Skandináv stílus – hűvös tisztaság modern világunkban

A skandináv stílus a praktikus megoldások, a kifinomult külső jegyek, az időtállóság és a letisztult formavilág egyedi kombinációja. A skandináv lakberendezés egyre több embert szívét hódítja meg világszerte, nem kizárólag a zord északon, de hazánkban is.

Skandináv lakberendezés – le a tévhitekkel!

Ha a skandináv design kerül terítékre, laikusként óhatatlanul is egyfajta rideg-hideg, kissé talán komor lakás képe ugrik be, ahol minden lakberendezési elem alá van vetve a praktikusságból fakadó igényeknek.

Míg egy csipetnyi igazság talán bujkál e kijelentés mögött, tagadhatatlan, hogy egy tipikus skandináv otthon minden, csak nem zord.

 

A skandináv stílus a maga kifinomult bájával elképesztően otthonos kisugárzású tud lenni, s míg a bútorok valóban szögletesek, modernek és mentesek mindennemű díszítettségtől, az anyagok, a színek és a fények páratlanul egyedi harmóniája enyhíti ezt a fajta geometriai pontosságot, precizitást.

A skandináv lakberendezés igenis hívogató a maga a nemében, viszont nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy a stílus esetében az otthonosság modern eleganciával párosul.

Távol áll a magamutogatástól és a hivalkodástól

skandináva stílusú konyha

A skandináv design az 1930-as években indult el térhódító útjára, s mi sem bizonyítaná jobban elsöprő erejét, mint a tény, miszerint alig 20 év alatt elérte és térdre kényszerítette egész Amerikát.

Az 1950-es évek derekén már az egész világ skandináv-lázban égett – ennek pedig több oka is van. A skandináv stílus nem hivalkodó, ám visszafogottságában is megvan a kézzel fogható bája. Kétségtelenül minimalista, ám ez nem megy a praktikum vagy a kényelem rovására.

A skandináv lakberendezés minden egyes egysége a legapróbbtól a legnagyobbig azért van, hogy a háztartás lakóinak jóllétét szolgálja. Mivel döntően semleges, ezért könnyen személyre szabható, sőt, más dizájnokkal is szépen összefésülhető a lakásban. S bár a minőséget meg kell fizetni, a skandináv stílus bútorai, lakberendezési kiegészítői még mindig a megfizethető árkategóriában vannak.

Mi az a hygge és mi köze van a skandináv stílushoz?

hygge életérzés

Ha kicsit is elmélyedünk az északiak lakberendezési módszereinek izgalmas világában, nem kell sokat olvasgatnunk a témában ahhoz, hogy találkozzunk az első dán kifejezéssel, ami tulajdonképpen magát a skandináv életérzést ragadja meg. Ez a szó a ’hygge’, ami egyszerre jelenti a szórakozást, a komfortot és a melegséget – avagy a jóllétet.

A dánok tudatában a hygge egy életérzés – egy olyan állapot, amelyben jó lenni. A lakberendezés vonatkozásában ez a meleg, „kuckós”, mégis praktikus, légies és kifinomult jegyeket foglalja magába. A kérdés már csak az, hogyan lehet e két nagy, látszólag egymásnak ellentmondó dizájnt elegánsan összegyúrni? Mutatjuk!

A skandináv stílus meghatározó színei

Természetesség mindenek felett – akár ez is lehetne a mottónk, ha az északiak kedvenc dizájnjának mintájára szeretnénk átalakítani az otthonunkat. A skandinávok imádnak mindent, amiben egy cseppnyi természet-közeliség is szorult. Szívesen alkalmaznak a lakberendezés során natúr, természetközeli színeket.

A barnát és annak minden árnyalatát, a pasztellszíneket, a fehéret és a szürkét előszeretettel mutatják meg a lakásukban. Az úgynevezett nude színek mellett a rózsaszín, a kék és a zöld is helyet kaphat a lakberendezés keretén belül. Viszont az említett színek is amolyan „skandinávosra” vannak igazítva, nem élénkek, sokkal inkább tompák és hidegek.

A skandináv dizájn ezenkívül kedveli a monokrómot is – ez az a tulajdonsága, ami végérvényesen összeköti a modern stílussal.

Maradjunk még egy kicsit a színeknél

De nem csak a levegőbe beszélünk, íme egy példa, hogy könnyebben el tudjuk képzelni, milyen is belépni egy hamisítatlan skandináv stílusú szobába: a padló mindenképpen világos, szürke vagy a barna tompább változata. A falak makulátlan fehérek. A bútúrok natúr színekben játszanak, a szövetek, textilek világoskékek vagy szürkék.

Kissé ridegnek tűnik? Nos, talán valóban az is volna, ha e színösszeállításokat nem egészítenék ki a skandináv dizájn egyedi, pihe-puha (amolyan hygge-s) lakástextiljei.

Az anyaghasználat is szorosan kapcsolódik a természetességhez

minimalista lakberendezés

Nem meglepő, hogy a lakberendezésben használt anyagok is elsősorban a természetességet hivatottak megerősíteni a lakásban. A skandináv stílus kedvenc anyaga a natúr fa és a gyapjú. Ezekből nem lehet túl sok egy ízig-vérig skandináv dizájnú otthonban.

A bőr és a vászon szintén kedvelt megoldásoknak számítanak. Ezek az anyagok hihetetlenül hangulatosak, valódi otthonná varázsolják a lakást. Nem túl meglepő módon a szóban forgó stílus elutasítja a műanyagot, de – modernitás ide vagy oda- a fémtől is ódzkodik kissé.

Skandináv stílus – a minták szeretete

lakberendezés mintás fal  minimalizmus

A minták a skandináv stílusban az atmoszférateremtő funkciót töltik be. Ez a dizájn elképesztő módon kedveli a mintákat! Éppen ezért nem is lehet igazából leszűkíteni a preferált minták listáját csupán néhány példára: a skandinávban éppúgy helyet kapnak a virágminták, mint a geometriai alakzatok, vagy éppen a pöttyök és az állatok.

Legyen szó mintás tapétáról vagy épp a nappali ülőgarnitúrájának kárpitjáról, ezek a minták nem hivalkodók, sőt. Még a bohókásabb variációk is rendelkeznek azzal az egyedi letisztultsággal és eleganciával, amire csak és kizárólag a skandináv stílus képes

Bútorok és kiegészítők – a mindent betöltő praktikum

A skandináv lakberendezés bútorai a praktikusság és a minimalista (már-már zéró) díszítettség tökéletes kombinációi. Ezek a bútorok, legyen szó ülőgarnitúráról, kanapéról vagy fotelről, elképesztően kényelmesek és strapabírók – s kis túlzással ugyan, de „csak” ennyit tudnak.

skandináv stílus és lakberendezés

A skandináv bútortervezés sarkalatos pontja, sőt, Alfája és Ómegája a funkcionalitás. Ha helyet foglalunk egy tipikus skandináv karosszékben, a stabil testtartást előre borítékolhatjuk. Az ülőbútorok egyébként gyakorta vannak kiegészítve aprócska, ám annál praktikusabb puffokkal, így a lábainkat is kényelmesen pihentethetjük.

Ezek a bútorok abszolút sallangmentesek. A szekrények, ágyak natúrfából készülnek, erős fémszerkezet tartja azokat. Ezek az egységek ugyanis többgenerációs bútorok – időtállók, letisztultak, a funkcionalitás terén pedig jelesre vizsgáznak.

Apropó, funkcionalitás! A skandinávok előszeretettel használnak a lakberendezés során többfunkciós, egymással jól variálható modelleket. Nagyobb méretű ülőgarnitúra, ami igény esetén több ülő résszé is szétszedhető? Asztal, amelyet kedvünk szerint alakítunk át többszemélyessé? A többfunkciós bútorok minden mennyiségben jöhetnek, ha a skandináv design kerül terítékre.

Az az aprócska plusz, ami elhozza az életünkbe a hygge-t

Mindeddig a többfunkciós bútorokat, a letisztult formavilágot, ez elegáns, ámde egyszerű, praktikus megoldásokat vettük górcső alá – no de hol marad az a sokat hangoztatott otthonos hangulat, hol marad a hygge?

Nos, a tipikusan skandináv életérzést a lakásdekorációk hivatottak közvetíteni. Ezek azok az elemek, amelyek meghitté, otthonossá, intimmé teszik a környezetet. Egy jellegzetes skandináv otthonból például nem hiányozhatnak a pihe-puha plédek, szőnyegek, nagy takarók, színes díszpárnák, no meg persze a hangulatfelelős gyertyák sem.

Lenhuzat a hálószobába? Miért is ne!

skandináv stílus hálószoba

A skandináv stílus textiljeinek puszta látványa, mindennemű tapintás nélkül is meghitt érzést teremt bennünk. A gyapjú, a len akár a hálószobában is remek hangulatfokozónak bizonyul.

A skandináv otthonok kötelező kellékei a puha pokrócok, amelyeken természetesen mezítláb esik a legjobban lépkedni, a vastag plédek, amelyek alá olyan jó bekuckózni a könyvünkkel és egy csésze forró kakaóval, és a nagyméretű díszpárnák, amelyek élénk színeikkel, izgalmas mintáikkal a legpuritánabb teret is azonnal feldobják.

A tűz melegének ősi szeretete

A skandinávok úgy tartják, a tűznek otthonteremtő ereje van. Ennek tükrében előszeretettel építenek az otthonaikban kandallót.

A kandalló természetesen az esetükben nem, mint esztétikus luxusdekoráció szerepel, sokkal inkább igencsak hétköznapi, praktikus elem, aminek a tüzénél esténként kényelmesen el lehet ücsörögni és beszélgetni.

A gyertyák és a mécsesek szintén kötelező kellékei ezeknek az egyedi otthonoknak. A világítástechnika vonatkozásában a skandinávok szíve nem a plafonról lecsüngő nagyobb csillárokért dobban meg, inkább a fali lámpákat és az asztali lámpákat részesítik előnyben.

Kedvelik emellett még a fényfüzéreket is, amelyekkel szívesen dekorálják a bútoraikat, vagy akár a falakat és az ablakokat is. Mivel náluk a természetközeliség alap a lakásban, nem meglepő, hogy szívesen tartanak szobanövényeket is.

Van még mit tanulnunk a skandináv stílus kapcsán

Egy magyar ember és egy norvég/dán/svéd ember otthona tűz és víz. Általánosságban mi idehaza szeretjük a múltidéző bútorokat, szívesen nosztalgiázunk, sokra tartjuk a pompát, a díszítettséget – s ezeknek a számunkra vonzó lakberendezési jellegzetességeknek gyakorta alárendeljük a praktikumot és a letisztultságot. A skandináv stílus mindezek ellentéte. Mégis, ha kicsit is vonzódunk e minden értelemben hűvös, mégis gyönyörű északi országok kultúrájához, életfelfogásához és ízlés-világához, érdemes egy-két dolgot ellesnünk a skandinávoktól.

Tartalom