Extra energiahatékony megoldások a napelemrendszerhez otthonra

Az otthoni világítás, a műszaki– és háztartási berendezések, eszközök használata jelentős áramfogyasztást eredményezhet, ami a növekvő energiaárak mellett komoly terhet róhat ránk. Nem csoda, ha mind próbáljuk olyan energiahatékony megoldások, szokások mellett letenni a voksunkat, amik ezeket a költségeket csökkenteni tudják.

Egy napelemrendszer kiépítése önmagában is nagy lépés az energiahatékonyság felé, de ez még nem oldja meg az energiatárolást otthon. Energiatároló berendezéssel azonban hosszú távon is stabil energiával láthatjuk el otthonunkat, ráadásul a költségeket is jelentősen csökkenthetjük.

Hogyan lehetséges az energiatárolás otthon?

A napelemrendszer csupán átalakítja az energiát, de tárolni nem képes azt. Ez azt jelenti, hogy éjszaka vagy kevésbé napos időszakokban – ősszel és télen – nem tudja ellátni a háztartást a megfelelő mennyiségű napenergiával. Ekkor minden esetben hagyományos, hálózati energiával szolgáljuk ki a villamos fogyasztóinkat.

 

Olyan energiahatékony megoldások révén azonban, mint a napelemrendszerre csatlakoztatható otthoni energiatárolók, lehetőségünk nyílik a többletenergia eltárolására amikor feleslegünk van, míg fel nem tudjuk használni.

napelem rendszer telepítés tetőre

Honnan van hozzá a többletenergia? Miután az év során nem egyenletes a napsütéses órák száma, vannak időszakok, amikor a napelemrendszer jóval többet képes termelni, mint amennyit a mindennapokban felhasználnánk, míg más időszakokban nem tud optimálisan teljesíteni.

Emiatt fontos az energiatárolás otthon egy napelemrendszer használata mellé, hogy a megtermelt többletenergia ne vesszen kárba, hanem fel tudjuk használni akkor is, amikor a napelemrendszer önmagában nem tudná ellátni a háztartást.

További anyagi és gazdasági biztonságot nyújt számunkra, mivel jelenleg elég dinamikusan változnak a hálózatra történő visszatáplálás szabályai. Egy méretezett tároló megléte esetén ezekkel sem kell foglalkoznunk, hiszen magunknak termeljük, magunknak tároljuk a napból nyert villamos energiát.

További energiahatékony megoldások az energiatároló révén

A mai innovatív otthoni energiatárolók ráadásul optimalizálni is képesek a napelemrendszert. Segítségükkel a teljesítmény okostelefonos applikáción keresztül követhető, a valós idejű adatokból pedig mindig pontosan tudhatjuk, hogyan teljesít.

A napelemek elhelyezkedésétől, szögétől és méretétől függően a panelek nem egyformán teljesítenek az idő során. Az energiatárolóval járó energiahatékony megoldások erre is megoldást kínálnak, ugyanis automatikusan figyelik a különböző napelempanelek teljesítését, követésével így a lehető leghatékonyabb módon alakíthatjuk a napelemrendszert. (Maguk a tárolók is rendelkeznek úgynevezett munkapont MPPT pont követéssel.)

Sőt, a rendszer arra is azonnal figyelmeztet, ha valamilyen hiba állna be a napelemek működésében. Az energiatárolás otthon tehát nem csupán a többletfelhasználás, de az optimális működés biztosítása miatt is fontos.

Tartalom