Kerti grill építése kezdőknek lépésről-lépésre

A kerti grill építése házilag is sikerrel kivitelezhető munka, a legjobb az egészben pedig az, hogy tapasztalat és különösebb barkács képesség hiányában is sikerrel járhatunk. Mindenkit bíztatunk, hogy bátran vágja bele a fejszéjét ebbe a DIY projektbe, mert a végeredmény mindenkinek kedvére lesz!

Mostani bejegyzésünkkel azoknak szeretnénk kedveskedni, akik már ráuntak a szomszéd kertből áradó finom illatokat szagolgatására, s úgy döntöttek, a saját kezükbe veszik az irányítást, és tökélyre fejlesztenék a „grillező házilag” című projektet.

Kerti tűzrakóhely téglából – miért érdemes belevágni?

Alapvetően nagyon praktikus, ha a kert saját sütögetővel is fel van szerelve, különösen ha nagy a család és széles a baráti kör.

 

A grillező azonban nemcsak a finom falatok elkészítésére szolgál, de megfelelő és gondos kivitelezés fejében roppant esztétikus látványt is nyújt.

A kerti grill egyszerre praktikus és stílusos dísze is a kertnek.

Kerti grill téglából: mire lesz szükségünk?

téglafal

A kerti grill építéséhez szükséges legtöbb hozzávalót barkácsüzletből és építőanyag kereskedésből szerezhetjük be, de a listán olyan hozzávalók is megtalálhatók, amely akár a háztartásunkban is fellelhetőek. Lássuk, mire lesz mindenképpen szükség:

  • Standard méretű téglák (90-100 db). A tégláknak nem kell teljesen újnak lenniük, a grillező házilag történő elkészítéséhez akár bontott téglákat is használhatunk.
  • Cement, víz és sóder. Ezekből lesz a beton. Barkácsüzletben egyébként előre kevert betont is lehet kapni, ám lényegében a hozzávalókat is könnyedén összekeverhetjük, így ráadásul a pénztárcánknak is jót teszünk.
  • betonacél
  • falazó- és samotthabarcs
  • sütőrács
  • vízüveg

Kerti grill építése – a munka nulladik lépése

Először is, mielőtt még felgyűrnénk az ingujjat, meg kell találnunk az ideális helyet a leendő sütögetőnknek. A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha a grillezőt a konyhához vagy a teraszhoz közel tervezzük kiépíteni.

A tervezés fázisában ne csak a talajviszonyokat vegyük górcső alá (sima, lapos talajon kell építeni), de a szélcsendes zug megtalálására is fokozott figyelmet kell szentelni. Figyeljük meg, milyen irányból szokott általában fújni a szél, és ennek függvényében olyan helyet válasszunk ki, ahonnan a sütés során keletkező füst nem a szomszéd kertjébe árad át. Fogjunk papírt és ceruzát, és vázlatosan tervezzük meg a leendő sütögetőt.

Vágjunk bele, elő az ásóval!

Ha megvan az ideális hely, elkezdhetjük kiásni az alapot.

Mivel a grillező alapvetően nem nagy súlyú, nem kell mély gödröt ásni – 15, maximum 20 cm mélységű alap már elegendőnek bizonyul.

Az alapnak stabilnak kell lennie. A kiásott alapzat négyzet alakú (90*90 cm). Zsaluzzuk ki a gödröt 4 darab léccel (15 vagy 20 cm széles léceket használjunk az alapzat mélységéhez mérten), majd öntsük ki betonnal (sóder, víz és cement megfelelő arányú keveréke).

A betonozás során használjunk bőven betonacélt – ezek a vasak a már megkötött beton fokozott strapabíróságában, nagyfokú terhelehetőségében játszanak nagy szerepet. A tapasztalt kőművesek tanácsát megfogadva ne sajnáljuk az acélt a betonból!

Várakozás közben sem tétlenkedhetünk

A betonnak kellő szilárdságúra kell száradnia. A tapasztalat azt mutatja, ez körülbelül 1-2 hét alatt meg is történik.

A várakozással töltött időben ne feledkezzünk meg a beton rendszeres vízzel való locsolásáról sem. A zsalut egyébként a betonöntéstől számított harmadik napon lebonthatjuk.

A betonalapnak teljesen simának, egyenesnek kell lennie – ezt vízmérővel könnyen ellenőrizhetjük, s ha szükség van rá, javíthatjuk.

Kerti grill építése – végre formát ölt a DIY sütögető!

kerti grill sütögető

Ha az alapzat teljesen megszáradt, lerakhatjuk az első téglasort. Ne feledjük! A téglákat is betonhabarcs tartja össze, így a cement-víz-sódert kombinációra a továbbiakban is szükségünk lesz.

A téglákat rakjuk precízen egymás mellé és fölé, kitöltő rétegként pedig használjuk a habarcsot. A sarkoknál figyeljünk arra, hogy a lerakott téglák 90 fokos szöget zárjanak be.

A téglafal lerakása közben vegyük figyelembe, hogy annak első oldalán ki kell hagynunk egy „ajtót” is – ez lesz a tűzrakáshoz szükséges kellékek tárolására alkalmas bemélyedés.

Kis kézügyesség és tapasztalat fejében ezt az üreget akár boltívesre is tervezhetjük, de persze ez nem kötelező. A különbség a boltíves és a hagyományos nyílás között csupán az előbbi nagyobb esztétikai értékében mutatkozik meg.

Fontos! A tároló fölött helyezkedik el a tűztér – az előbbi tehát felül zárt. Amíg a habarcs megköt a tároló fölött, használjunk léceket (zsalut) a téglák kitámasztásához.

A téglák lerakásáról

A téglákat csúsztatva rakjuk le, így a szerkezet stabilabb lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az egyik sort egy egész téglával indítottuk, a második sort kezdjük fél téglával, a harmadikaz pedig nyissuk ismételten egész darabbal.

Hogyan alakítsuk ki a tűzteret?

A tűztér a saját kezűleg készített grillező esetében a tároló fölött található. A tűzteret további két téglasor keretezi. A sütőrácsot a második sor téglára rögzíthetjük. E célból használhatunk fém rögzítő elemeket, amelyeket szintén barkácsüzletből szerezhetünk be a legegyszerűbben.

Ha a rács a helyén van, utolsó lépésként rakjunk a fölé még egy sor téglát.

Tartalom