosgatni, műanyag takaróponyvával szokták lefedni, így megakadályozva, hogy az őszi esők és hó károsodást okozzon bennük.

Mivel a raklap kerti bútorok is az utóbbi kategóriába tartoznak – még akkor is, ha kerekeket szerelünk alájuk – a legpraktikusabb, ha beszerzünk megfelelő méretű ponyvákat. A párnáknak pedig egy zárható ládában vagy helyiségben lesz jó helye.

Szép munka, de nagyon komoly kihívás a raklap kerti bútor készítése

Bár sok helyen azt lehet olvasni, hogy nagyon gyorsan össze lehet rakni egy komplett raklap kerti bútort vagy egy szuper franciaágyat, ez azért nem fedi teljesen a valóságot.

Míg az álombútor végleges formát ölt, a raklapokkal rengeteg munka van, ha pedig egyedül vágunk bele, még többnek tűnik. Meg kell találni a tökéletes darabokat, haza kell szállítani. Ha kézzel csiszolunk, napokig tart, ha géppel, egy-egy raklap nagyjából 1 óra alatt készül el.

Az alapozás és lakkozás, pácolás vagy festés szintén időigényes. Ugyan a felkenés nem tart órákig, de a száradás minden réteg után hosszú. Akár hetekbe is beletelik, mire kényelmesen elhelyezkedhetünk a vadonatúj raklap kerti bútoron és vendégül láthatjuk a barátainkat.

Anyagilag sem filléres mulatság a raklap bútor készítése, ha rendesen akarjuk csinálni és tartós végeredményre vágyunk. Bár a raklapok nem drágák, a vágás és csiszolás, valamint a jó minőségű alapozó, festék, pác, illetve a szerelvények, szegek és pántok is pénzbe kerülnek.

Ezen kívül, a munkához szükséges védőfelszereléseket, munkavédelmi szemüveget, pormaszkot, illetve védőkesztyűt is be kell szerezni, a saját biztonságunk érdekében. A szálló fűrészpor, a kipattanó szálkák és fadarabkák, valamint a vegyi anyagok kipárolgása ugyanis veszélyes környezetet teremt.

Egy szó, mint száz, nemcsak a helyét kell megtervezni a raklap kerti bútornak, hanem azt is, hogy mennyi időbe telik és mennyibe kerül a megvalósítása. Ha úgy érezzük, hogy mindent megér a két kezünk által létrehozott bútor, mindenképpen érdemes belevágni, mert a végeredmény tökéletesen egyedi lesz, ami tükrözi a személyiségünket!

raklap bútor kertbe

Raklap kerti bútor ötletek

Gyűjts inspirációt, fedezd fel a kerti raklap bútorok sokszínűségét!

Tartalom