Vinyl padló lerakása lépésről lépésre

Az elmúlt években kifejezetten népszerű megoldás vinyl padló lerakása, tartóssága, magas kopásállósága, vízálló tulajdonságai és könnyű telepítése miatt. A technológia folyamatos fejlődésével élethűen adja vissza a fa vagy a kő látványát, szabad szemmel alig megkülönböztethető módon.

A lakás bármelyik helyiségébe alkalmas lehet, legyen szó az előszobáról, a nappaliról, a konyháról vagy a fürdőszobáról. Lerakása egyszerűbb, mint más padlóburkolatoké, például csempéé, azonban nem árt, ha odafigyelünk a lehetséges buktatókra.

Mostani bejegyzésünkben a vinyl padló lerakás lépéseit mutatjuk be, kitérve az egyes helyiségekbe történő telepítés sajátosságaira is.

Milyen módszerekkel rakhatjuk le a Vinyl padlókat?

 

A vinyl padlóburkolatok két módszerrel telepíthetők: ragasztással és egymásba illesztéssel. A klikkes vinyl padló lerakása az egyszerűbb módszer, ehhez nincs szükség ragasztóra, kevesebb kosszal és rendetlenséggel jár együtt.

vinyl padló lerakása egyenletes felületre

A ragasztható vinyl lapoknak is megvannak az előnyei: könnyen méretre vágható, leragasztható és száradást követően azonnal használható. Bár a ragasztós vinyl padló lerakás egyszerűen elsajátítható, szükségesek a pontos vágások, a biztos kéz és valamennyi türelem. Ezt a módszert akkor válasszuk, ha érezzük magunkban a kellő affinitást.

Ha nincsen éppen mozgósítható rokonunk vagy ismerősünk, akár egyedül is lerakhatjuk bármelyik típust. Különösebb felszerelésekre sincs hozzá szükségünk, különösen a klikkes változathoz. Az alap barkács kellékek, mint vízmérték, vonalzó, ceruza vagy snitzer viszont mindig legyenek kéznél.

A klikkes padló méretre vágását dekopír fűrésszel tudjuk elvégezni, a lapok egymásba illesztéséhez pedig egy puha fejű gumikalapács is hasznos lehet.

A ragasztós változathoz elég lehet egy erősebb vágóeszköz, akár snitzer, valamint szükségünk lesz egy kenőlapra a ragasztó felviteléhez és egy hengerre, amivel a lapokat a ragasztóba bedolgozzuk.

A felület előkészítése

Nagyon fontos, hogy megfelelően előkészített felületen kezdjünk el dolgozni. Ha ez egy kis tisztítást követően rendelkezésünkre áll az ilyen aljzat, akkor neki is láthatunk a feladatnak. Ha viszont a felület egyenletlen, akkor padlókiegyenlítőt kell letennünk.

Nagyobb helyiségekben az első sort középen tegyük le míg más esetben kerülhet közvetlenül a fal mellé. Ha letettünk egy sort, az újat mindig legalább 30 centi eltolással kezdjük. Ez lehet az előző sorból visszamaradt, utolsó darab, de ha a deszka pont végigér, akkor egy kisebb darabot le kell vágnunk a következő sor megkezdéséhez. A lapokat mindig a beeső fénnyel egy irányba kezdjük el lefektetni.

Klikkes vinyl padló esetén a párazáró fólia nem kötelező, de hasznos, ezért nem árt ezt is letennünk. Ráadásul ha bármilyen problémánk adódna a burkolattal, akkor a garancia érvényesítéséhez szükséges is lehet.

A vinyl padló alátét szintén hasznos, nem csak a lépések zaját csökkenti, de puhább, kényelmesebb járást biztosít, eltünteti a kisebb felületi egyenletlenségeket, valamint hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezek az alátétek értelemszerűen csak a klikkes darabok alá kerülhetnek, hiszen a ragasztós vinyl padlót közvetlenül az aljzathoz kell rögzíteni.

Ragasztós vinyl padló lerakása

ragasztós vinyl padló lerakása

Kezdjük el lefektetni a lapokat egymás mellé, körülbelül 3-4 sorban. Ha az első pár sor felkerült, ceruzával jelöljük meg az aljzaton utolsó sornak a szélét, majd szedjük vissza a lapokat, a megfelelő sorrendben.

Ezt követi a vinyl padló ragasztása: egy kenőlap segítségével hordjuk fel a ragasztót a kijelölt területre, egyenletesen elosztva az aljzaton. Ha ezzel végeztünk, várjunk kb. negyed órát, mielőtt helyére kezdenénk illeszteni az első sorokat.

Fontos, hogy a túl sok ragasztó a lapok elcsúszásához vezethet. Ezzel kapcsolatban mindig figyelmesen olvassuk el a választott ragasztó felhasználási utasításait. Mindig erre a célra való ragasztót válasszunk, a hagyományos PVC ragasztó nem lesz megfelelő.

Szépen, lapról lapra haladjunk. Először mindig illesszük oda pontosan a padlólapot az előzőhöz – csak ha ezzel megvagyunk, utána nyomjuk bele a ragasztóba.

Ugyanezeket a lépeseket kell ismételnünk addig, amíg a helyiség végére nem értünk. Ha az utolsó lapot is a helyére tettük, a tökéletes tapadás érdekében egy legalább 50 kilogrammos hengerrel dolgozzuk végig az egész felületet.

Klikkes vinyl padló lerakása

klikkes vinyl padló lerakása

Mielőtt nekikezdenénk a munkához, akklimatizálni kell a padlólapokat: ehhez kb. 24 órára helyezzünk el valamennyi elemet bontatlan csomagolásan az adott helyiségben.

A klikkes kivitel esetén a lapokat egymásba pattintva, ragasztás nélkül lehet lerakni. Mindegyik cég klikkzárai eltérő csatlakozási technikát követelnek meg, ezért minden esetben pontosan olvassuk el a felhasználási tájékoztatót.

Az első panelt a csapjával a fal felé kell helyezni, majd a rövid oldal mentén pontosan hozzáilleszteni a következő lapot. Akár gumikalapáccsal is dolgozhatunk, lágy ütésekkel összezárva a lapokat. Mindig balról jobbra haladva dolgozzunk és a paneleket hosszirányban fektessük le, mert így a felület sokkal szilárdabb lesz.

Fontos, hogy minden esetben biztosítsunk egy kb. 5 milliméter széles úgynevezett működési légrést a falaktól, csövektől vagy küszöbtől, amit alapvetően még szilikonnal sem szabad kitölteni. Erre különösen az utolsó sor lerakásánál kell figyelmet fordítanunk.

Vinyl padló lerakása csempére, járólapra

Ha csempére vagy járólapra tennénk le a vinyl padlót, mindenképpen győződjünk meg, hogy a meglévő burkolat biztonságos és jó állapotban van.

vinyl padló csempére

Tisztítsuk meg alaposan, ne maradjon rajta semmilyen szennyeződés. Csempére történő burkoláskor Vinyl padló alátét alkalmazása kötelező. Ha pedig a hézag vagy a fuga 4 milliméternél szélesebb és 1 milliméternél mélyebb, akkor a megfelelő anyaggal (pl. hézagkitöltő műgyantával) kell eltüntetni azokat.

Vinyl padló lerakása járólapra, laminált padlóra vagy parkettára szintén lehetséges, ekkor alátét, valamint párazáró fólia lefektetése kötelező. Járólap esetén annak vastagsága miatt a klikkes burkolatot ajánlott: alátétlemez használatával évek múltán sem fog a járólap fugája „átütni” a burkolaton.

Vinyl padló padlófűtés

A legtöbb vinyl padló alkalmas arra, hogy padlófűtéssel együtt használják őket, erről minden esetben érdemes informálódni a vásárlás során. Oda kell figyelnünk, hogy a vinyl padló lerakása előtt a padlófűtést kapcsoljuk ki és szobahőmérsékletű felületen kezdjünk dolgozni.

Padlófűtés esetén a betonaljzat nedvességtartalmának kevesebbnek kell lennie, mint 1,8 %. A padlófűtés hőmérséklete nem lehet magasabb 27 Celsius foknál, a bemenő víz pedig maximum 50 Celsius fokos lehet.*

Ezért imádjuk a vinyl padlót!

Az egyszerű telepítés és széles felhasználási lehetőség miatt méltán népszerű, időtálló megoldásról beszélhetünk . Vinyl padló lépcsőre, fürdőszobába, falra vagy a konyhába egyaránt remek megoldás, vízzáró, vízálló, hőtűrő és strapabíró anyag.

A fenti lépéseket betartva, odafigyelve adott esetben a helyiség sajátosságaira, mi magunk is bátran nekiláthatunk akár új lakásba költözünk, akár meglévő helyiségeinknek szeretnénk modern és dizájnos külsőt kölcsönözni.

*Forrás: dunaparketta.hu

vinyl padló választék

Vinyl padló kisokos

Mindent a vinyl padlóburkolatról

Tartalom