Szobafestés házilag: hasznos tippek kezdőknek

A napjainkra érezhetően elszabadult építőipari árak mellett remek megoldás lehet a szobafestés házilag. Azonban csak a spórolás miatt nem érdemes belevágni, hiszen, bár elsajátítható praktikáról beszélünk, megvannak azok a hibák, amelyeket kezdők és laikusok könnyedén elkövethetnek és a végeredmény nagyon távol lesz attól, amit a fal festése kapcsán elvárhatunk.

Mostani bejegyzésünkben kezdőknek kívánunk hasznos tippeket adni, amelyeket követve és pontosan betartva a festés házilag is eredményezhet szép falakat, hangulatos színeket és kellemes megjelentést.

Számba vesszük a munkálatokhoz szükséges eszközöket, anyagokat, bemutatjuk a fal festés lépéseit és kitérünk azokra a lehetséges hibákra, amelyek elkerülésére minden esetben érdemes figyelmet fordítani.

Mikor és kinek éri meg a szobafestés házilag?

 

Sokszor csak hüledezünk, amikor árajánlatot kérünk egy profi festőtől. Elsőre talán sokaljuk az árat, nem értjük, miért kell ilyen mélyen a zsebünkbe nyúlni, hiszen csak egy új réteget kéne felvinni a falakra.

Dönthetünk úgy, hogy pusztán spórolásból vágunk bele a szoba vagy lakás festés feladatába, azonban csak emiatt feleslegesnek tűnik. Bár érhetünk el tökéletes végeredményt akkor is, ha kezdőént szánjuk rá magunkat, ehhez viszont türelemre, precizitásra és alaposságra lesz szükségünk.

El kell végeznünk az előkészületeket éppen úgy, mint a falfelület esetleges javítását, ki kell várni az előírt száradási időket, szükség esetén pedig két rétegben is festeni kell. Mindenképpen rá kell szánni az időt, ne gondoljuk, hogy csupán egy délután alatt elvégezhető munkálatról van szó: a profi festők sem véletlenül kérik el az árát egy – egy munkának.

Tehát csak akkor lássunk neki, ha érezzük magunkban az ehhez szükséges affinitást és valóban van kedvünk a feladathoz.

A szobafestés menete

Hiába beszélünk szobafestésről, a festék felhordása csak az egyik utolsó lépése a munkának. Rengeteg előkészületre lesz szükségünk, egyrészt, hogy óvjuk berendezési tárgyainkat és ne zavarjanak minket munka közben, másrész, hogy megfelelően előkészített felületen kezdhessünk majd el dolgozni.

A végeredmény szempontjából mindegyiknek döntő jelentősége lehet. Nézzük is meg, hogyan alakul a szobafestés kezdőknek, lépésről lépésre.

Helyiség kiürítése és a padló fóliázása

szobafestés előkészítése bútorok letakarása

Elsőként, lehetőleg mindent el kell pakolni, teljesen ki kell üríteni a helyiséget. A lecseppenő festéket később sokszor szinte lehetetlen eltávolítani a bútorokról, ezért amit tudunk, mindenképpen helyezzük át máshova.

Ha egyes nagyobb darabok, például szekrények esetében erre nincs lehetőség, akkor húzzuk a szoba közepére, hogy ne legyen útban munka közben. Ez lehet a munka legfárasztóbb része, később azonban hálásak leszünk miatta.

Ha mindent elpakoltunk, takarófóliával fedjük le a szoba közepére húzott bútorokat és a padlót – ez utóbbit a fal javítása után is megtehetjük, de semmi akadálya nincs előtte sem.

Amire még szükségünk lesz, az a maszkolószalag, más nevén festőszalag. Ezzel a nyílászárók kereteit, a parkettaszegélyt stb. tudjuk leragasztani, szintén a festék ellen védekezve.

A kapcsolókat és konnektorokat érdemes leszerelni a festés idejére, de ha ezt nem tesszük meg, akkor szintén ragasszuk le a szalaggal.

Falfelület előkészítése

tapéta leszedése

Ha a szobafestés házilag történik, akkor sem szabad elfeledkezni a falfelület megfelelő előkészítéséről, még ha nem is ez lesz a munkálatok legkellemesebb része.

Ahhoz, hogy a kívánt színeket érjük el folt- és hibamentes kivitelben, ez a fázis legalább annyira fontos, mint maga a fal festése. Abból a szempontból, hogy mennyi munka lesz vele, az a döntő, hogy milyen állapotban vannak a falak.

Ha jó állapotban van a fal és korábban legfeljebb egy-két réteg festék került fel rá, akkor viszonylag könnyű dolgunk lesz. Ebben az esetben mindösszesen a szennyeződéseket kell eltávolítani. Ehhez egy kevés, enyhén mosogatószeres vizet használjunk és egy szivacs segítségével óvatosan mossuk át. Majd ugyanezt ismételjük meg, ezúttal tiszta vízzel.

Lehet, hogy ennyivel meg is vagyunk, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy vannak apróbb repedések, egyenetlenségek a felületen. Ezek eltüntetéséhez szükségünk lesz glett anyagra, spaklira, illetőleg csiszolóvászonra vagy csiszolókockára.

szobafestés glettelés

A spaklival vagy glettvassal a glettet tudjuk felhordani és szépen elsimítani – ha apróbb egyenlőtlenségek maradnának, azt pedig száradás után átcsiszolva tudjuk eltüntetni.

Ha azonban tapéta vagy akár három – négy réteg festék is került már a falra, akkor kénytelenek leszünk ezeket eltávolítani.

A tapétát érdemes egy kicsit benedvesíteni, így sokkal könnyebben elválik a faltól. A festékrétegeket pedig szintén csiszolóvászonnal, esetleg spaklival kell eltüntetni. Azt pedig szintén a falak állapota fogja eldöntei, hogy kell-e ezt követően glettelni.

Glettelés után mikor lehet festeni?

Valamennyi glettanyagon feltüntetésre kerül a száradási ideje. Ezt azonban befolyásolhatja, hogy milyen hőmérsékletben állunk neki a feladatnak, mennyire tudunk huzatot csinálni a helyiségben vagy milyen vastagon visszük fel réteget.

Száradás során a glett folyamatosan világosodik, amikor teljesen fehér és tapintásra sem nedves, akkor lehet azt mondani, hogy megszáradt. Ez a körülményektől és a választott anyagtól függően pár óra is lehet, azonban, ha 24 órát várunk, akkor biztosan nem lőhetünk mellé.

Szobafestés házilag: az alapozás sem maradhat el

A glett száradását követően egy réteg alapozás szükséges: az alapozó vagy falfix szerepe, hogy egyenlő nedvszívóképességet alakítson ki az egész felületen és javítsa a festék megtapadását.

Egy rétegben kell felhordani, a termékleírásban szereplő hígítási arányokkal és száradási idő kivárásával.

A falfestés kezdőknek is a leglátványosabb rész

Ha az alapozó megszáradt és mindent tökéletesen lefedtük fóliákkal, akkor kezdődhet is a festés házilag. Jó esetben ez lehet szinte a leggyorsabb rész, azonban kapkodni nem érdemes.

sarkok kifestése ecsettel

Először a sarkokat kell kifesteni, illetve a szegélyek, keretek melletti részeket, méghozzá ecsettel, hengerrel ugyanis ezek elérhetetlenek lennének.

Mindig fentről lefele haladjunk: ha a plafont is festjük, akkor itt kezdjünk, ellenkező esetben a plafon és a fal találkozásánál is ragasszuk le festőszalaggal. Itt már hengerre lesz szükségünk, amellyel cikkcakk vonalban festve színesíthetjük a felületet. Nem bonyolult technika, pár internetes oktatóvideóval könnyedén elsajátíthatjuk.

Gyakori kérdések, hasznos szobafestés tippek

szobafestés házilag festőhengerrel

A fentiekből talán már sejthetjük, hogy a szobafestés házilag sem lehetetlen feladat. Érdemes minden munkafázisról (például a glettelés vagy az ecsetek és a henger használatának helyes technikájáról) pár csináld magad oktatóanyagot megnézni, amelyek kifejezetten kezdőknek szólnak.

A falfestés milyen festékkel a legcélszerűbb?

Alapvetően röviden meg lehet válaszolni a kérdést: ha mi magunk fogunk bele a feladatba, csakis minőségi eszközökkel és anyagokkal dolgozzunk. Különösen igaz ez a festékre, hiszen ez lesz az a réteg, amely a szemünk előtt lesz a mindennapokban.

Fontos a jól előkészített felület is, ha ezen kezdünk e valóban jó minőségű festékkel dolgozni, akkor számíthatunk a szép végeredményre.

Mindig vegyük figyelembe a helyiség sajátosságait, a fürdő magas páratartalmát, emiatt a gombásodás fokozott veszélyét, a konyhafal könnyű koszolódását, ide mindenképpen mosható, súrolható típust válasszunk.

És a falfestés milyen hengerrel?

festőhenger választás

Itt elsősorban a fal sajátosságait kell figyelembe venni. Sokfajta típus elérhető, ha bizonytalanok vagyunk, egy szaküzletben biztosan számíthatunk a személyzet segítségére, hiszen, ha a szobafestés házilag történik, egy-két jótanács mindig jól jöhet.

Alapvetően három fő típusuk létezik, a rövid-, a közepes- és a hosszúszőrű henger. Röviden fogalmazva, minél simább a fal, annál inkább elegendő lesz a rövidebb szőrű változatot használni, egy durva felület esetén pedig a hosszúszőrű jelenti a jó választást.

Miért foltos a falfestés után a felület?

Ez egyrészt előfordulhat az alapozó elmaradása miatt is, ennek ugyanis a lényege, hogy egyenletes nedvszívó réteget biztosítson. Ez azonban önmagában sokszor ez sem elegendő, ha csak egy réteg festéket viszünk fel, bizony foltos maradhat utána a felület.

Miután az első réteg megszáradt, érdemes lehet még egyszer megismételni a műveletet és egy újabb réteget felhordani, ezt úgyis látni fogjuk, hogy szükséges-e.

Ha pedig kifejezetten erős színekkel dolgozunk, akkor pedig célszerű az alapozó után egy alap fehér réteg felhordása, majd ezt követően a kiválasztott szín két rétegben.

Miért csíkos a falfestés után?

csíkos fal festés után

Ennek is számos, hasonló oka lehet, mint a nem megfelelő alapozás vagy a nem megfelelő festési technika. Érdemes néhány oktatóvideóval ebben a témakörben is „kiokosítani” magunkat, hiszen sem az alapozás, sem a szobafestés házilag (hengerrel vagy ecsettel) nem ördögtől való, odafigyeléssel és türelemmel kezdőként is szép eredményeket érhetünk el.

Mint láthattuk tehát, a szobafestés házilag sem lehetetlen. A lényeg, hogy minden lépést pontosan tartsunk be, figyelmesen olvassuk el a termékek tájékoztatóját (hígítás, száradási idő stb.) és ne sajnáljuk az időt az alapos munkavégzésre!

kreatív beltéri falfestés ötletek

Kreatív beltéri falfestés ötletek

Feldobnád egy kis élettel a falakat, hogy ne legyen minden túl homogén? Tarts velünk, beltéri falfestés ötletek sokaságát gyűjtöttük össze, melyeket te is könnyedén megvalósíthatsz!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás