Vinyl padló kisokos

Ha szoba padlójáról van szó, akkor sokak gondolkodás nélkül elmennek a Diego-ba vagy bármely másik szakáruházba, hogy kiválasztásra kerüljön a tökéletes parketta, esetleg laminált parketta. Ez azonban korántsem az egyetlen lehetőség, ami rendelkezésre áll, hiszen ma már a vinyl padló is nagy népszerűségnek örvend a lakásfelújítók körében.

Az egyik ismerősünk lakása is épp nemrég készült el, a végeredmény pedig épp olyan lett, mint amilyenre vágyott. Anna olyan padlót szeretett volna, ami nem nyikorog. Bár mi mondtuk neki, hogy a nyikorgás általában a szakszerűtlen lerakási technika eredménye, nem pedig a parketta hozadéka, de ő hajthatatlan volt. Így talált rá a vinylre, amit joggal nevezhetünk a padlóburkolatok 21. századi generációjának, elvégre rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Ha te is keresed a tökéletes megoldást, akkor könnyen lehet, hogy a vinyl padló mellett teszed le a voksodat. Ha még nem ismered ezt a típust, akkor tarts velünk, cikkünkben töviről hegyire bemutatjuk ezt a padlótípust és választ adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Mi a vinyl padló?

vinyl padló burkolat
 

A vinyl szintetikus anyagokból készül. Az alapréteg általában üvegszál, amelyet különböző lágyító anyagokkal vonnak be. A legfelső réteg egy 0,5 milliméter vastag, úgynevezett kopóréteg, ami nagyobb ellenállóságot biztosít. A vinyl padló lerakása egyszerű és gyors, nem véletlenül annyira népszerű.

Milyen anyagból készült és miben különbözik a laminált padlótól?

A vinyl padló anyaga PVC ugyan, de annak egy sokkal keményebb, merevebb és strapabíróbb változata. Sokan nem tesznek különbséget a linóleum, a PVC és a vinyl burkolat között, pedig utóbbi egy valóban innovatív megoldás, amely egyszerre tartalmazza különböző burkolóanyagok előnyös tulajdonságait.

Nem véletlenül egyre népszerűbb a vinyl felhasználása, hiszen előnyös tulajdonságai mellett gyorsan és egyszerűen lerakható, nem kell szakembernek lennünk hozzá. Két fő típusa létezik: a ragasztható, illetve az úgynevezett klikkes változat. Míg előbbit egy speciális ragasztó segítségével kell az aljzathoz rögzíteni, addig a klikkes változat darabjait méretre vágás után egyszerűen egymásba kell illesztenünk.

A klasszikus, tekercsben kapható PVC burkolatokkal szemben a Vinyl burkolat sokkal keményebb, merevebb és strapabíróbb kialakítású. Ha nehezebb bútorokat, szekrényeket vagy éppen egy régi zongorát tartanánk rajta, azok nem hagynak nyomot, a felület a nagyobb nyomásnak is képes ellenállni.

Bár jól ellenáll a külső hatásoknak, kialakítása mégis puha, amely sokkal halkabb járást biztosít, valamint ízületeinkre is jótékonyabb hatással van. Alapvetően melegség érzést biztosít még padlófűtés nélkül is, így semmi akadálya, hogy akár mezítláb járjunk rajta.

A laminált padlókkal sem szabad összetéveszteni, a vinyl padlót, mely szintetikus anyagokból készül. A laminált padló, bár megjelenésében hasonló, nagyrészt faőrleményből készül.

Fontos különbség a kettő között, hogy míg a vinyl padló tökéletesen vízálló, addig a laminált típusokat legfeljebb egy nedves ronggyal célszerű tisztítani. Így például a fürdőszobában vagy az előszobában nem javasolt használni, ellentétben egy vinyl padló ezekben a helyiségekben is kiválóan funkcionálhat.

Milyen mintázatokból választhatunk?

A laminált padlóhoz képest a vinyl burkolat megjelenésben is változatosabb képet mutat: nem csak a parkettára, hanem különböző kő és kerámia burkolatokra egyaránt hasonlíthat.

A fahatású vinyl járólap megtévesztésig visszaadja a valódi fa hatást, elképzelhető, hogy észre sem vesszük a különbséget. Más típusok ugyanígy képesek visszaadni a kő hatását: megjelenésükben szintén összetéveszthetők egy hidegburkolattal is, azonban klasszikus melegburkolatként élvezhetjük ennek minden előnyét. 

A különböző típusok előnyei és hátrányai

Alapvetően tehát a klikkes és a ragasztós változat létezik. Mindkét fajta vinyl padló lerakása viszonylag könnyen elsajátítható, a lapok pedig egyszerűen méretre vághatók.

A klikkes vinyl padló előnye, hogy a lapok vágásából keletkező forgácson kívül nagyon kevés kosszal jár együtt. Telepíteni amúgy is nagyon egyszerű, mindösszesen méretre kell vágni néhány deszkalapot, illetve az egyes darabokat egy mozdulattal egymásba illeszteni.

A ragasztós vinyl padló szintén könnyen vágható, ráadásul nem is jár semmilyen hulladék keletkezésével. Azonban ragasztani kell: azon túl, hogy a ragasztó keverése és felvitele valamivel bonyolultabb folyamat, illetve meg kell várni bizonyos száradási időszakokat, ami miatt kicsit időigényesebb feladat.

Ha teljesen kezdők vagyunk, akkor érdemes a klikkes megoldással próbálkoznunk, hiszen a ragasztásnál nagyobb a hibázás lehetősége, ráadásul egy kis pontatlanság esetén a lapok visszaszedése is nehezebb, mint a klikkes vinyl padló esetében.

Milyen felületekre lehet lerakni a vinyl padlót?

A vinyl padlókat szinte bármilyen felületre lerakhatjuk. Egy lakásfelújítás esetén nem kell az előző burkolatot eltávolítanunk, egyedül a padlószőnyeget lehet szükséges felszedni, ami egy viszonylag egyszerűen elvégezhető művelet.

Kerülhet csempére, járólapra, laminált padlóra vagy parkettára is. Sőt, akár lépcsőt, falat vagy a szekrényt is lehet vele burkolni. A vinyl falra való alkalmazása például kifejezetten népszerűvé vált az utóbbi időben.

Arra kell figyelni, hogy a felület jó állapotban legyen, mentes legyen mindenféle szennyeződéstől, illetve csempére vagy járólapra történő burkoláskor alátétlemez alkalmazása kötelező.

Mivel kopásállósága magas, ezért a nagy igénybevétel sem okoz neki gondot. Ezért nem csak lakásokban, de például forgalmas közintézményekben is egyre gyakrabban találkozni ezzel a megoldással.

Milyen helyiségekbe javasolt ezt a padlófajtát letenni?

A vinyl padló egyik nagy előnye a sokoldalú felhasználás. Olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, mint a vízállóság, vízzáró vagy hőtűrő képesség. Ezek pedig alkalmassá teszik arra, hogy szinte bármelyik helyiségbe telepítsük.

Más melegburkolatokkal ellentétben a fürdőszobába, a konyhába vagy az előszobába is lerakhatjuk őket – például egy kő hatású padlólap kiváló megoldás lehet ezekbe a helyiségekbe. Azon túl, hogy vízálló, felülete csúszásgátló anyagok használata nélkül, természetes tulajdonságainak köszönhetően csúszásmentes.

Figyelembe véve, hogy nem fából, hanem műanyagból készülnek, nem kell attól tartani, hogy a nedvesség hatására esetleg felpúposodna. Nem csak a kifröccsenő víz nem fogja tönkretenni, de könnyedén és jól lehet tisztítani is, így a nagy igénybevételnek kitett előszobában is megfelelő választás lehet.

A nappaliban és a hálószobában nem a vízállóság a legfontosabb szempont, ide inkább egy komfortosabb, melegebb hatást nyújtó darabot érdemes lerakni.

A vinyl padló anyagának és az alá lefektetett alátétnek köszönhetően kényelmes, halk járást biztosít, puha kialakításának köszönhetően pedig ízületeinket is kíméli.

Padlófűtéssel együtt is használható, de ennek hiányában sem muszáj papucsot húznunk vagy szőnyeget lefektetnünk. Jó hószigetelő hatással rendelkezik, ezért télen sem hűl ki.

Ha szeretnénk, akár ugyanazt a típussal burkolhatjuk konyhánkat és nappalinkat, de akár hálószobánkat is. Ezzel pedig barátságossá, otthonossá tehetjük lakásunkat, harmóniát teremtve az egyes helyiségek között, ami például egy amerikai konyha esetén nagyon előnyös tud lenni.

Klikkes és a ragasztós vinyl – melyiket hova érdemes rakni?

Alapvetően választás kérdése, hogy melyik helyiséget milyen típusú padlóval burkoljuk le. Ha a falra szeretnénk helyezni, akkor viszont csak a ragasztós megoldás jöhet szóba.

Ha egy vastagabb járólapot szeretnénk vinyl padlóval burkolni, akkor javasolt a klikkes burkolatot letenni, ráadásul az alátétlemez használatát sem szabad elmulasztani, hogy hosszabb idejű igénybevétel esetén se üssön át rajta a járólap fugája.

Ez fontos különbség a két változat között: a ragasztós rugalmas anyagból készült, ezért a kisebb felületi egyenletlenségek könnyeben megjelenthetnek rajta. Ha a felület nem tökéletesen sima, akkor kitüremkedések formájában átüthetnek rajta vagy éppenséggel pár helyen megsüllyedhet a padló. A klikkes alá fektetett alátét ráadásul képes eltüntetni a kisebb réseket, kiegyenlíteni az apróbb felületi eltéréseket.

Hogy történik a vinyl padló lerakása?

Ennek a padlólapnak hatalmas előnye, hogy baromi egyszerűen és gyorsan lerakható, így egy kisebb lakásfelújítás alkalmával is sort lehet rá keríteni. Még csak szakemberre sem feltétlen lesz szükségünk ha ezt a megoldást választjuk, egyedül, vagy egy kis segítséggel házilag is könnyen kivitelezhető.

Tartalom