Milyen szakemberektől javasolt segítséget kérni lakásvásárlás esetén?

Egy lakás megvétele komoly döntés, akár befektetési céllal vásárolunk, akár jövendő otthonunkat keressük. Céljainktól és meglévő tudásunktól, tapasztalatunktól függően kisebb-nagyobb mértékben segítségre lehet szükségünk annak érdekében, hogy valóban a legjobb döntést hozzuk meg. Lássuk, milyen szakemberek segíthetnek nekünk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Pénzügyi szakember

Mielőtt belevágunk a lakásvásárlásba – sőt, még mielőtt kiválasztottuk a nekünk tetsző ingatlant – érdemes felvenni a kapcsolatot egy pénzügyi tanácsadóval.

Segítségével eligazodhatunk a lakáshitelek, banki kölcsönök világában, felmérhetjük a hitelképességünket és áttekinthetjük aktuális pénzügyi helyzetünket.

 

A szakember ennek keretében megvizsgálja jövedelmi viszonyainkat, havi kiadásainkat, ez alapján pedig meg tudja mondani, hogy milyen összegű hitelt érdemes bevállalnunk, vagy egyáltalán mekkora kölcsön igénybevételére van lehetőségünk.

Ezen tudás birtokában már behatárolhatjuk, hogy mekkora és milyen értékű ingatlan megvásárlására lesz lehetőségünk.

Ha befektetési céllal vásárolunk, akkor ez a lépés különösen fontos, hiszen nem mindegy, hogy a lakásra költött összeg mennyi idő alatt térül majd meg.

Ingatlanközvetítő

Ha nem szeretnénk nagyobb energiát fektetni a lakáskeresésbe, vagy számunkra idegen városban akarunk vásárolni, ahol nem tudjuk, hogy melyik környéken érdemes kutakodni, hasznos lehet egy ingatlanirodához fordulni.

Itt az általunk megadott kritériumoknak megfelelő lakásokat ajánlanak majd nekünk, melyeket a bonyolult előzetes egyeztetések helyett egyszerűen csak meg kell tekintenünk.

Ezáltal időt takarítunk meg, sőt ha szeretnénk, az ingatlanos akár az ingatlan ügyvéddel is felveszi a kapcsolatot az adásvételi szerződés elkészítése érdekében.

Állapotfelmérő, műszaki tanácsadó

Akár magunk keressük a nekünk való lakást, akár ingatlanos segítségét vesszük igénybe, a vásárlás előtt mindenképp érdemes annak állapotát megvizsgálni, hiszen rejtett hibák, előre nem látható költségek utóbb bármikor felmerülhetnek.

A szakember megvizsgálja, hogy a műszaki kivitelezés, az ingatlan szerkezete, a szigetelések, a nyílászárók, a burkolatok és az elektromos hálózat megfelelő-e, ezáltal jelentősen megkönnyítheti a döntésünket.

Ingatlan ügyvéd

Ingatlan vásárlása esetén az adásvételi szerződést írásba kell foglalni, a szerződés érvényességéhez pedig ügyvédi ellenjegyzés is szükséges.

Az ingatlan ügyvéd azonban nemcsak ebben tud segíteni: ismeri az ingatlan-nyilvántartási rendszerbe való bejegyzés menetét, felvilágosítást ad az esetlegesen felmerülő adózási kérdésekről, előszerződést szerkeszt, de bármilyen más, a lakásvásárlással kapcsolatos kérdés megválaszolásában segítségünkre lesz.

Fontos, hogy bár jogszabály ilyen kötelezettséget nem tartalmaz, általában a vevő feladata az ingatlan ügyvéd megbízása, és a gyakorlat szerint ő viseli az ügyvédi munkadíjat is.

Kérjünk segítséget

Az ingatlanvásárlás még akkor sem egyszerű folyamat, ha nem először vágunk abba bele. Rengeteg buktatóval, rejtett problémával járhat együtt, melyeket laikusként néha nehéz lehet felismerni.

Merjünk tehát segítséget kérni a szakemberektől, így megnyugtató válaszokat kaphatunk, és az adásvétel a jogszabályoknak megfelelően, érdekeink teljeskörű védelmét biztosítva fog lezajlani.

otthon felkészítése az eladásra

Így készítsd fel ingatlanod az eladásra

Amikor eldöntjük, hogy eladjuk otthonunkat, gyakran hajlamosak vagyunk azonnal a piacra dobni, remélve, hogy gyorsan találunk vevőt. Azonban nem szabad alábecsülni az első benyomás fontosságát!

Tartalom