Szobanövények gondozása – útmutató a zöld lakótársakhoz

A szobanövények gondozása fokozott odafigyelést igényel, hiszen otthonunk zöld színfoltjai fajtánként eltérő igényekkel rendelkeznek. Nem mindegy, mennyit öntözzük azokat, napos helyre kerülnek-e, és a talaj minősége sem elhanyagolható. A legtöbb fajta télen eltérő ápolást igényel, mint a nyári, aktív szakaszban.

A gondoskodás azonban meghozza a kívánt hatást, hiszen a zöldellő, egészséges növények közelebb hozzák életterünkhöz a természet szépségeit. A levegő tisztításában éppen úgy szerepet játszanak, mint a lakberendezés tökéletessé varázsolásában.

Szobanövények gondozása télen

A téli hónapok a szobanövényeket is próbára teszik, és ez elsősorban megváltozott életkörülményeik miatt van így. A fűtött lakásban gyakran száraz a levegő, nem ritka, hogy kevés fény jut be.

 

A szellőztetések alkalmával néha elég csak egy kis hideg szellő, ami igencsak megviselheti kedvenceinket. A hideg időszakban, a fűtésszezon idején tehát a szobanövények ápolása kiemelt figyelmet érdemel.

Elsősorban a vízzel érdemes óvatosnak lenni. Inkább hagyjuk kiszáradni két öntözés között a földet, mintsem álljanak a gyökerek a vízben. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a hűvösebb időben a párolgás is lassabb.

A félhomályos szoba helyett válasszunk növényeinknek fényárban úszó helyiséget, de semmiképpen se kerüljenek azok a szellőztetéskor kialakuló huzat útjába. Fontos információ lehet kezdő szobakertészeknek, hogy sok növény téli álmot „alszik”, ezért ne ilyenkor igyekezzünk átültetni azokat, és a tápoldatozással is bánjunk óvatosan.

Fényt, na de mennyit?

Amikor növényt vásárolunk, akkor a fajta egyéni igényeire célszerű odafigyelni. A hozzá kapott kis kártyán erről alapinformációkat megtudhatunk, de hála az internetnek, hiteles forrásból tájékozódva még több tudnivalóval tisztában lehetsz.

növények az ablakban

A szobanövények gondozása nem merül ki abban, hogy valahová leteszed új szerzeményed, és néha egy kis vizet adsz neki. Elsősorban elhelyezésére ügyelj. Alapvetően elmondható, hogy az ablak környékén van a legjobb helyük a zöld lakóknak. A kaktuszok kifejezetten szeretik az erős napfényt, de ha például anyósnyelvet vásároltál, azt bátran teheted félárnyékos helyre is, remekül fogja magát érezni ott.

Minden korábbinál szélesebb kínálatban elérhetőek a virágcserepek, kaspók, így garantáltan találhatsz olyat, mely megfelel ízlésednek. Virágtartóra, polcokra kerülhetnek a növények, de a földön, vagy akár felfüggesztve is az otthon díszeivé válnak.

A fénykedvelő fajtákat megéri időnként forgatni, így minden irányból éri majd a szükséges fénymennyiség, és elkerülheted, hogy egy irányba nőjön- a fény felé.

Mi a megfelelő hőmérséklet?

Mint már említettük, a kaktuszok rajonganak a melegért, de a futónövények esetében ez már korántsem igaz. 16 és 24 fok között rendszerint jól érzi magát tulajdonképpen bármilyen szobanövény.

Persze túl egyszerű lenne a helyzet, ha csak a hőmérséklet kerülne középpontba, hiszen az élettér komplex funkcionálása határozza meg azt, hogy örömünket leljük-e majd a kiszemelt növénykében.

szobanövények gondozása télen

A szobanövények gondozása során ügyelj arra, hogy ne zsúfold egy helyre azokat, hiszen így kevésbé mozog közöttük a levegő. A túl alacsony hőmérséklet a vegetálás és a növekedés lassulása miatt kerülendő. Ellenkező esetben pedig a betegségek, kórokozók megjelenésének kockázata növekszik.

S ha már a hőmérséklet került szóba, akkor nézzük ezzel összefüggésben a páratartalmat is! A szobanövények téli gondozása esetén rendkívül fontos, hogy a fűtés közelébe párologtatókat helyezzünk el.

Egyébként a növények vízpermettel való ellátása is remek választás, pláne az olyan fajtáknál, amelyek kedvelik a magas páratartalmat. Erre az év más időszakaiban is figyelhetünk, hiszen a kifejezetten szobanövények öntözéséhez kialakított eszközzel a leveleket is szép zölden tarthatjuk.

Szobanövények öntözése

Öntözés… A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben itt rontják el a szobanövények ápolását. Ahogyan a túl sok víz sem jó, úgy a kevés is kipusztuláshoz vezethet.

szobanövények gondozása öntözés

Alapvetően fajtánként érdemes tisztában lenni a szükséges vízmennyiséggel. Megéri tehát utánanézni annak, hogy kedvenced honnan származik, milyen klímát kedvel, s ennek megfelelően mennyi vizet igényel.

A szobahőmérsékletű víz a leginkább alkalmas az öntözésre, így ha teheted, akkor hagyd állni egy kicsit azt, s csak utána kerüljön a cserépbe.

A rutinszerű locsolás helyett törekedj inkább arra, hogy megnézed egyenként, fajtánként kedvenceid. Ha a felső réteg alatt ujjaddal már száraz földet tapintasz, akkor itt az ideje az öntözésnek. A túlságosan tömör föld helyett válassz inkább jó minőségű virágföldet, még ha ez drágább is. Ezzel a növényeknek is jót teszel, és az öntözés rutinját is könnyebben felállíthatod.

Szobanövények tápoldatozása

A szobanövények gondozása során a tápoldatozás mellett sem érdemes elmenni. A növénynek szánt föld egy idő után kimerül, és a gyakori átültetés sem megoldás erre, pláne nem a téli hónapokban. Bár ez utóbbiak pihenőidőnek számítanak a szobanövényeknek, de a tavaszhoz közeledve már elkezdhetjük a tápoldat alkalmazását.

Az általános fajtákból kéthetente szükséges a megfelelő mennyiséget hozzáadni az öntözésre szánt vízhez. Ezzel gondoskodhatsz a foszfor, a nitrogén, a kálium, a fontos tápanyagok és nyomelemek pótlásáról.

Védelem a kártevők ellen

A kártevők elleni védekezésben az öntözés van célkeresztben. A túlöntözött virágföldben, magas hőmérsékleten ugyanis igen gyorsan megindul a kártevők elszaporodása.

Kifejezetten meleg, száraz hőmérsékleten szaporodik a takácsatka, ami szabad szemmel alig látható. Elkerülhető jelenléte, ha figyelünk a páratartalomra, és időnként lezuhanyoztatjuk kedvencünket.

A pajzstetvek- ahogyan nevükből is adódik- egyfajta pajzsot képeznek a növény szárán. Szivaccsal ledörzsölhetjük azokat onnan. Hasonlóképp bánhatunk el a gyapjas tetvekkel is, melyek leginkább vattaszerű anyagként láthatóak. A levéltetveket mechanikai úton szintén letörölhetjük, ezért a szobanövények gondozása során az odafigyelés kiemelt jelentőséggel bír.

Ha időben észreveszed a kártevőket, akkor nem megy el a dolog addig, hogy a növény hullajtani kezdje leveleit, és visszafordíthatatlan állapotba kerüljön.

Átültetés a felfrissülés jegyében

szobanövények átültetése

Ha megérkezik a tavasz, akkor a szobanövényekről való gondoskodás új szakasza indul. Jöhet az átültetés! Nem árt, ha tudod, melyik növény milyen földet kedvel. Ezen nem éri meg spórolni.

Az átültetés aktuálissá válik, ha a növényke kinőtte korábbi lakóhelyét, szívesen megszabadulnál az akár már a földben is elszaporodott kórokozóktól, vagy egyszerűen friss földet ajándékoznál neki. Válogass új kaspókat, a fonott és rattan megoldások most nagyon mennek, de a színes kaspókkal sem lőhetsz mellé.

Lakberendezés és növények

Az otthon belső tereinek elmaradhatatlan elemei a szobanövények. Vannak, akik az elpusztíthatatlan szobanövényekért, pl. a zöldikéért, anyósnyelvért rajonganak, mások az agglegénypálmával próbálkoznak kezdő kertészként.

A karácsonyi kaktusz és az úgynevezett pozsgafa is tipikus szobanövény, megjelenésüket azonban egyedivé varázsolhatod a jól megválasztott cseréppel, kaspóval. A dekorkavicsokat és a mulcsot is sok növény kedveli, ráadásul így egységes képet varázsolhatsz számukra.

Tündérkertek és kaktusztálak

A szobanövények gondozása jó érzéssel tölti el a mai kor emberét. A mindennapi hajtásban egyfajta nyugalmas szigetet teremthetsz kedvenc zöldjeiddel. A róluk való gondoskodás szabadidős tevékenységként is felfogható, ha pedig megtanulod a dolog minden rejtelmét, akár szaporítani is kezdheted kedvenceid.

Ez a legtöbb fajtánál egyszerűbb, mint gondolnád. Kísérletezhetsz többféle növény összeültetésével is, így egészen elképesztő végeredmény születhet. A tündérkertek minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A növényfajták kiválasztásakor azonban ügyelj arra, hogy azonos igényekkel rendelkezők kerüljenek egy cserépbe. Ez kevésbé lényeges akkor, ha kaktuszokról van szó, hiszen a legtöbb fajta jól elvan egymás mellett. Persze itt is akadnak kivételek, például a puha, vattaszerű réteggel bevont kaktusz kevésbé igényli a vizet, mint más társai.

szobanövények

A kaktusztálak a lakás díszeivé válhatnak. Engedd szabadon a fantáziád, s akár mini kerámiák, kézzel készült kertecskék is kialakíthatóak egy tálon belül.

A szobanövények ápolása nem vesz el sok időt a mindennapokból, mégis alkalmas arra, hogy egy kicsit lassíts, és törődj azokkal az élőlényekkel, melyekkel megosztod élettered. Az odafigyelésnek garantáltan látni fogod az eredményét, s egy idő után azon kapod magad, hogy folyton a kertészeti áruházakban sétálsz, újabb és újabb növényekre vadászva.

„Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.” – tartja a mondás, s ez igaz a lakásban tartott fajtákra is. Mindegy, hogy a sokak körében kedvelt orchideákról van szó, vagy a kaktuszok izgalmas, különleges világáról, a beltéri növények között mindenki rátalálhat arra a fajtára, ami elnyeri tetszését, és valamiért közel érzi azt magához. Fedezd fel a szobanövényekben rejlő lehetőségeket, és alakítsd otthonod a természet közelségének jegyében!

Tartalom