Tippek a sikeres ingatlanvásárláshoz

Egy költözésnek rengeteg oka lehet: valaki zöldövezetbe menne, van, akit a belváros vonz inkább, valahol bővül a család, így nagyobb ház kell, de van, aki a gyerekek kirepülése után váltana kisebb lakásra. Egy azonban biztos: a megfelelő otthon megtalálása sosem egyszerű feladat. Cikkünkben most hozunk néhány tippet ahhoz, hogyan lehet könnyebb az ingatlanvásárlás és a költözés elindítása.

Hol keressünk ingatlant?

Az interneten böngészve ma már nagyon sok eladó ingatlan jöhet velünk szembe, akár közösségi oldalakon is, de célszerű inkább az erre specializálódott oldalakat és honlapokat felkeresni. Azonban, ha nem bízunk a technikában, ingatlanügynök vagy ingatlaniroda segítségét is igénybe vehetjük. 

Válasszuk ki, milyen ingatlant szeretnénk

Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú ingatlanba szeretnénk költözni. Ma már nagyon sokféle ingatlan fajta létezik, így nekünk csak azt kell mérlegelni, hogy mekkora területre van szükségünk, illetve, hogy mekkora összegkeretünk van a vásárlásra és az esetleges felújításra. 

A szomszédság szerepe

 

Ha a rendelkezésünkre álló ingatlanok közül megtaláltuk a számunkra tökéletes típust, a következő feladatunk az, hogy a környékről és a szomszédságról döntsünk. Van, aki a kertvárost, a zöldövezetet kedveli, de van, akinek a belváros zaja és zsúfoltsága, ami hívogató. Döntésünket befolyásolhatja az, ha van gyermekünk vagy akár kisállatunk, de például az is, hogy mennyire szeretnénk messze letelepedni a munkahelyünktől. 

Milyen az infrastruktúra

Az eladó ingatlan elhelyezkedése talán az egyik legfontosabb szempont. Nézz utána, milyen közlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre, milyen a környék infrastruktúrája, mennyire közel vannak az iskolák, üzletek, orvosi rendelők. Egy jó helyen lévő ingatlan értéke idővel csak növekedni fog, míg egy kevésbé kedvező helyen álló ingatlané csökkenhet. Ez pedig egy későbbi eladásnál is fontos szempont lehet.

Milyen állapotban van a ház vagy lakás

Az ingatlanok aktuális állapota szintén meghatározó tényező. Egy régi, felújításra szoruló lakás olcsóbb lehet, de a felújítás költségeit is hozzá kell adni a vételárhoz. Egy új vagy felújított ingatlan drágább lehet, viszont kevesebb karbantartást igényel hosszú távon. Arról nem is beszélve, hogy egy korszerűtlen fűtési rendszer, vagy akár a falban futó vezetékek rossz állapota sok borsot törhet az orrod alá, ha nem járod körbe eléggé ezeket, akár szakember segítségét kérve.

Mekkora és hogy van kialakítva

Fontos, hogy az ingatlan mérete és elrendezése megfeleljen a jövőbeli terveidnek és igényeidnek. A hangsúly itt a jövőbelin van. Ha tudod, hogy sokat fogsz otthonról dolgozni, vagy régi álmod egy edzőterem otthon, akkor ezekkel is kalkulálj. 

A piszkos anyagiak

Fontos figyelembe venni a piszkos anyagiak kérdését is. Meg kell határoznunk azt az összeget, amit az ingatlanvásárlásra szánunk, azonban ebbe célszerű belekalkulálni az esetleges felújításokra szánt pénzösszeget, vagy az egyéb, közbejövő kiadások árát is.

Amikor ekkora változásra szánjuk el magunkat, mint egy ingatlanvásárlás, fontos, hogy a jövőbeli tervekre is gondoljunk. Ha már tudjuk, hogy mennyi időre is vásároljuk az adott ingatlant, könnyebben meg tudjuk határozni általa azt is, hogy mennyiért, hol és mikor is vágjunk bele a vásárlásba, majd később a költözésbe is. 

Lakásvásárlás vagy felújítás: melyik a jó választás?

Egy ponton sok ingatlantulajdonos felteszi magának a kérdést: mivel járok jobban, a felújítással vagy a költözéssel?

Tartalom