Aljzatkiegyenlítés: minden, amit tudni akartál!

Legyen szó bármilyen épületről, egy burkolat, parketta vagy akár padlószőnyeg minőségi és dekoratív elhelyezéséhez feltétlenül szükséges a megfelelő aljzat kialakítása. A kisebb-nagyobb hibák kiküszöböléséhez tökéletesen alkalmas egy jó aljzatkiegyenlítő, amennyiben megfelelően használjuk. Az aljzatkiegyenlítés házilag is kivitelezhető – cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy kielégítő legyen a végeredmény.

Mi pontosan az aljzatkiegyenlítő és hogyan működik?

Az aljzatkiegyenlítő számos tekintetben a gletthez hasonlítható: vízzel keverhető el a kész állag eléréséhez, majd valamilyen eszközzel – általában glettvassal vagy simítóval – felvihető a vízszintes felületre.

Számos típusa létezik a gyorskötözőtől kezdve az önterülő változatokig. Egyes fajták kültéri használatra is alkalmasak, miután jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

 

Tipp: a Metalloglobus webáruházban többfajta CEMIX és Mapei aljzatkiegyenlítők között válogathatunk kiváló ár-érték arányban.

Milyen eszközökre lesz szükségünk a munkához?

Amennyiben úgy döntünk, hogy saját magunk próbáljuk meg odahaza az aljzatkiegyenlítést, szükségünk lesz bizonyos szerszámokra és eszközökre. A munkálatok megkezdése előtt érdemes az alábbi felszereléseket beszerezni:

Keverőgép és keverőszál: otthoni használathoz teljesen fölösleges drága, csúcskategóriás keverőgépet és keverőszálat vásárolni. A házilag történő aljzatkiegyenlítéshez tökéletesen megfelel egy gazdaságosabb változat is – ráadásul még olcsóbban jöhetünk ki a történetből, ha csak béreljük ezen berendezéseket.

Glettvas vagy simító: ahhoz, hogy a kész anyagot egyenletesen elsimíthassuk a felületen, kelleni fog a kettő közül valamelyik szerszám.

Teddy henger: pár ezer forintért már megvásárolható, az aljzatkiöntés előtti alapozás elengedhetetlen eszköze.

Keverő vödör: miután a piacon általában 25 kg-os kiszerelésben kaphatók a különféle aljzatkiegyenlítők, ezért igyekezzünk ehhez mérten megválasztani a vödör méretét.

Az aljzatkiegyenlítés lépései

  1. Először is mindenképp portalanítsuk és tisztítsuk meg a kiegyenlíteni kívánt felületet.
  2. Vigyük fel az alapozót ecsettel vagy hengerrel.
  3. Következhet az aljzatkiegyenlítő kikeverése: fogjuk a vödröt, és a használati utasításnak megfelelően dolgozzuk össze a kellő vízmennyiséggel.
  4. Lassú, óvatos de biztos mozdulatokkal terítsük szét az aljzatkiegyenlítőt – érdemes kisebb adagokban elvégezni a műveletet.
  5. Fogjuk a glettvasat vagy simítót, és alakítsunk ki minél egyenletesebb felületet.
  6. Egy tüskés hengerrel buborékmentesítsük munkánkat.
  7. Száradást követően utoljára ellenőrizzük a végeredményt, szükség esetén pedig javítsuk ki a hézagokat sűrűbbre kevert aljzatkiegyenlítő segítségével.

Tartalom