Praktikus nappali ötletek

A nappali az egyik legfontosabb helyszín a lakásban. Itt gyűlik össze a család apraja-nagyja, hogy megnézzen egy jó filmet, beszélgessenek egymással vagy társasozzanak.

Amikor vendégek érkeznek a házba, őket is gyakran a nappaliban kínáljuk hellyel, ha esetleg nincs ebédlőnk vagy kicsit kényelmesebben szeretnénk időt tölteni velük.

Kiemelt szerepe miatt különösen fontos, hogy a nappalink kellőképpen praktikus legyen és jól ki tudjuk használni minden egyes szegletét. Nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjenek a nappali ötletek!

Nappali berendezése – ezekre figyelj oda

Az ülőgarnitúra

 

A nappaliban mindig kiemelt helyet kap a kanapé, illetve vele szemben a TV.

ülőgarnitúra
ülőgarnitúra

Ökölszabály, hogy az ülőgarnitúra ideális helye az ajtóval szemben van.

Természetesen ez csak amolyan útmutató, ha totálisan bizonytalan vagy a bútor elhelyezését illetően. Ha te inkább az ajtó mellé tennéd szívesebben, akkor hajrá, ezzel nem fogsz óriási hibát véteni.

Ahogy egy kis nappali berendezése nem történhet pl. XL méretű kanapéval, ugyanúgy a nagy alapterületen is furán néz ki egy indokolatlanul kicsi ülőgarnitúra. Mindig igyekezzünk tehát a rendelkezésre álló hely függvényében kiválasztani a berendezési tárgyakat.

A szekrény

A nappali berendezése kapcsán kardinális kérdés, hogy milyen és mekkora méretű szekrényekre van szükség?

Nappali,Szekrény
Nappali,Szekrény

Érdemes belőni az arany középutat, ugyanis nem ajánlott tele rakni a teret méretes tároló bútorokkal vagy sokelemes szekrénysorral. Viszont az is nagyon zavaró tud lenni, ha nincs elég pakolós hely.

nappali bútor
nappali bútor

Ha szűkös hely áll rendelkezésre és a bútordarabok közötti “átjárók” is meglehetősen keskenyek, akkor érdemes beépített szekrényben gondolkodni.

A kanapé mellé ez esetben is mehet például egy komód vagy kis polcos tároló.

A polcrendszer

A nappalinkkal akkor leszünk maradéktalanul elégedettek, ha nemcsak praktikus, hanem szép is.

polcrendszer
polcrendszer

Az esztétikus designhoz pedig nagymértékben hozzájárulnak a dekorációk, emlékek, apróbb csecsebecsék, amikre jó érzés ránézni.

Ezek számára ideális hely egy-egy polc, ahol a használati tárgyainkat, például könyveinket is kényelmesen el tudjuk helyezni.

Ha modern lakásunk van, akkor a lengőpolcok is szuper választásnak bizonyulhatnak, de már vannak “rejtett” kivitelben készülő változatok is.

lengőpolc
lengőpolc

Nappali bútor választás

Bármilyen új bútorra is van szükségünk, az egyik legfontosabb szempont amit szem előtt kell tartanunk a választásnál, hogy milyen darab illene a szoba jelenlegi stílusához.

Ha már be van bútorozva a nappali, akkor mindenképpen vegyük figyelembe az ott lévő tárgyak stílusát és méreteit és ezekhez igazítsuk új boturainkat (hacsak nem akarjuk az egész nappalit lecserélni).

Furcsa, rendezetlen hatást tud kelteni, ha többféle stílus váltakozik egy helyiségen belül.

Nappali fal ötletek

A nappali fal dekoráció lesz a következő amire nagy figyelmet kell fordítanunk.Talán nem is gondolnád, hogy a falszínek mennyire sokat számítanak.

Nappali fal ötletek
Nappali fal ötletek
Fali Dekoráció
Fali Dekoráció

Ha viszont egy színt lecserélsz egy másikra, azonnal érzékelhetővé válik a különbség. Ugyanez igaz a tapéta mintája kapcsán is. Ma már szinte végtelen a lehetőségek tárháza.

nanappali fal 2
nappali fal 2

Választhatsz pasztell színeket, de dönthetsz úgy is, hogy egy-egy falat harsányabbra festesz és az is egy megoldás, hogy minden szobának másmilyen színt adsz.

nappali fal ötletek
nappali fal ötletek

Választhatsz a kész színpalettából, de az egyes árnyalatokból teljesen újat is kevertethetsz.

nappali fal ötletek 3

Ha pedig egy-egy tapéta láttán megdobban a szíved, akkor falfestés helyett dönthetsz a tapétázás mellett is.

Manapság igen kedvelt módszer, hogy nem az egész falra, csak egy falcsíkra kerül fel a minta. Igazából csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy milyen nappali fal ötletekben gondolkodsz.

nanappali fal 3
nappali fal 3

Nappali világítás ötletek

Egy másik igen fontos dolog – a berendezés, illetve a fal mellett – a nappaliban kialakított világítástechnika.

Nappali világítás
Nappali világítás

Az egyik alapvető szempont, amit szem előtt kell tartani, hogy a lakótér kellőképpen fényes legyen. Ezen túlmenően a nappali bizonyos pontjain szükség lehet külön fényforrásokra, amiket például olvasáskor tudunk használni vagy akkor, amikor éppen hangulatvilágítást szeretnénk csinálni.

hangulatvilágítás
hangulatvilágítás

Ha nem akarjuk, hogy a lámpák szem előtt legyenek, akkor dönthetünk a rejtett világítás mellett is. Ha pedig a fényforrások pusztán dekorációs célt szolgálnak, akkor érdemes a led szalag kínálatban is körülnézni.

led szalag
led szalag

Ezeket szinte bárhova fel lehet helyezni, például az ágy köré, a vitrines szekrénybe vagy még akár az ablakpárkány alá is.

Nappali függöny ötletek

Bár a függöny rendszerint kevesebb figyelmet kap, mint mondjuk az ülőgarnitúra vagy a falszín, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a kialakítása.

Nappali függöny
Nappali függöny

Egyrészt nagyon fontos, hogy kellőképpen áteressze a természetes fényt, ellenkező esetben zavaróan leárnyékolja az ablakokat. Másrészt pedig az is lényeges, hogy milyen színek, minták dominálnak rajta.

nappali függönyök
nappali függönyök

A lakberendezési ötletek között azt olvashatjuk, hogy egy modern, minimalista belső térbe bátran tehetünk mintás függönyöket, de ha a lakókörnyezetben egyszerre több szín és forma is jelen van, akkor a függöny kiválasztáskor inkább legyünk visszafogottabbak.

nappali függönyök2
nappali függönyök2

Egy kis nappaliban, ahol minden napsugár számít, érdemes fényáteresztő függönyt választani, a sötétítést pedig lehetőség szerint redőnnyel érdemes megoldani.

Természetesen a sötétítő függöny is egy jó megoldás lehet, ha kétoldalt nem árnyékol sokat a drapéria.

sötétítő függöny
sötétítő függöny

A karnis megoldás is többféle lehet. Ha nem szeretnénk, hogy észrevehető legyen, akkor egy megfelelő méretű anyagdarabbal el tudjuk takarni vagy esetleg álmennyezet kialakítással bele tudjuk “süllyeszteni” a plafonba.

függöny 4
függöny 4

Reméljük a nappali ötletek számodra is hasznosak voltak és a segítségükkel praktikussá tudod varázsolni a lakásod egyik legfontosabb helyiségét!