Vinyl padló kisokos

Ha szoba padlójáról van szó, akkor sokak gondolkodás nélkül elmennek a Diego-ba vagy bármely másik szakáruházba, hogy kiválasztásra kerüljön a tökéletes parketta, esetleg laminált parketta. Ez azonban korántsem az egyetlen lehetőség, ami rendelkezésre áll, hiszen ma már a vinyl padló is nagy népszerűségnek örvend a lakásfelújítók körében.

Az egyik ismerősünk lakása is épp nemrég készült el, a végeredmény pedig épp olyan lett, mint amilyet szeretett volna – szép, rugalmas, “meleg” és nyikorgásmentes. Most elmondjuk, milyen szempontokat vett figyelembe, mielőtt megkérte a szakembert, hogy parketta helyett inkább vinylt használjon.

Mi a vinyl padló?

vinyl padló burkolat
vinyl padló burkolat

Anna olyan padlót szeretett volna, ami nem nyikorog. Bár mi mondtuk neki, hogy a nyikorgás általában a szakszerűtlen lerakási technika eredménye, nem pedig a parketta hozadéka, de ő hajhatatlan volt. Így talált rá a vinylre, amit joggal nevezhetünk a padlóburkolatok 21. századi generációjának, elvégre rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

A vinyl padló előnyei

A vinyl padló ugyanúgy, ahogy a parketta vagy a laminált parketta természetes fa hatást kelt. Ugyanakkor a másik kettővel ellentétben 100%-ban vízálló, ami meglehetősen fontos szempontot jelentett Anna esetében is. Azt mondta, bármikor előfordulhat, hogy véletlenül kiömlik valami a padlóra. Ha nem ő ennyire ügyetlen, akkor biztos, hogy a férje vagy a gyerekek öntözik meg a padló burkolást, szóval inkább nem kockáztat.

Hogy történik a vinyl padló lerakása?

Amikor Anna megkérdezte a szakembereket, hogy hány napra kell kiköltözniük a lakásból, akkor azt a választ kapta, hogy ne aggódjon, hamar meglesz. És tényleg, nagyjából 4-5 nap kellett ahhoz, hogy a padló burkoló cég kész legyen a munkával. Először egy aljzatkiegyenlítőt kentek a padlóra, majd arra tették rá a speciális ragasztót, és a vinyl lemezeket. Végül egy speciális hengerrel mentek át rajtuk.

A vinyl padló ragasztós vagy klikkes is lehet

vinyl padló lerakása
vinyl padló lerakása

Anna a ragasztós vinylt választotta, de létezik klikkes is, aminek a lerakása még ennél is gyorsabb lett volna. A logoclick típusú vinyl lemezek ráadásul fel is szedhetők, ami azt jelenti, hogy ha költözöl, akkor a padlót is viheted magaddal.

Miért választotta Anna mégis a ragasztós vinylt?

ragaztós vinyl

Azt mondta, hogy ennek csak pénzügyi okai voltak, ez ugyanis olcsóbb, mint a klikkes.

Lerakása egyszerűbb, mintha matricát ragasztanánk le a padlófelületre.

 

Mennyibe kerül a vinyl padló?

Anna nem az egész lakást vinyleztette, csak a nappalit és a közlekedőt, így a burkoló cég nagyjából 40-44 négyzetméteres területen dolgozott. Az aljazkiegyenlítővel, ragasztóval, vinyl padló lapokkal, szegélylécekkel és a munkadíjjal együtt 300.000 forintba került a lapozás. A Diego-ban a legolcsóbb ragasztós vinyl 2499 Ft/négyzetméter, a logoclick változatok pedig 5999 Ft/négyzetméter ártól kezdődnek.

Akkora a választék, hogy nem győzött dönteni

Igazából csak a képzelet szabhat határt annak, hogy milyen vinyl padló kerül kialakításra. Anna is nehezen tudott dönteni, míg így is rengeteg lehetőség közül választhatott, hogy volt egy költséglimit, amit nem akar átlépni. Végül egy világos skandináv “light” árnyalat mellett döntött, mert az – az ő szavaivel élve – légies hatást kelt.

Anna tökéletesen meg van elégedve a vinyl padlójával. Elmondása szerint áldja az eszét, hogy nem a hagyományos parketta mellett döntött, hanem bátor volt, és be merte vállalni ezt az újfajta megoldást, még így is, hogy sokan megpróbálták lebeszélni róla.