Zsíros konyhabútor tisztítása többféle módon

A zsíros konyhabútor tisztítása valószínűleg senkinek nem tartozik kedvenc elfoglaltságai közé, mégis muszáj vele foglalkozni, hogyha egy esztétikus, higiénikus környezetben szeretnénk elkészíteni a fogásokat.

Ez viszont nem mindig könnyű feladat, mert a kifröccsenő olaj, zsír, ételmaradék, a véletlen kiborított gulyás, a konyhapultra pottyant szalonnadarabka makacs szennyeződéseket okoz.

De mi van, hogyha megmakacsoljuk magunkat és halogatjuk a dolgot? Akkor a lerakódott zsírréteg egy idő után ragacsossá válik, a tűzhely körül pedig egyszerűen ráég a felületre, aminek az eltávolítása már valóban egy tapasztalt és kitartó háziasszonyt kíván.

Hogyan gyorsítható fel a konyha takarítása?

 

Ki így, ki úgy próbálja meg redukálni az erre szánt időt, de egy alapos takarítás időigényes lehet, amihez nem lesz elég csupán elmosogatnunk. Az edények mellett a bútorra, a tűzhelyre és a földre is kerülhet makacs szennyeződés.

Hogyha elég gyakorlottak vagyunk, akkor megpróbálhatjuk főzés közben is tisztán tartani a frissen összekoszolódott felületeket, azonban pl. a kerámia főzőlap tisztítása és alapos takarítása emellett is külön feladat lesz.

A folyamatos odafigyelés mellett is szükség lesz nagytakarításra. Az esti mosogatást mindenki a háta közepére kívánja, mégis milyen jó érzés reggel tiszta konyhában kávét főzni és hozzálátni a főzéshez.

Zsíros konyhabútor tisztítása egyszerű anyagokkal

Használhatunk drága mosogatószereket is erre a célra, vagy bevethetjük a jól bevált dolgokat, ahogyan azt anyáink és nagyanyáink is tették.

Szappan és langyos víz. Ez egy tuti kombináció, nem is kerül sokba és segít eltávolítani a zsírfoltokat, illetve a zsíros gőz okozta lerakódásokat.

Hiába a konyhai elszívó, az csak arra jó, hogy ne telepedjen minden, a főzés során felszabaduló zsiradék a bútorra.

A konyhabútor tetejét sokan nem tisztítják rendszeresen. Ez nem csak a por miatt lenne fontos, hanem a ragacsos lerakódások miatt is.

A zsíros konyhabútor tisztítása természetesen ezt is magába foglalja, viszont a már említett langyos szappanos vízzel ez is megoldható. A lényeg, hogy ne áztassuk el a bútort, mert felválhatnak a szélek, felpúposodhat stb.

A konyhabútor tisztítása szempontjából szintén bevethető a tuti páros, azaz az ecet és a szódabikarbóna. Ezek kettőse segít feláztatni a makacs foltokat, viszont vigyázzunk a fényes, felületekkel. Azonban csak óvatosan, a szódabikarbóna szemcséi apróbb karcokat idézhetnek elő.

A nehezen hozzáférhető helyek, rések megtisztításához feláldozhatunk egy fogkefét, ez ugyanis eleve arra lett tervezve, hogy hozzáférjünk a segítségével a legapróbb résekhez is.

A zsíros konyhabútor tisztítása általában a tűzhely és a sütő körül a legnehezebb. Itt már érdemes lehet erősebb tisztítószereket is bevetni, de nem ajánlott rendszeresen ezekkel átdörzsölni az egész bútorzatot. A fényes felületek könnyen veszíthetnek a fényükből.

Magasfényű konyhabútor tisztítása profi módon

Manapság nagy divatnak örvendenek a fényes felületek a konyhában. Tény, hogy nagyon jól néznek ki, viszont meglehetősen kényesek és állandó tisztításra szorulnak. Ha pedig a tisztítást nem megfelelően végzünk, akkor mattá és karcossá válhatnak.

Ilyenkor még a papírtörlő használata sem ajánlott, inkább egy mikroszálas kendővel és egy minőségi tisztító- és fertőtlenítőszerrel lássunk munkához. Talán mondani sem kell, hogy a súrolópor használata tilos!

A matt konyhabútor tisztítása szintén fontos kérdés

Ami jó a fényesre, az jó a mattra is, de ez már fordítva nem feltétlenül állja meg a helyét.

Itt sem árt kíméletesen eljárni, de annyira azért nem kell óvatoskodnunk, mint a fényes felületek esetében.

Egy mosószeres szivaccsal, nedves konyharuhával varázslatosan megtisztíthatjuk a felületeket. Száraz papírtörlőt is használhatunk, de itt is képbe jöhet egy jó nedvszívó, mikroszálas kendő.

Alapvető szabály, hogy az alkoholos tisztítószerek remek választásnak számítanak a zsíroldást illetően. Ezért megfontolandó ezek mellett dönteni, mert jobb hatást érhetünk el, mint a mosószeres szivaccsal és még csak nyomot vagy csíkot sem hagynak.

kerámia főzőlap tisztítása

Kerámia főzőlap tisztítása házilag

A főzőlap van kitéve a legtöbb szennyeződésnek a konyhában, amiktől nem mindig könnyű megszabadulni. Mutatjuk hogyan tisztíthatod ezt a felületet hatékonyan.

Tartalom