A lakásfelújítás főbb szakaszai

Azok a napok már régen elmúltak, amikor a szüleink óva intettek minket attól, hogy bármit is javítsunk a lakásban, mert az port, rendetlenséget és néha a nem megfelelően felragasztott tapéta miatti veszekedést okozhat. Az ilyen javítási munkálatok akár „befejezetlen” státuszba is léphettek vagy évekig elnyúltak. Manapság már a lakásfelújítás minden feladatát és problémáját egy tervezőiroda vállalja magára.

Ön csupán kiválasztja a legszimpatikusabb belsőépítészt, aki majd gondoskodik az anyagok kiválasztásáról, a szakképzett munkaerő toborzásáról és a határidők betartásáról. De mivel is kezdődik a lakásfelújítás? A javítással kapcsolatos munkálatokat a projektterv összeállítása és a becslések elkészítése előzi meg. Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy csupán egy apró kozmetikázást szeretnénk-e elvégezni vagy egy átfogóbb újjáépítésbe kezdünk. Az utóbbi esetben bizonyos állami intézmények beleegyezése szükséges az átalakítások véghezviteléhez.

Jogi szempontból nézve egy lakásfelújítás ingatlan ügyletnek számít, mivel a helyszínen javítási és építési munkálatok történnek, amelynek eredményeképpen a tervrajzban és a tulajdoni lapban változások történnek. Nagyon gyakran előfordul az, hogy nem rendelkezünk elegendő szabad hellyel a lakásban vagy valami ambiciózusabb kialakítást tervezünk. Az átfogóbb újjáépítés segítségével növelhetjük az otthonunk kényelmét vagy akár a szobák mennyiségét is.

 

A lakásfelújítás kezdeti szakaszában a felesleges válaszfalak lebontása, a falak és a mennyezet megtisztítása, a padlóburkolat eltávolítása, az ajtófélfák és a fürdőszobai berendezések leszerelése szerepel. A felgyülemlett szemét kihordása és a helyszín előkészítése után az építőanyagok helyszínre történő szállítása következik. Ha az Ön lakásfelújítása bármilyen típusú újratervezéssel is párosul, abban az esetben először az új helyiségek kerülnek kialakításra és felépítésre.

Ezután a villanyszerelők és az épületgépészek munkálatain van a sor és csak ezeket követően végezhetőek el a falakon az úgynevezett durvább vakolási feladatok, a padló lerakása és a mennyezetek szintezése (amennyiben nem függesztett mennyezetet szeretne). Ezekkel a munkákkal egyidejűleg elvégezhető az ablakpárkányok, a fűtőtestek és a vízvezetékek telepítése.

lakásfelújítás

A továbbiakban a lakásfelújítás olyan fontos szakaszokkal folytatódik, mint például a függesztett vagy a feszített álmennyezet felszerelése és a kerámia lapokkal történő padlóburkolás. Ezt követően a festési munkálatokat végzik el a mesterek, majd előkészítik a helyiségeket a parketta vagy más tetszőleges padlóburkolat lerakására.

Az összes beszerelési és telepítési munkálat akkor tekinthető befejezettnek, amikor a tapétát felragasztották, a fürdőszobai berendezéseket és a világítótesteket telepítették, az ajtók a helyükön állnak, a helyiséget pedig kiürítették a fennmaradó szeméttől és kitakarítják azt. A lakásfelújítás ekkor mondható befejezettnek, Ön pedig elfoglalhatja új otthonát!

Tartalom