10 elpusztíthatatlan szobanövény, az igazi túlélők

Az elpusztíthatatlan szobanövények elsősorban azoknak tesznek jó szolgálatot – akik valamilyen rejtélyes oknál fogva – képtelenek életben tartani a cserepes barátaikat. Ha most magadra ismertél a leírásból, a lehető legjobb helyen jársz! Mutatunk 10 igazán strapabíró szobanövényt, amelyek garantáltan a Te otthonodban is szépek, egészségesek maradnak.

Mitől lesz strapabíró egy szobanövény?

A szobanövények vadon élő változatai híresek alkalmazkodóképességükről – remekül állják az adott régió időjárási viszonyait (gondoljunk például a sivatagokban élő kaktuszra).

Ezek a strapabíró növények a lakásban is igénytelenek. Sőt! Épp a túl sok törődés az, amit nehezen viselnek. A listánkkal nem csupán azokat a növényeket ajánljuk a figyelmedbe, amelyek remekül tűrik a szárazságot és a meleget, de olyan fajtákat is bemutatunk, amelyek a viszonylag kevés természetes fénnyel is beérik.

1. Zöldike – az elpusztíthatatlan szobanövények nagyágyúja

chlorophytum comosum zöldike
 

Nem véletlen, hogy a listánkon a zöldike szerepel az első helyen. A zöldike (Chlorophytum comosum) igazi túlélő. A növény hosszúkás levelei zöldek, világos csíkkal középen. Nem csupán a fenntartása könnyű, de (mivel folyamatosan fiatal sarjakat növeszt), a szaporítása is.

A zöldike remekül bírja a hidegebb hőmérsékletet is – akár 7-10 Celsius fokban is életben marad, igaz, a növekedése ebben az esetben lelassul. Bár kedveli a fényt, árnyékos helyen is jól bírja a környezeti viszonyokat.

2. Pozsgafa – a növény, aki bonsai fa szeretett volna lenni

pozsgafa strapabíró szobanövény

A pozsgafát (Crassula ovata) sokan majomfának is nevezik. A Dél-Afrikában őshonos növény szobanövényként nevelgetve valódi kincs – kevés faj bizonyul ilyen elképesztően strapabírónak.

A pozsgafa bokros növény, levelei aprók, kerekdedek. A bonsai fához hasonlóan remekül bírja a meleget, alig igényel öntözést.

3. Anyósnyelv -utánozhatatlan az igénytelensége

szárazságtűrő növény anyósnyelv

Az anyósnyelv (Sansevieria) sivatagi növény, s mint olyan, remekül bírja a szárazságot, a meleget. Nem igényel sok locsolást, az árnyékban is remekül érzi magát.

4. Elképesztően esztétikus: a lepkeorchidea

rózsaszín lepkeorchidea phalaenopsi

Az orchideákról úgy hírlik, sok törődést igényelnek. Üdítő kivétel ez alól a lepkeorchidea (Phalaenopsis), amely akár hosszú hónapokon keresztül is megörvendeztet csodaszép virágával, s mindezt nagyon kevés gondozásért cserébe. A szóban forgó orchidea szereti a meleget, kevés locsolással is beéri.

Az orchideák gondozásáról bővebben itt olvashatsz.

5. Sárkányfa -egzotikus atmoszféra az otthonodban

sárkányfa dracaena

Ha élsz-halsz az egzotikus növényekért, a sárkányfát (Dracaena) imádni fogod! A Kanári-szigeteken őshonos sárkányfa nemcsak a meleget tűri jól, de a félárnyékos helyeken is szépen fejlődik.

Akár a fürdőszobában is tarthatod, hiszen nagyon kedveli a magas páratartalmú, viszonylag árnyékos helyeket. Ha viszont nem locsolod rendszeresen, kipusztul.

6. Elpusztíthatatlan szobanövények – még egy kis sárkányfa, a fehérszélű fajtából

Ha tetszik a gondolat, hogy odahaza sárkányfát nevelgess, valószínűleg a szóban forgó növény egyik közkedvelt típusára, a fehérszélű sárkányfára (Dracaena braunii) sem fogsz tudni nemet mondani.

De miért is tennéd? Ez a növény szinte minden környezeti viszonyt jól tűr, kedveli a meleg helyeket, viszont direkt napfénynek inkább ne tedd ki. A fehérszélű sárkányfa szereti, ha sokat locsolják.

7. Fikusz – az esztétikus zölddekoráció és a házi légtisztító kombinációja

strapabíró növény fikusz

A fikuszt (Ficus elastica) készakarva is nehéz elpusztítani – alig igényel gondoskodást, télen-nyáron jól érzi magát a szobában. Kiválóan tűri a szárazságot, kedveli a meleget.

A fikuszt nem kell sokszor locsolnod, viszont arra figyelj oda, hogy időközönként letörlöd a leveleiről a port – így a szobanövényed nem csupán dekorációs elemként szolgál, de a szoba levegőjének tisztításában is jócskán kiveszi a részét.

A fikusz gondozásáról bővebben itt olvashatsz.

8. A bájos szobaliliom nemcsak a szépségével hódít

strapabíró szobanövény szobaliliom

A szobaliliomot (Clivia) két legjellemzőbb tulajdonsága teszi igazán kedvelt zölddekorációvá. Egyrészt elképesztően igénytelen, másrészt bámulatosan szép, ha virágot hoz. Érdekes, hogy a folyamatos meleg környezet nem tesz neki jót: akkor hoz minél több virágot, ha nincs folyamatosan meleg térben.

Ahhoz, hogy a szobaliliom egész évben szép maradjon, teleltessük 5-10 Celsius fokos hőmérsékletű szobában. Sok locsolást nem, viszonylag sok fényt igényel.

9. Agglegénypálma nemcsak agglegényeknek

agglegénypálma

Az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifoia) sokak kedvence – nem véletlenül. Ha egy szinte elpusztíthatatlan szobanövényre vágysz, ami egyaránt remekül tolerálja a fényt és az árnyékos elhelyezést is, az agglegénypálma legyen a választásod tárgya.

Természetesen a szobanövény fényes helyen gyorsabban nő, de az árnyékos helyet is kedveli – ha ilyen szobában tartod, a levelei sötétzöldekké válnak az általános világoszöld helyett.

Ez a roppant mutatós szobanövény egyetlen dolgot nem szeret – a túl sok vizet. A gyakorlatban ez azt jelenti, a locsolással sem lesz túl sok problémád.

10. Kaktusz tüskék nélkül?

karácsonyi kaktusz szobanövény

Az ezerszínű karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) nemcsak az ünnepek alatt szép. Egy igazán hálás szobanövény – ha betartod a gondozásához fűződő, alapvetően egyszerű szabályokat, karácsony táján csodaszép virágokkal örvendeztet meg. Ez a strapabíró szobanövény pontosan erről a tulajdonságáról kapta a nevét: bár egész évben dekoratív, igazi szépségét a szeretet ünnepe tájékán fedi fel.

Változatos színvariációkban kapható, a virágai lehetnek rózsaszínűek, lilák, narancssárgák vagy éppen fehérek. A karácsonyi kaktusz nem szereti a száraz levegőt, kedveli a napfényes helyiségeket, ősztől viszont már inkább árnyékosabb helyen kell tartani a megfelelő intenzitású rügyképződés érdekében. Sok vízre nincs szüksége, jól tűri a szárazságot is.

szobanövények gondozása

A szobanövények gondozása – kisokos

Lakásod legszebb díszei a növények lehetnek, ehhez azonban megfelelően kell tudnod gondoznod őket. Cikkünkben bemutatjuk az alapokat.

Tartalom