5 tipp webshoptulajdonosoknak otthoni tároláshoz

Az online kereskedelem térhódítása napjainkban elképesztő ütemben zajlik, és ezzel párhuzamosan egyre több kisvállalkozás dönt úgy, hogy saját webáruházat indít. Kezdetben a sokrétű feladatok és a kiélezett verseny miatt nem könnyű a dolguk, így a legtöbben igyekeznek minimalizálni a költségeiket. Ennek az egyik legkézenfekvőbb módja pedig nem más, mint az árukészlet otthoni raktározása.

Kétségtelen, hogy sokkal költséghatékonyabb otthon tárolni a webshopunkban árult termékeket, ám ennek megvannak a maga hátrányai is, hiszen az életterünk nem feltétlenül alkalmas erre a célra. A kérdés tehát az, hogy hogyan tegyük azzá: az alábbiakban összegyűjtöttünk hét hasznos tippet, amelyek segítségével hatékonyan és rendben tarthatjuk az otthoni raktárunkat.

Jelöljünk ki egy helyiséget!

Az otthonuk az a tér, ahova mindig szívesen érkezünk meg, ami a béke birodalma, ami a pihenésünket és a kikapcsolódásunkat szolgálja – éppen ezért biztosan nem akarunk dobozokban és tárolókban botladozni mindennap.

 

Ezt elkerülendő, mindenképpen ki kell jelölnünk egy helyiséget, ahol tárolni fogjuk a webshophoz kapcsolódó dolgainkat, legyenek azok maguk a termékek, vagy éppen a csomagolóanyagok, egyéb kiegészítők. 

Erre a célra olyan helyet válasszunk, amely könnyen hozzáférhető és megfelelő méretű. Érdemes még figyelembe venni a termékek típusát és azok mennyiségét is. Ha nagyobb tételeket tárolunk, szükség lehet polcokra vagy raklapokra, míg kisebb áruk esetén dobozok és konténerek is elegendőek lehetnek.

Használjunk hatékony tárolórendszert!

A jól megtervezett tárolórendszer kulcsfontosságú, ha praktikussá szeretnénk tenni az otthoni raktározást. Polcrendszerek, dobozok, és tárolókonténerek segítségével rendszerezhetjük a termékeket, így könnyen hozzáférhetőek lesznek.

Színkódolással vagy címkézéssel tovább növelhetjük a hatékonyságunkat, hiszen ezek megkönnyítik a termékek megtalálását és a készlet nyomon követését.

Ne feledkezzünk meg a csomagküldésről!

Amennyiben eleinte nem bízunk meg profi fulfillment céget, és az otthonunk falai közül irányítjuk a tárolás mellett a csomagküldést is, erre is külön figyelmet kell fordítanunk. Rendelkeznünk kell profi csomagoló- és töltőanyagokkal – ez különösen fontos, ha törékeny vagy más speciális igényű termékeink vannak.

Szintén fontos, hogy megkülönböztethetőek, egyediek legyenek a küldeményeink, ehhez egy brandazonos pecsét vagy matricák is hozzásegíthetnek minket.

Ha pedig idővel elkezdi magát kinőni a vállalkozásunk, már kiszervezhetjük a tárolást és a csomagküldést a fent említett fulfillment cégeknek. Érdemes bizonyos időközönként mérlegelni, egy csomagdíj-kalkulátor segítségével kiszámolni, hogy megérné-e már erre a szintre lépni. Az biztos, hogy számunkra sokkal kényelmesebbé válnak a mindennapok, ha az otthonunk felszabadul a tárolás terhe alól. 

Gondoskodjunk a biztonságról!

Az árukészlet biztonsága kiemelten fontos, pláne, ha különösen értékesek a termékeink. Gondoskodjunk arról, hogy a raktárhelyiség megfelelően zárható legyen, de plusz intézkedéseket is tehetünk, például a bejárati ajtónk elé felszereltethetünk egy biztonsági kamerát. Emellett érdemes biztosítást kötni az árukészletre, hogy váratlan események esetén is védve legyen.

Tartsunk rendet és tisztaságot!

Ha otthon raktározunk, kiemelten fontossá válik a rend fenntartása és a rendszeres takarítás, hiszen a dobozok okozta káoszban könnyen elúszhat a lakás – vagy akár csak a raktárhelyiség. Egy jól karbantartott raktár nemcsak esztétikusabb, hanem hatékonyabban is működik, mi pedig komfortosabban érezhetjük magunkat az otthonunk falai között.

Az otthoni raktározás a kihívásai ellenére tehát rengeteg lehetőséget kínál a webshoptulajdonosoknak, különösen a kezdeti időszakban. Idővel azonban érdemes lehet a csomagdíj-kalkulátorok segítségével megnézni, hogy nem profitálhatnánk-e többet abból, ha kiszerveznénk a tárolási és szállítmányozási feladatokat.

Tulajdonosként erről nekünk kell döntenünk, de minden esetben tartsuk szem előtt a saját igényeinket! Ne feledjük: az életterünk ideális komfortszintje is fontos, hogy kiegyensúlyozottan vezethessük a vállalkozásunkat.

Mikor a saját lakás már nem elég, avagy raktár kiadó

Eleinte elképzelhető, hogy a termékek elférnek az otthonunkban, de ez változhat. Épp ezért érdemes mindig nyitott szemmel járni, és figyelni a raktár kiadó jelzéseket, hiszen ez jelentheti a megoldást.

Tartalom