Praktikus nappali ötletek

A nappali az egyik legfontosabb helyszín a lakásban. Itt gyűlik össze a család apraja-nagyja, hogy megnézzen egy jó filmet, beszélgessenek egymással vagy társasozzanak.

Amikor vendégek érkeznek a házba, őket is gyakran a nappaliban kínáljuk hellyel, ha esetleg nincs ebédlőnk vagy kicsit kényelmesebben szeretnénk időt tölteni velük.

Kiemelt szerepe miatt különösen fontos, hogy a nappalink kellőképpen praktikus legyen és jól ki tudjuk használni minden egyes szegletét. Nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjenek a nappali ötletek!

Nappali berendezése – ezekre figyelj oda

Az ülőgarnitúra

A nappaliban mindig kiemelt helyet kap a kanapé, illetve vele szemben a TV.

ülőgarnitúra
ülőgarnitúra

Ökölszabály, hogy az ülőgarnitúra ideális helye az ajtóval szemben van.

Természetesen ez csak amolyan útmutató, ha totálisan bizonytalan vagy a bútor elhelyezését illetően. Ha te inkább az ajtó mellé tennéd szívesebben, akkor hajrá, ezzel nem fogsz óriási hibát véteni.

Egy kicsi lakásba nem szabad XL méretű kanapét tenni, ugyanúgy a nagy alapterületen is furán néz ki egy indokolatlanul kicsi ülőgarnitúra.

A szekrény

A nappali berendezése kapcsán kardinális kérdés, hogy milyen és mekkora méretű szekrényekre van szükség?

Nappali,Szekrény
Nappali,Szekrény

Érdemes belőni az arany középutat, ugyanis nem ajánlott tele rakni a teret méretes tároló bútorokkal vagy sokelemes szekrénysorral. Viszont az is nagyon zavaró tud lenni, ha nincs elég pakolós hely.

nappali bútor
nappali bútor

Ha szűkös hely áll rendelkezésre és a bútordarabok közötti “átjárók” is meglehetősen keskenyek, akkor érdemes beépített szekrényben gondolkodni.

A kanapé mellé ez esetben is mehet például egy komód vagy kis polcos tároló.

A polcrendszer

A nappalinkkal akkor leszünk maradéktalanul elégedettek, ha nemcsak praktikus, hanem szép is.

polcrendszer
polcrendszer

Az esztétikus designhoz pedig nagymértékben hozzájárulnak a dekorációk, emlékek, apróbb csecsebecsék, amikre jó érzés ránézni.

Ezek számára ideális hely egy-egy polc, ahol a használati tárgyainkat, például könyveinket is kényelmesen el tudjuk helyezni.

Ha modern lakásunk van, akkor a lengőpolcok is szuper választásnak bizonyulhatnak, de már vannak “rejtett” kivitelben készülő változatok is.

lengőpolc
lengőpolc

Nappali fal ötletek

A nappali ötleteket a fal kialakításával folytatjuk. Talán nem is gondolnád, hogy a falszínek mennyire sokat számítanak.

Nappali fal ötletek
Nappali fal ötletek
Fali Dekoráció
Fali Dekoráció

Ha viszont egy színt lecserélsz egy másikra, azonnal érzékelhetővé válik a különbség. Ugyanez igaz a tapéta mintája kapcsán is. Ma már szinte végtelen a lehetőségek tárháza.

nanappali fal 2
nappali fal 2

Választhatsz pasztell színeket, de dönthetsz úgy is, hogy egy-egy falat harsányabbra festesz és az is egy megoldás, hogy minden szobának másmilyen színt adsz.

nappali fal ötletek
nappali fal ötletek

Választhatsz a kész színpalettából, de az egyes árnyalatokból teljesen újat is kevertethetsz.

nappali fal ötletek 3

Ha pedig egy-egy tapéta láttán megdobban a szíved, akkor falfestés helyett dönthetsz a tapétázás mellett is.

Manapság igen kedvelt módszer, hogy nem az egész falra, csak egy falcsíkra kerül fel a minta. Igazából csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy milyen nappali fal ötletekben gondolkodsz.

nanappali fal 3
nappali fal 3

Nappali világítás ötletek

Egy másik igen fontos dolog – a berendezés, illetve a fal mellett – a nappaliban kialakított világítástechnika.

Nappali világítás
Nappali világítás

Az egyik alapvető szempont, amit szem előtt kell tartani, hogy a lakótér kellőképpen fényes legyen. Ezen túlmenően a nappali bizonyos pontjain szükség lehet külön fényforrásokra, amiket például olvasáskor tudunk használni vagy akkor, amikor éppen hangulatvilágítást szeretnénk csinálni.

hangulatvilágítás
hangulatvilágítás

Ha nem akarjuk, hogy a lámpák szem előtt legyenek, akkor dönthetünk a rejtett világítás mellett is. Ha pedig a fényforrások pusztán dekorációs célt szolgálnak, akkor érdemes a led szalag kínálatban is körülnézni.

led szalag
led szalag

Ezeket szinte bárhova fel lehet helyezni, például az ágy köré, a vitrines szekrénybe vagy még akár az ablakpárkány alá is.

Nappali függöny ötletek

Bár a függöny rendszerint kevesebb figyelmet kap, mint mondjuk az ülőgarnitúra vagy a falszín, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a kialakítása.

Nappali függöny
Nappali függöny

Egyrészt nagyon fontos, hogy kellőképpen áteressze a természetes fényt, ellenkező esetben zavaróan leárnyékolja az ablakokat. Másrészt pedig az is lényeges, hogy milyen színek, minták dominálnak rajta.

nappali függönyök
nappali függönyök

A lakberendezési ötletek között azt olvashatjuk, hogy egy modern, minimalista belső térbe bátran tehetünk mintás függönyöket, de ha a lakókörnyezetben egyszerre több szín és forma is jelen van, akkor a függöny kiválasztáskor inkább legyünk visszafogottabbak.

nappali függönyök2
nappali függönyök2

Egy kis lakásba, ahol minden napsugár számít, érdemes fényáteresztő függönyt választani, a sötétítést pedig lehetőség szerint redőnnyel érdemes megoldani.

Természetesen a sötétítő függöny is egy jó megoldás lehet, ha kétoldalt nem árnyékol sokat a drapéria.

sötétítő függöny
sötétítő függöny

A karnis megoldás is többféle lehet. Ha nem szeretnénk, hogy észrevehető legyen, akkor egy megfelelő méretű anyagdarabbal el tudjuk takarni vagy esetleg álmennyezet kialakítással bele tudjuk “süllyeszteni” a plafonba.

függöny 4
függöny 4

Reméljük a nappali ötletek számodra is hasznosak voltak és a segítségükkel praktikussá tudod varázsolni a lakásod egyik legfontosabb helyiségét!