A lakáskiegészítők szerepe az otthon megjelenésében

A lakáskiegészítő elemeknek ugyanolyan fontos szerepük van otthonunk életében, akárcsak az ékszereknek egy elegáns hölgy megjelenésében. Ők jelentik az utolsó tollvonást, amivel a kompozíció egy tökéletes egységgé áll össze.

A belső terek többsége a tulajdonos személyiségét tükrözi.

Tükör
Tükör

Ezért a házhoz tartozó lakáskiegészítők nemcsak a szoba stílusától, hanem legtöbbször pusztán a személyiségi jegyektől függően kerülnek kiválasztásra.

Ezek általában olyan tárgyak, amelyek nem rendelkeznek közvetlen funkcionális céllal vagy pedig a dekoratív funkciót a praktikussággal kombinálják, mint például a vázák, a képek és a tükrök.

Fali kép
 

Természetesen a lakáskiegészítők bősége megnehezíti a takarítást, ami jó néhány hölgynek gondot okoz és nyilvánvaló, hogy egy dolgozó nő nem képes folyamatosan ezeknek az apróságoknak a tisztántartásával foglalkozni.

Ezért minden háztartás esetében egyedi tényezők határozzák meg a helyiségeket díszítő lakáskiegészítők számát.

A lakáskiegészítő fő feladata megerősíteni azt a benyomást, amelyet az otthonunk kelt.

Fali dekoráció

Ezek általában alacsony áron elérhető termékek, amelyek egy kis jó ízlés megléte esetén, képesek kompenzálni a helyiségek hiányosságait vagy életet lehelni azokba.

Ezért minden háztartás esetében egyedi tényezők határozzák meg a helyiségeket díszítő lakáskiegészítők számát.

Például az olyan nagyobb eszközök, mint a lámpák vagy vázák, segítenek eloszlatni a szűk tér érzetét. Egy tucatnyi aranyos, de miniatűr figura helyett, tanácsos inkább néhány nagy elem hozzáadása a térhez. Bár ez nem jelenti azt, hogy válogatás nélkül kezdjünk el hatalmas vázákat vásárolni. Ez alól kivételt képeznek a gyűjtemények, de ez már egy másik lakberendezési téma. A tartozékokat a szoba funkciója tekintetében sajnos nem lehet világos csoportokra osztani. Ez leginkább annak tudható be, hogy a modern lakásokban nincs szabályozott helyiségrendezés.

lakáskiegészítők
lakáskiegészítők

A dolgozószoba ma már kombinálva van a nappalival, az étkező pedig lehet a nappali vagy a konyha része. A lakáskiegészítők elhelyezésének szabályai szintén lényegükben hiányoznak. Itt inkább az intuícióra kell hagyatkoznunk. Az otthoni dekoráció kiválasztásának alapszabálya, hogy ne aprózzuk el a vásárlást! Sajnos, azonban a piac kínálata csak nemrégiben kezdett el feltöltődni a lakáskiegészítőkből. Nálunk nincsenek bolhapiacok sem, mert az antik és eredeti dolgok elpusztultak a háborúkban és forradalmakban.

Habár manapság sok cég gyárt lakáskiegészítőket, de ezek nagyrészt csak utánzatok és hamisítványok, gyakran a felhasznált anyagok szempontjából is. Jó hír viszont, hogy sok elismert bútorgyártó vállalat megjelent már saját kiegészítők egész sorával, amit professzionális tervezők válogattak össze és hoztak létre. A másik lehetőség, ha szeretné elkerülni a rossz döntéseket és nem igazán bízik a saját ízlésében, hogy ellátogat egy szép szalonba, ahol a bútorok és a lakáskiegészítők egy helyen megtalálhatóak. Így azonnal el tudja majd dönteni, hogy a kiegészítők, a bútorok és a textíliák miként harmonizálnak egymással.

Tartalom