Szobanövény kisokos-Orcidea

Az orchideát sokkal könnyebb gondozni mint azt sokan gondolják.

Nem véletlenül szokták a strapabíró szobanövények között említeni. A legtöbb változat gyönyörűen virágzik olyan helyeken ahol az ember is jól érzi magát, közepes átlag hőmérsékleten és páratartalom mellett.

Ha Ön is jól érzi magát otthonában, nagy valószínűséggel az orchideája is szeretni fogja a légkört.

Az a kicsi többlet törődés amit igényelnek általában nem több mint egy kis permetezés, a délutáni égető nap és a télen fagyos ablaktól való távoltartás.

 

Kövesse ezeket az általános irányelveket az orchideák beltéri termesztéséről és növényei az elkövetkező években hosszú távú virágzással jutalmazzák.

Több mint 30 000 faj és 150 000 hibrid esetén biztonságos azt mondani, hogy biztosan akad legalább egy orchidea, bármilyen növekedési körülményhez.

De ha csak most kezd el ezzel a növénnyel ismerkedni, vannak olyan ismerős fajok, amelyeket könnyebb gondozni és virágoztatni.

Az egyik legnépszerűbb az itt bemutatott moly orchidea, vagy Phalaenopsis.

Orchidea virágoztatás
Orchidea

Egyéb ismert és könnyebben termeszthető orchideák közé tartozik a Cattleyas, Cymbidiums, Dendrobiums, Oncidiums és Paphiopedilums.

Sok kezdő úgy érzi, kényelmes, ha csak egyfajta orchideát tart.

Mivel azonban a korábban említett népszerű orchideafajták hasonló körülmények között fejlődnek, akár pár különféle is kombinálható.

Használjon laza, jól vízelvezető talajt

Az orchideák leginkább trópusi természetes élőhelye diktálja a cserepes anyag választását – itt különböznek a többi szobanövénytől.

A Cattleyas, Dendrobiums, Oncidiums és Phalaenopsis mind epifiták, vagy levegőnövények; ami azt jelenti, hogy természetes élőhelyük fákon és sziklákon van.

Tápanyagokat kapnak az esőtől, a lehulló levelektől vagy akár a madár ürüléktől is. A cymbidiumok és a Paphiopedilums föld nélküliek. Ezekkel találkozunk hazánk boltjaiban a legtöbbször.

Többségük talajban nő fel, de ez egy laza talaj, tele sok más anyaggal. Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a talaj laza legyen és a víz könnyedén lefolyhasson.

Tipp: Legjobb választás lehet az orchidea edény, amely az oldalán is lukas. Ezekbe fa darabkákkal dúsított földet, vagy kavicsokat érdemes helyezni, hogy a növény gyökérzetének legyen helye.

Orchidea ültetés
Orchidea ültetés

A megfelelő fény az Orchideáknak

Az orchideák számára a megfelelő fény fontos.

Ha elegendő fényt nyújt, növekszik és virágzik. Adjon túl keveset, és nehezen fog növekedni és virágozni.

Adjon túl sokat, és fennáll a veszélye a leégésnek.

A legtöbb orchidea erős, közvetett fényt akar.

Az ideális ablakok kelet felé néznek, bár a déli és a nyugati oldalú ablakoknál gyakran jól működnek. A legfontosabb az, hogy tartsa őket távol a közvetlen naptól és hőtől.

A növény boldoggá tételéhez mindössze annyit kell tennie, hogy néhány centiméter távolságra helyezkedik el az ablakpárkánytól.


A megfelelő légmozgás is elengedhetetlen

A fény mellett az orchideák jó légáramlást igényelnek, hogy jól növekedjenek.

Általában jó, ha nyitva vannak az ablakok és a levegő kényelmesen mozog körülöttük.

Ha az ablakokat be kell zárni vagy légkondicionáló működik, akkor érdemes felállítani egy kis ventilátort az orchidea közelében, hogy a levegő mozogjon.

Hőmérséklet és páratartalom

A hőmérséklet és a páratartalom szintén szerepet játszanak. A legtöbb orchidea számára a napközben 18-24 fokos, éjjel pedig akár 5–15 fokos hőmérsékletben is elélnek.

Némely faj akár eltűri a nyári forróságot is, akár 32 fokon is elél, míg számos faj az éjszakai talaj menti faggyal is képes megbirkózni rövid távon.

Átlagban azonban a szobában érzik jól magukat, kis távolságra az ablaktól, járó levegőmellett.

Ha úgy érzi, hogy kezd kiszáradni Orchideája, érdemes kis permetező palackkal a leveleket nedvesíteni, vagy kavicsok közé rejteni a gyökereket és alá vizet önteni.

Az orchidea öntözése

Ez az a rész ahol sok ember elronthatja. Ideális esetben csak akkor kell vizet adni a növénynek amikor annak talaja már éppen kiszáradt. Körülbelül ez egy héten egy öntözést jelent.

Kivéve ha az edény picike, vagy a szokásosnál melegebb helyen tároljuk esetleg több napsütés érte.

Arra persze figyelni kell, hogy az orchidea nem szeret szomjazni, de azt is nehezen tűri ha folyton tocsog alatta a víz. Általbán a a reggeli órákban érdemes vizet adni neki. Figyeljünk arra, hogy a víz ne álljon alatta, csak amennyit a föld felvesz a gyökér körül.

Tipp: Válasszon olyan tartályt, amely lehetővé teszi a könnyű víz áteresztést, lehetőleg kerámia, műanyag vagy agyag tartályt. Mindig jó választás a hagyományos orchidea edény oldalsó nyílásokkal.

Az orchideák átültetése

Érdemes 2-3 évente áthelyezni őket új edénybe. Ügyeljünk arra, hogy nem szabad túl nagy edényt használni, az orchideák szeretnek kicsit zsúfoltan maradni.

Az ideális időszak az átültetésre, közvetlen a virágzás után adódik.

A legtöbb virágárusnál és barkácsboltokban is beszerezheti ezeket a csodálatos növényeket.

strapabíró növény fikusz

Még több elpusztíthatatlan szobanövény

Még több ötletet adunk ha olyan strapabíró növényekre vágysz, amik beérik kevesebb odafigyeléssel is.

Tartalom